Avatar billede serverservice Praktikant
24. marts 2006 - 14:07 Der er 10 kommentarer og
1 løsning

CE mærkning af industrimaskiner

Efter en jobsamtale idag er jeg blevet spurgt ud ang. CE mærkning af maskiner, men må erkende at jeg ikke har nogen teoretisk baggrund for at kunne svare på hvad regler der gælder.
Jeg er uddannet maskinmester og har kun et overfladisk kendskab til CE mærkning og for mig har det noget at gøre med at det er udført mekanisk rigtigt - afht. sikkerheden.

Jeg vil gerne vide noget om hvad regler der gælder for at en maskine er CE mærket - både en generel forståelse for hvad det indeholder , men da jeg er tekniker også gerne detaljer/links/dokumentation og lovkrav?
Hvordan står det i forhold til maskindirektivet?
Avatar billede serverservice Praktikant
24. marts 2006 - 18:58 #2
tak for det indtil vidre - har kigget på det men syns der mangler meget konkret omkring lovgivning -
Avatar billede rynke10 Novice
27. marts 2006 - 11:30 #3
Lovgivningen er heller ikke helt præcis på det område. Producenten skal selv udarbejde overensstemmelses erklæringen.
På arbejdstilsynets side, kan du læse om hvilke krav der er til maskiner. www.at.dk
Avatar billede serverservice Praktikant
29. marts 2006 - 13:30 #4
Jeg har sagt Nej tak til ovennævnte stilling da firmaet enten ikke er nok opmærksom på reglerne for CE mærkning eller ikke interesserer sig for det - så det undrer mig egentlig hvad de har gjort tidligere..., men jeg er da personligt stadig meget interesseret i at finde ud af hvad gælder da det kan have betydning for fremtidige jobs.

Ref
"Manglende mærkning udløser salgsforbud

Det har været obligatorisk for fabrikanter at CE-mærke elektriske produkter siden januar 1997, og Sikkerhedsstyrelsen har gradvist indført en strammere kurs ved kontrol af CE-mærkning. Sikkerhedsmæssige og tekniske fejl ved produkterne vil automatisk, og som minimum, udløse et salgsforbud. Visse formelle fejl, fx hvis produktet slet ikke er mærket, vil også udløse et salgsforbud."

Så lad os tage det fra en ende af -- Det jeg søger er en generel forklaring på hvilke krav skal opfyldes. ref. folder om Ce-mærkning.
1. overhold krav i Lavspændingsdirektivet - jeg vil tro at overholder man stærkstrømsbekendtgørelsen vil det også gælde lavspændingsdirektivet ?
2. Indeholder maskinen bare een bevægelig del skal Maskindirektivet overholdes - ok.

Det der generelt ligger til grundlag for CE- mærkning er Ce-mærkningsdirektivet -  hvad indeholder det - eller ville det være nok hvis man overholder stærmstrømsbekendtgørelsen og maskindirektivet ???
Der står bl.a. "Proceduren for at udfærdige overensstemmelseserklæringen er beskrevet i lavspændingsdirektivets bilag III og IV"

->rynke10 jeps ...har fundet noget på AT http://www.at.dk/sw9377.asp og jeg giver dig ret i at det ser lidt slapt ud i lovgivning mht. overensstemmelses erklæring hvor det ser ud til at fabrikanten selv vælger hvilke direktiver der ligger til grund for risikovurdering - og det ved enhver at sådan er det ikke i praksis, fordi der i tilfælde af en fejl vil være en vurdering fra sikkerhedstyrelsen som kan give salgsforbud. Så det undrer mig meget er der ikke er mere konkrete retningslinier, det ville da være til gavn for alle parter???
Avatar billede rynke10 Novice
29. marts 2006 - 13:57 #5
Der ER ikke helt konkrete regler der skal følges, alle maskiner er jo forskellige.
Det der er vigtigt er at producenten har overvejet tingene. Naturligvis skal udførelsen af maskinen være ifølge stærkstrømsreglementet og arbejdstilsynets regler skal følges for maskiner med bevægelige dele. Afskærmning hvor det er muligt, 2 håndsudløsning til klippe og standsemaskiner. Men for den enkelte specialmaskine vil det altid være en vurdering, ikke 2 er ens.
Jeg havde engang et anlæg der var helt omkrandset af hegn og der var kontakter på alle døre. Alligevel mente arbejdstilsynet at det var farligt, maskerne i hegnet var for store. I forvejen skal det være 50 cm til bevægelige dele, selv om det er afskærmet med hegn, men de mente at meget små hænder(børn) kunne få hænderne igennem hegnet.
Det der kigges på er om producenten rent faktisk har lavet en risikovurdering af maskinen og beskrevet disse ting.
Et eksempel.
En bearbejdnings-motor er helt gemt bag en afskærmning så man ikke kan få fingrene i den. Lovkrav til afskærmningen er at den skal sidde fast således at der skal bruges værktøj for at fjerne den. Et spændehåndtag der skruer skærmen fast, er altså ikke nok. I det tilfælde skal der være en kontakt på skærmen, så motoren stopper når man tager den af. Motoren skal bremse ned på en given tid, afhængig af hvor tæt den sidder på afskærmningen.
En del af CE mærkningen vil så gå på at producenten har beskrevet at man skal kontrollere skærmen, aldrig starte maskinen uden afskærmning. En sikkerheds detalje kunne også være at man angiver hvor meget værktøjet må være ude af balance eller en max vægt på værktøjet.
CE-mærket som producenten sætter på, er jo ikke en garanti for at det er godkendt af nogen andre end producenten selv.
Avatar billede serverservice Praktikant
29. marts 2006 - 14:19 #6
"CE-mærket som producenten sætter på, er jo ikke en garanti for at det er godkendt af nogen andre end producenten selv"
Ja enig og tak for et uddybende svar med gode eksempler.

Men det der så undrer mig mest er at så kan enhver Ce-mærke sin egen maskine og selv vælge hvilke bestemmelser den skal overholde - hvertfald rent teoretisk uden nogen form for teknisk indsigt i det elektriske/mekaniske , og reelt springe over hvor "gærdet er lavest" - måske lige indtil der sker en ulykke pga. for ringe sikkerhed på maskinen.
Som installatør ved jeg hvad der gælder på det elektriske område (kommer man ikke udenom da det kræver autorisation for at udføre noget i praksis) og kan sikkert hurtigt sætte mig ind i maskindirektivet og vurdere den mekaniske sikkerhed.
Så det er lidt mærkeligt at ce-mærkning ikke giver nogen reel garanti for nogetsomhelst udover en vurdering ???
Avatar billede rynke10 Novice
29. marts 2006 - 16:20 #7
Det er jo lidt som med en ISO godkendelse, det er ikke nogen garanti for kvalitet, kun at produktet er ensartet.
Der er også stor forskel på om en maskine er masseproduceret, eller det er en special-maskine. I CE-mærkningen ligger naturligvis at lovene skal overholdes og det skal dokumenteres af producenten i erklæringen. Producenten er stadig ansvarlig for sit produkt.
I mange tilfælde kan en maskine også indgå som en del af et samlet anlæg. En robot der lægger emner i en maskine er jo svær at vurdere fra producentens side. Alt efter hvilken maskine maskinen skal lægge i, skal der laves en form for afskærmning. Der er det hele anlægget der også skal CE-mærkes. Normalt tager producenten forbehold for manglende afskærmning, hvis en anden leverandør skal levere det.
Men det er virkelig lidt af en jungle at finde rundt i og jeg tror mange er i tvivl om hvordan det helt nøjagtigt skal gribes an.
Avatar billede serverservice Praktikant
01. april 2006 - 10:21 #8
Jeg har stadig meget lidt forståelse for at man selv kan bestemme sin vurdering mht. CE da det jo handler om sikkerheden. Derfor mener jeg ikke det kan sammenlignes med iso , der bygger på kvalitetskrav.

Jeg skal bruge lidt tid på at studere de dokumenter nærmere , men vender tilbage med point på et senere tidpunkt.

Indtil da tak for de gode input og links.
Avatar billede rynke10 Novice
01. april 2006 - 14:55 #9
ISO har ikke noget med kvalitet at gøre, som jeg nævnte er det ensartethed.
En fabrik kan naturligvis selv definere deres tolerancer, men de skal så overholdes og kontrolleres.
Der er meget stor forskel på mål, alt efter om det er et stykke fyrretræ eller en lejepasning.
Jeg havde engang en kunde der havde "malet sig op i et hjørne". De lavede dele til køleskabe. For at lågen til et køleskab kan vendes (højre/venstre) laver man normalt en forboring i den anden side, så håndtaget kan placeres. I den virkelige verden kommer el-installatøren med en batteriboremaskine og borer håndtaget om.
Desværre havde de fået defineret hullernes placering med +- 0.05mm og hullets størrelse var +- 0.2mm. De havde en prøvedorn for at kontrollere hullets størrelse og havde store problemer med at overholde tolerancen på placeringen.
Det var ikke noget der lige lod sig ændre, netop p.g.a. ISO godkendelsen. De kunne fra starten have defineret hullets placering inden for plus minus et harehop eller en træskolængde.
Ved CE mærkningen er det producentens ansvar at lave det hensægtsmæssigt, men det skal naturligvis overholde de regler der er. Der skal også henvises til de regler der er fulgt, det er ikke nok at sige at det er sikkert.
Enhver kan jo sætte et skilt på en maskine hvor der står CE på, men har man slet ikke gjort sig nogen overvejelser omkring det, så kan man også komme rigtig galt afsted.
Avatar billede serverservice Praktikant
10. april 2006 - 19:22 #10
kom med nogle svar begge to så vi kan afslutte
Avatar billede rynke10 Novice
11. april 2006 - 09:25 #11
Håber du er blevet lidt klogere, jeg synes selv det er lidt af en jungle at finde rundt i. Arbejder nu ikke med den slags længere.
Avatar billede Ny bruger Nybegynder

Din løsning...

Tilladte BB-code-tags: [b]fed[/b] [i]kursiv[/i] [u]understreget[/u] Web- og emailadresser omdannes automatisk til links. Der sættes "nofollow" på alle links.

Loading billede Opret Preview
Kategori
Computerworld tilbyder specialiserede kurser i database-management

Log ind eller opret profil

Hov!

For at kunne deltage på Computerworld Eksperten skal du være logget ind.

Det er heldigvis nemt at oprette en bruger: Det tager to minutter og du kan vælge at bruge enten e-mail, Facebook eller Google som login.

Du kan også logge ind via nedenstående tjenester