De fleste større organisationer satser i dag på en hybrid strategi, hvor cloudservices og on-premisebaserede løsninger blandes på kryds og tværs. Samtidig driftes løsningerne i stigende grad som containere; uafhængige ”kapsler”, hvor applikationen kører på egne, dedikerede infrastruktur- og systemressourcer.
Containere har mange fordele, blandt andet at de kan driftes fra en vilkårlig platform. Én container ligger måske i Amazon Webservices, en anden på Microsoft Azure og en tredje on-premise i virksomhedens eget datacenter.
”Det kan give god mening at modernisere dine applikationer og lægge de funktioner, der skal tæt på kunden eller som skal skalere skal skalere, ud i skyen. Vel at mærke samtidig med, at du holder vigtige funktioner on-prem. Det er en smart måde at håndtere en hybrid strategi på og kan gøre dig mere uafhængig af enkeltleverandører,” siger konsulentchef Jens Skjellerup, Komplex-IT.
Øget fleksibilitet – men risiko for kontroltab
Containertankegangen gør også udviklerne mere uafhængige og styrker virksomhedens mulighed for at springe hurtigere fra udvikling og test til drift.
”Flere af de globale IT-virksomheder som Facebook, Google og Amazon har brugt containerteknologien længe. Men mulighederne er hastigt ved at blive mere tilgængelige for selv mindre organisationer,” konstaterer it-specialist Martin Weyhe Christiansen, Komplex-IT.
En af de primære udfordringer er imidlertid, at det er kompliceret at optimere orkestrering og governance af talrige containere på tværs af diverse platforme – samt at overblikket let går tabt.
Styr systemressourcer mere effektivt
”En vildtvoksende, containerbaseret hybrid infrastruktur kan også puste til organisatoriske modsætningsforhold i virksomheden. Særligt mellem udviklerne, der gerne vil hurtigt i gang, prøve nye ting af og sætte løsninger i søen i en fart – og driftsfolk, der prioriterer proces og kontrol. Hvilket i begge tilfælde er fuldkommen legitime og rimelige prioriteter,” tilføjer Jens Skjellerup.
Herhjemme har flere private og offentlige organisationer, der eksperimenterer med containere, konstateret et behov for at minimere kontroltabet. Samt for at styre både sikkerhed samt tildeling og forbrug af systemressourcer mere effektivt.
Her kommer en orkesteringsteknologi som Red Hat OpenShift ind i billedet.
”Jeg er i tæt kontakt med en stor offentlig organisation, der bruger containerteknologi til at lægge centrale løsninger i skyen. På den ene side vil de gerne give udviklerne flere muligheder for at arbejde selvstændigt og effektivt – men samtidig er der udpræget behov for at håndhæve klassiske driftsdiscipliner. Blandt andet ved at holde rede på patching og forbrug af systemressourcer på tværs af løsninger og platforme,” forklarer Jens Skjellerup.
Hold alt opdateret og optimér sikkerheden
Martin Weyhe Christiansen tilføjer, at netop den nævnte organisation er ved at implementere OpenShift for at indføre mere finkornet styring af, hvor mange systemressourcer, der anvendes – og for at sikre, at alt patches op.
”Her er OpenShift virkelig smart, fordi du kan vælge at patche et stort antal appikationer og servere på én gang og i en fart. Ofte endda uden at skulle reboote undervejs. Det gør det nemmere at få tildelt servicevinduer, fordi du ikke skal genere forretningen nær så meget – om overhovedet,” siger Martin Weyhe Christiansen.
Hold styr på det hele i én platform
Men OpenShift kan også anvendes, hvis eksempelvis en webhandelsvirksomhed har behov for hurtigt at skulle spinne et antal servere op ved hastigt stigende load. Den vil desuden finde øget anvendelse i en fremtid, hvor stadig flere løsninger ventes at blive leveret som containere, komplet med dedikerede server-, database- og infrastrukturelementer.
”Så længe du gør OpenShift bekendt med en given ressource, kan den administrere det hele. Uanset om dine containere ligger on premise, hostet eller hos en cloud provider. Det er en af de ting, jeg virkelig godt kan lide ved teknologien,” siger Jens Skjellerup, der netop i disse uger afholder flere fuldtegnede seminarer om emnet.
”Containerteknologien er hastigt ved at undergå en demokratiseringsproces, hvor den bliver tilgængelig for langt flere og også mindre organisationer end hidtil. Med OpenShift får du et ret solidt og gennemprøvet værktøj i hånden, som på den ene side giver udviklerne stor frihed og fleksibilitet – samtidig med at du bevarer kontrollen over sikkerhed, drift og ressourceforbrug. Det er der betydelig interesse for i markedet, og det forstår jeg sådan set godt,” konstaterer han.
Læs mere om Openshift løsningen her