19. juli 2001 - 22:31Der er
33 kommentarer og 2 løsninger
Brev-jura
Lidt hurtig jura: hvis en person, A, sender et brev til en anden person, B, det være sig et post-brev, en e-mail eller en eller anden form for dokument, har B så ret til at offentliggøre dette brev eller dokument?
Skal A nedlægge forbud mod offentliggørelse, eller skal A give sin tilladelse?
Hvis B, mod A\'s vilje, offentliggør dette dokument, hvad kan A så gøre?
A skal give sin tilladelse i det øjeblik at indholdet er stækt personligt eller æreskrænkende. Hvis B alligevel vælger at offentliggøre brevet, kan A lægge sag an med henblik på æreskrænkelse.
Jeg har da Straffeloven og Karnovs Lovsamling... Leder lige...
Hvis Anders skriver et brev til Bent har Anders skrevet det personligt til Bent og i den tro at indholdet kun vil blive kendt af Bent og ingen andre mennesker. Bent har under ingen omstændigheder ret til at offentliggøre brevet som han har fået tilsendt af Anders medmindre at Bent har sagt til Anders, før afsendelsen, at han ville offentligøre brevet eller at Anders har giver lov til at Bent offentligører det.
Jeg skal lige se om jeg kan finde straffe-rammen for det. Giv mig 5 min. :)
Jeg har da Straffeloven og Karnovs Lovsamling... Leder lige...
Hvis Anders skriver et brev til Bent har Anders skrevet det personligt til Bent og i den tro at indholdet kun vil blive kendt af Bent og ingen andre mennesker. Bent har under ingen omstændigheder ret til at offentliggøre brevet som han har fået tilsendt af Anders medmindre at Bent har sagt til Anders, før afsendelsen, at han ville offentligøre brevet eller at Anders har giver lov til at Bent offentligører det.
Jeg skal lige se om jeg kan finde straffe-rammen for det. Giv mig 5 min. :)
Jeg har fundet to brugbare Paragrafer i Straffeloven... Her kommer de:
§ 263 stk. 2. Med bøde, hæfte eller fængsel indtil 6 måneder straffes den, som uberettiget skaffer sig adgang til en andens oplysninger eller programmer, der er bestemt til at bruges i et anlæg til elektronisk databehandling
§ 264 d. Med bøde, hæfte eller fængsel indtil 6 måneder straffes den, der uberettiget videregiver meddelser eller billeder vedrørende en anden persons private forhold eller i øvrigt billeder af den pågældende under omstændigheder, der åbenbart kan forlanges unddraget offentligheden. Bestemmelsen finder også anvendelse, hvor meddelsen eller billedet vedrører en afdød person.
Såfremt brevet eller dokumentet *ikke* indeholder oplysninger af privat eller personlig karakter, så har B lov til at offentliggøre det, ligemeget hvad A siger.
steen_e > Hvordan ville du skelne mellem \"oplysninger af privat eller personlig karakter\" og så et \"ikke personligt brev\" ?
Hvis du kan skrive et brev til en ven uden at give brevet en personlig karakter i forhold til det menneske brevet bliver skrevet til så kan det næsten kun være fordi du udsender samme brev til andre venner da det så ville blive et meget neutralt brev og derfor mindre personligt.
steen_e> jeg skriver \"A skal give sin tilladelse\" hvordan får du det til at A ikke kan forbyde offentliggørelse af brevet til B? Jeg kan ikke se at den sætning, som er formuleret af en jurist, kan misforstås...? Vi skriver faktisk det samme.
Så du mener, at modtageren af et brev ikke må offentliggøre brevet uden eksplicit tilladelse fra afsenderen *uanset* hvad det måtte indeholde?
Er du 100% sikker? Såvidt jeg kan læse af kunze\'s lovtekst, drejer det sig om: \"meddelser eller billeder vedrørende en anden persons private forhold...\"
\"A skal give sin tilladelse i det øjeblik at indholdet er stækt personligt eller æreskrænkende. Hvis B alligevel vælger at offentliggøre brevet, kan A lægge sag an med henblik på æreskrænkelse.\" Kan det være så svært at forstå når jeg skriver stærkt personligt eller æreskrænkende? Mit svar er det samme som der står i lovteksten bare omskrevet en lille smule, men dog det same. :)
Det ene øjeblik skriver du, at det kun er forbudt for B at offentliggøre brevet, hvis det indeholder personlige eller æreskrænkende sager, det andet øjeblik skriver du, at B under ingen omstændigheder må offentliggøre det!
Vi tager et eksempel:
1. A sender B en e-mail med en fuldstændig latterligt ligegyldig vittighed 2. A anfører samtidigt, at han ikke vil have, at B offentliggører den. 3. B offentliggør den
det er jo individuelt hvad man betegner som æreskrænkende. der må jo være en grund til at A ikke vil have vittigheden offentligtgjort, altså æreskrænkende.
<citat> Du skriver \"A skal give sin tilladelse i det øjeblik at indholdet er stækt personligt eller æreskrænkende. Hvad, hvis det ikke er det? </citat>
...og så skrev du:
<citat> læs \"A skal give sin tilladelse\" mere behøver jeg ikke skrive. </citat>
Det tolker jeg som, at A *ikke* behøver at give sin tilladelse, såfremt indholdet *ikke* er personligt - i tilfælde af at indholdet *ikke* er personligt har B altid lov til at offentliggøre.
jelzin101 > ja, men lovteksten omtaler kun et forhold, hvor en person \"uberettiget videregiver meddelser eller billeder vedrørende en anden persons private forhold eller i øvrigt billeder af den pågældende under omstændigheder, der åbenbart kan forlanges unddraget offentligheden.\"
Hvad nu, hvis det A skriver er fuldstændig ligegyldigt, han vil bare ikke have det offentliggjort (måske fordi han bare ikke bryder sig om, at det kommer til offentlighedens kendskab, at kan sender ligegyldige breve til B!)
Det må først og fremmest være Afsenderes der afgører om han føler at indholdet eller personligt eller ej. Derefter må det være dommerens o.a. afgørelse hvorvidt det er personligt indhold.
Tilladte BB-code-tags: [b]fed[/b] [i]kursiv[/i] [u]understreget[/u] Web- og emailadresser omdannes automatisk til links. Der sættes "nofollow" på alle links.