23. oktober 2008 - 16:54Der er
18 kommentarer og 2 løsninger
For gammelt mad
Hej, hvor går grænsen på for gammelt mad. Ved at der ikke sker noget ved at den løber lidt over udløbsdatoen alt efter produktet. Men tager vi f.eks. pommesfritsauce der er 1 år for gammelt, er det så risky at spise den?:D Den har stået mørkt og køligt.
Husk at der er forskel på om varen hr været åben eller ej. Når varen først har været åben, kan den typisk kun holde sig nogle dage afhængigt af hvad det er.
Jeg mener at have hørt, at holdbarhedsdatoen der står på varen er, hvis varen ikke har været åben. Når der står "mindst holdbar" har jeg fået at vide at den kan holde sig op til 1 månedstid efter.
En mælk kan holde sig 8-10 dage uåbnet, men højst 2 dage åbnet - hvis den altså opbevares køligt osv.
Ellers bruger jeg gerne at lugte til maden og bruge min fornemmelse.
Ud fra den betragtning, at det er hovedløs gerning, at udsætte sig selv eller andre for mave tarm sygdomme, ved at spise noget som er ud over udløbsdatoen, mener jeg der kun er eet svar: Smid det ud!
Den er selvfølgelig lukket! Og mindst holdbar er selvfølgelig hvis den er uåbnet. F.eks. mælk bliver transporteret til grønland fra danmark jævnligt alt efter transport, og det er somregel en process der tager længere end mindst holdbar - på dansk mælk vel og mærke. Det kom de over ved at give den 4 eller 5 dage ekstra, det gav bare en lille smagsændring - altså ikke noget sundhedsskadeligt.
Mave/tarm sygdom har jeg allerede, og negativ gange negativ giver positiv :P spøg til side...
Ej, men når det er et "surt" produkt plejer det gerne at være holdbart i længere tid. Kunne bare være sjovt at høre hvad andre mener. Evt om der skulle være nogle "eksperter" imellem ;) Jeg tager normalt ingen chancer med mad, men der er mange ting der ikke sådan lige bliver for gammel. Makrel og leverpostej har jeg nogle pakker liggende der kan holde sig til ... ved snart ikke... vi snakker en del år :P
år 2031 kan den holde sig til - og dette tilfælde vil 1 - 2 år jo ingen forskel gøre overhovedet.
Synes godt om
Slettet bruger
23. oktober 2008 - 20:49#5
Når mælk transporteres fra Danmark til Grønland er det heller ikke den samme rene mælk, som vi køber herhjemme. Der tilsættes et stof, der gør det langtidsholdbart. Hvis du nogensinde kommer til Grønland, så vil smagen af mælk og mælkeprodukter, man køber deroppe, gøre dig forfærdet og få dig til at længes hjem mere end nogensinde. Men det vender man sig jo til, når man bor der...
Pommessauceer er en olie/æg -ting og her ville jeg selv være lidt betænkelig. Ikke så meget på om der er toxiner (giftstoffer dannet af de naturlige bakterier i produktet), men smagen af en gammel olieblanding i den retning nemt kan komme til at smage lidt af "gammel smør" smagen. Men stik først snuden ned og sug til dig, dufter det som nyt så smag på det. Smager det som en ny, kan du bare gå til den. Du vil ikke være i tvivl hvis den er gået over tid:-)
Mange er uhyggelig bange for alt det her med udløbsdato, og til tider er det da også berettiget. Men der er altså også gået lidt for meget smylie over det.
Mange sylteprodukter har som regl 1-2 års udløbsdato uåbnet og 2-3 måneder på køl når det er åbnet. Var lige i kælderen. Der står stadig en 5Kg kapers-spand der er udløbet i feb 2005, den tapper vi stadig fra uden problemer. Syltede agurker, asier mmm. kan også holder sig langt ud over hvad der er angivet.
Vigtigheden af at holde baktusserne væk er her alfa og omega. Smider du en "beskidt" skovl ned i en spand syltede grønt, så kan det nemt give problemer. Men holder man en OK hygiejne i de ting man stikker ned i suppen, så skal der godt med varme og sollys til at der går en forrådnelsesproces i gang.
Dåsemad / produkter er gennemgået en heftig pastorisering inden produktet bliver pakket i dåsen. Her har jeg mange gange fyldt en indkøbsvogn op med ting som div. supermarkeder har sat frem til 2-5 kroner fordi vi nærmer os de stemplede udløbsdato. De ryger også i kælderen og kan holde sig ganske fint her.
Sidst var det palmemarv. Normalpris for en dåse ligger på 20-30 dask, men fik dem til 5,- stk i netto. Udløbsdato: Dec.08. Det nummer lavede de også for 4-5 år siden hvor jeg fik fingerne i omkring 40-50 dåser. Her havde netto oven i købet sat dem i deres avis og udløbsdatoen var her lidt over 6 måneder.
Jeg har stadig et par af de gamle dåser tilbage, og de fejler intet:-)
Men det er jo altid et spørgsmål om sund fornuft, en god "snude" og nogle smagsløg, der lige kan tage bestik af om tingene er i orden inden man kaster det i gryderne for derefter at servere det for andre end dem man vil af med *S*
Ja... Pølseforgiftning ogsa kaldet botulisme. Det er dåser/konserves eller dårligt opbevaret mad.
"Pølseforgiftning er en alvorlig madforgiftning. Fødevaredirektoratet oplyser, at symptomer som synsforstyrrelser, tørhed i munden, synkebesvær, talebesvær og eventuelt kvalme og opkastninger normalt viser sig efter 12-36 timer. Senere opstår der slaphed i musklerne - og i værste fald dør patienten som følge af lammelser, der også rammer åndedrætsfunktionen."(http://www.bt.dk/article/20030115/nyheder/101150228/).
og så er der problemet med at der under lang tids lagring vil blive 'forurenet' med metal-ioner fra dåsen. Mad på glas vil ikke have det problem, men hvis du har noget tudsegammelst dåsemad der smager 'metalliskt' så skal det ud i skraldespanden og ikke ind på bordet.. Aludåser har normalt en eller anden 'coatning' som skal midske ion diffusion ud i madvaren, men det sjuskes der med ude i østen. ..Og Helt ærligt så tror jeg ikke at konserveret mad er lækker ret længe efter sidste brugsdag-mærkningen, og i den sidste ende drejer det sig vel også om at den mad su spiser skal smage godt? mvh
anjensen1 -> Til dels har du ret. Til hverdag skal maden smage godt - jeg er meget til friluftsliv og derfor er det nødvendigt på længere ture under alt slags vejr, at jeg har mad der kan holde sig. Dog er 30 år ikke nødvendigt. =) Der kommer smagen kun i 2. række.
Hvorfor tror du ikke konserveret mad er lækkert ret længe efter sidste holdbarheds dato? Datoen er jo bare en de sætter på, hvor de kan stå inde for smag og bakteriemængder. Og ved konserves mad er det tit stereliseret så meget, at der knap er smag tilbage, og et absolut minimum af bakterier. Kunne dog aldrig finde på at gemme mad så lang tid, men det kunne være der udbrød atomkrig, eller hvad ved jeg :P så kunne det være lækkert med en dåse makral i tomat lørdag aften...
Er der nogle der vil tage del i points, eller skal jeg finde noget pænt til kæresten for dem?
Jeg forsøger med en forsigtigt svar, men vil ikke have hele puljen selv da der er kommet massere af tanker frem men ikke noget endegyldigt svar. Point er forøvrigt altid godt at have i tasken, har hørt at E konvertere dem til menneske-penge når det nye site går i luften den 1/4-09.
"Jeg hader selv at skulle bede om point..." og jeg mente at jeg hade at skulle bede om svar fra folk :-) Vil hellere have at folk svarer med det samme :-)
Ja eller hvis det endelig var, så at man kunne give point til dem man havde lyst til. Så snart man skrev noget, så kunne man modtage point. Alt kan jo lede til en løsning på en tråd.
Synes godt om
Ny brugerNybegynder
Din løsning...
Tilladte BB-code-tags: [b]fed[/b] [i]kursiv[/i] [u]understreget[/u] Web- og emailadresser omdannes automatisk til links. Der sættes "nofollow" på alle links.