Test: Fem flotte bærbare til under 10.000 kroner

Det vælter frem med slagtilbud på computere i supermarkederne. Men et tilbud kan også være for godt, specielt hvis du kræver lidt mere af din bærbare. Vi er derfor gået en klasse op og har fundet fem gode og aktuelle bærbare, som kan mere end blot at se godt ud. Se den bedste her.

Fem flotte bærbare til under 10.000 kroner

Enhver supermarkedskæde med respekt for sig selv har efterhånden et fast slagtilbud på bærbare computere. Det betyder, at for omkring 5-6.000 kroner kan du få en anstændig bærbar computer.

Men slagtilbuddet har en bagside: At cpu-kraften samt grafikkortet i de helt billige maskiner ofte er et par generationer bagud, eller at maskinen måske er helt uden et spil-egnet grafikkort.

Men for omkring 3.000 kroner mere kan du købe dig adgang til en helt anden klasse maskiner.

Det er nemlig i mellemklassen, at du finder den nyeste teknologi, generøse harddisk-størrelser og det forjættede grafikkort, som giver dig adgang til de moderne spil.

Vi har derfor samlet fem forskellige maskiner i mellemklassen fra kendte producenter som Acer, Asus, Dell, HP og danske Zepto. Maskinerne svinger mellem 2,5 og 3,5 kilo og mellem 7.600 og 10.000 kroner.

Sådan har vi testet

Alle de bærbare copmputere blev udsat for det komplette PCMark05-testforløb, hvorved vi kan danne os et overblik over maskinernes ydeevne ved afvikling af programmer, der sætter henholdsvis processor, hukommelse, grafiske kredsløb og harddisk under pres.

PCMark05 tildeler herefter hver maskine point, der indikerer, hvor godt systemet klarer sig indenfor hver af de forskellige primære områder. De point samles til et antal point, som afspejler systemets samlede ydeevne. De fremkomne point er umiddelbart sammenlignelige maskinerne imellem, det vil sige, at maskinen med flest point er testens kraftigste.

I mellemklasse-bærbare, som dem i denne test, skyldes den lidt højere pris blandt andet grafikkortet. Det er derfor vigtigt, at maskinen kan yde tilfredsstillende i spil. Vi har derfor testet alle maskiner med programmet 3DMark06. 3DMark06 er et testprogram, som giver en score for computerens grafiske ydeevne.

Her spiller både processorens og hukommelsens ydeevne naturligvis en rolle, men den primære faktor er og bliver grafikkortets kapacitet og ydelse. 3DMark06 blev sat til at teste computernes ydeevne ved en opløsning på 1.024 x 768 pixels.

Baggrund: Vælg den rigtige processor

At vælge den rigtige processor i en bærbar computer er vigtigere end i en stationær. Det skyldes, at processoren ikke senere (nemt) kan skiftes, ligesom det er centralt at finde den rigtige balance mellem ydelse og strømforbrug. Samtidig er processoren vigtig, hvis du vil kaste dig ud i redigering af billeder eller video, som begge dele kræver en fornuftig regnekraft i computeren.

AMD

I mange slagtilbud i 5.000 kroners klassen finder du ofte AMDs Turion X2 processorer. Disse er rimelige, men ofte 15-20 procent langsommere end de nye Intel Core 2 Duo processorer. Er prisen vigtig, kan en Turion X2 godt gå an til de mest almindelige opgaver. Enkelte helt billige modeller kan være udstyret med en AMD Sempron processor, og disse bør du under ingen omstændigheder købe.

Intel

Hos Intel hedder de bærbare processorer Core 2 Duo. Du kan falde over meget billige maskiner med Celeron processorer, men som med AMDs Sempron bør disse modeller undgås. Core 2 Duo maskiner fås i øjeblikket med den nye Penryn-baserede model, som klart er at foretrække, da den er væsentligt hurtigere og bruger mindre strøm - og i den ældre Merom-udgave. Typiske clockhastigheder (gigahertz) er omkring to gigahertz.

Desværre er det ikke lige til at se, hvilken årgang en processor tilhører, men Intel har heldigvis udgivet en hurtig oversigt. Du kan derfor nemt få overblikket her.

1. Acer TravelMate 5720G (model nr. 812G25Mi)

Acer har de sidste par år været på opkøb og er i dag en af verdens største producenter af computere. På bærbarsiden har de maskiner i den helt billige og noget dyre ende.

Designmæssigt er TravelMate 5720G traditionel. Overfladen er mat og tager ikke imod fedtede fingre, som de fleste øvrige maskiner i testen. Samtidig er selve skelettet bygget af en magnesiumlegering, som er både let og holdbar.

Det gør TravelMate 5720G til den bærbare computer i testen, som virker mest solidt bygget. Her er man ikke bange for at løfte den i hjørnet uden at den bukker eller buer faretruende. Det er nok den maskine i testen, vi ville være mindst bekymret for at slæbe med i tasken hver dag.

Tastaturet er uden de numeriske taster og svagt buet, uden at det dog gør computeren nemmere eller sværere at skrive på. Faktisk ledes tankerne hen på Dells Vostro-serie, hvis holdbarhed også glædede os da vi testede den.

I brug er 5720G meget stille, og det er svært at høre harddisken eller blæseren. I modsætning til de øvrige bærbare i testen, som alle har grafikkort fra Nvidia, så har Acer valgt at bruge et grafikkort fra ATI. Selvom der er tale om en nyere model, så klarer det sig ikke fantastisk i testen, og det gør TravelMate 5720G til en bærbar beregnet til den mindre krævende computerspiller.

Hvad angår stik og tilslutninger har Acer TravelMate 5720G, hvad de fleste kan formå at bruge. Der er fire USB-porte samt stik til både analog (VGA) og digitale (DVI) skærme. Et HDMI-stik må du fortsat se forgæves efter, men de fleste skærme har også DVI, så problemet er til at overse. Den interne skærm står klart, men skærmopløsning på 1.280 x 800 pixels er i den lidt mindre ende. Her ville 1.440 x 900 have været at foretrække.

Intel processoren på 2,1 gigahertz er af den nye Penryn-type og leverer sammen med resten af hardwaren testens næstflotteste resultat kun overgået af Asus-maskinen. 5720G har dog ikke den nyeste type WiFi kaldet 802.11n. Det er stadig de færreste, som har denne type netværk, men det er en fremtidssikring, som vi gerne havde set i den bærbare.

Vores samlede indtryk af 5720G er alt i alt positivt. Ydelsen er rimelig og i den bedre halvdel af de testede bærbare. Bagsiden er, at Acer har fyldt maskinen med så meget af deres eget software, at det er lige før, vi anbefaler en komplet geninstallering fra dag et. Acer er på ingen måde den eneste producent, som fylder maskinerne med deres egne småprogrammer fra starten af, men det er sjældent, det er så overvældende som i dette tilfælde.

2. Asus M51SN (1AAS)

Asus har produkter som spænder fra avancerede mobiltelefoner til motherboards. Inden for bærbare har Asus dog også et rimeligt bredt sortiment og har de sidste par år sat hastigheden på lanceringen af nye modeller i vejret.

Vores testede model M51s var udstyret med en standard 15,4 tommer skærm, men alligevel har Asus's ingeniører haft plads til at tvinge et fuldt tastatur inklusiv (smalle) numeriske taster ned i maskinen. Alligevel kan M51s lige kravle under rimelige tre kilo i vores kontrolvejning.

Overfladen på M51s er metallisk udseende plastik med lidt mønster i. Låget virker lidt tyndt til hverdagsbrug i tasken, men selve overfladen er rimelig resistent over for ridser - men tiltrækker til gengæld meget nemt fedtede fingeraftryk. Også indersiden er af blank plastic og i grå og sort. Tastaturet er rimeligt og føles holdbart, selvom tasternes vandring kan være lidt kort.

At der er tale om en hel ny model understreges af, at Asus har fået sat et af Nvidias nye M9500GS grafikkort i computeren. Ydelsen er stadig ikke helt at sammenligne med en dedikeret spillebærbar, men ligger i toppen sammen med den identisk prissatte XPS M1530.

På papiret er M51s desuden udstyret med testens kraftigste processor, som både er af den nye Intel Core 2 Duo Penryn-type, men som også arbejder ved hele 2,4 gigahertz. Til sammen giver de komponenter testens bedste test-resultater.

M51s kan tilsluttes eksterne skærme eller tv via det indbyggede VGA eller DVI-stik. Det gør tilslutningen til eksterne monitors nem, mens tilslutningen til et fladskærms-tv skal suppleres med et lydkabel.

Skærmen på 15,1 er klar og tydelig og har desuden en god opløsning på 1.440 x 900 pixels. Det betyder, at du kan have flere informationer på skærmen end med den mindre 1.280 x 800 pixels opløsning, som computerne fra Acer og Dells har i denne test.

Det tekniske tilbehørsniveau på M51s er med i testens top, således er det trådløse netværk af den langtrækkende og hurtige 802.11n, og fronten er udstyret med en fingeraftrykslæser. Et HDMI-stik som både flytter lyd og bilede til et fladskærms-tv havde dog fuldendt billedet.

Med til M51s følger desuden en neutralt udseende grå bærbar-taske til både skulderrem og håndtag. Et godt træk fra ASUS's side som hurtigt sparer dig for 300 til 400 ekstra kroner til en anstændigt beskyttende taske.

Vores vurderinger er, at Asus M51s er en god computer i et traditionelt computerdesign, men samtidig udstyret med nye komponenter, som til en god pris placerer ydelsen et stykke foran konkurrenterne. Det gør Asus M51s til vores testvinder.

3. Dell XPS M1530

Dell's bærbare luksusserie har et lille XPS foran modelnummeret. Det angiver, at der er kælet lidt for designet samt, at computerne er velegnet til spil.

Sådan er det også med M1530, som har et elegant design i sort og sølv. Her er der desuden både et kraftigt M8600GT grafikkort fra Nvidia i maskinen og et HDMI-stik for nem lyd- og billedforbindelse til et fladskærms-tv. En anden fin detalje er det indbyggede slot-in dvd-drev, som blot lader DVD'er glide ind og ud af drevet i siden uden den sædvanlige skuffe.

Vægten på 2,7 kilo sikrer, at maskinen er både pæn at se på, mens den samtidig er til at bære rundt. Med M1530 leveres en lille bærbar-taske, der kan beskytte din investering nede i en større taske.

Skærmen er af den flotte klare type, som fremhæver farverne, men som også er følsom over for direkte sollys.

Resultaterne i vores test er ganske flotte og det på trods af, at XPS M1530 er udstyret med en ældre Intel T7250 2 gigahertz processor fra Merom-familien. Grafikmæssigt ligger M1530 i testens top med Nvidias M8600GT, som leverer et grafisk resultat, som matcher testvinderen Asus M51s.

Hvad der trækker ned er den lidt fattige skærmopløsning på 1.280 x 800 pixels, hvor mange af testens øvrige modeller er kommet op på 1.440 x 900 pixels. Samtidig er tastaturet sølvfarvet for at matche resten af maskinens design, men desværre har dette gjort tasterne ekstremt glatte og svære at skrive på. Samtidig kan vi godt være nervøse for, hvor længe sølvmalingen vil holde på de mest benyttede taster.

Er du på udkig efter en veldesignet bærbar pc, som samtidig også kan levere en anstændig spilleydelse, kan M1530 være svaret. Vi kan både lide designet, skærmen og ydelsen - men de glatte taster og skærmens lidt fattige opløsning trækker noget ned.

4. HP dv9780eo

HPs dv9780eo er testens største maskine med en skærm på 17 tommer. Opløsningen, og dermed mængden af informationer som skærmen kan vise, er godt nok ikke højere end de fleste 15,1 tommer - men til gengæld er det nemmere at se på skærmen.

Også til film og billedbrug er 17 tommer fin, hvilket passer fint til maskinens indbyggede Blu-ray drev (vores testmodel havde HD-DVD, men HP lover, at modellerne i butikkerne vil have det tidssvarende Blu-ray drev). Medieorienteringen i maskinen understøttes yderligere af, at dv9780eo er udstyret med et HDMI-stik, som gør lyd- og billedtilslutningen til et fladskærms-tv ekstremt nemt. Har du ikke adgang til et eksternt fjernsyn, så virker de indbyggede højtalere rimeligt uden på nogen måde at være fantastiske.

Bagsiden ved maskiner med 17 tommer er, at de er knapt så mobile på grund af størrelsen og vægten. HPs dv9780eo er med sine 3,55 kilo ikke ligefrem en sværvægter, men dog stadig mest velegnet til skrivebordet snarere end tasken. Den brede skærm sikrer dog plads til et fuldt tastatur inklusiv et numerisk tastatur.

Vi kan rigtigt godt lide HPs metal-lignende design og smalle konstruktion, men det kan ikke rigtigt dække over, at HP'en leverer testens ringeste resultat. På papiret ser alting ellers rigtigt ud med en Intel T7500 processor, som kører 2,2 ghz, et M8600GS grafikkort fra Nvidia og hele to harddiske på 250 gigabyte hver. Men i praksis kan HP'en ikke levere ydelsen. Det skyldes sandsynligvis, at processoren er baseret på Intels ældre Merom-platform, mens testens andre maskiner - undtagen Dell - anvender nyere Intel processorer fra Penryn-linien og dermed produceret på 45 nanometer produktionsprocessen.

Samlet set kan det flotte design og den gode skærm ikke kompensere for en ydelse i den lave ende af spektret. Skal du dog blot bruge en film- og skrivemaskine og kan undvære spillemulighederne, så kan HP'en være en mulighed.

5. Zepto 6324W

Zepto 6324W er testens mindste maskine med en vægt på kun 2,45 kilo. Som resultaterne viser, så er der dog ikke tale om en letvægter rent ydelsesmæssigt. Zepto 6324W klarer sig rent ydelsesmæssigt en smule ringere end testens større maskiner, men det skyldes primært grafikydelsen, som ikke er på linie med Asus og Dell's maskiner.

Med til at holde vægten nede er også 14,1 tommer skærmen, som dermed er en smule mindre end de øvrige maskiner i vores test. På trods af den mindre skærm, leverer Zepto alligevel en flot opløsning på 1.440 x 900 pixels.

Den hvide overflade på 6324W gjorde, at hovedparten af de kvinder, vi viste den til, valgte den som testens flotteste maskine. Vi synes dog, at højtalerne under skærmen kunne have været en smule pænere udført. Men tilsyneladende er hvide bærbare højeste mode, måske godt hjulpet på vej af Apples markedsføring.

Maskinen er generelt stille med en svag susen fra blæseren, som man nemt ignorerer. Når maskinen belastes eller står varmt, starter til gengæld en noget mere højlydt blæser, som er sværere at overhøre. Det hænger nok sammen med, at 6324W bliver varm, rigtigt alvorlig varm. Faktisk så varm, at det var svært for os at holde fingeren foran ventilationshullet på maskinens venstre side. Varmen kommer fra den kraftige Intel T8100 processor på 2,1 gigahertz og fra det Nvidia M8600GT grafikkort, som leverer maskinens rimelige, men ikke prangende grafikydelse.

Tastaturet er rimeligt helstøbt og virker solidt, men vi kunne dog godt have ønsket os en lidt længere vandring og en mindre glat overflade på tasterne. Det skal dog ikke spolere det generelle indtryk, som er, at Zepto har gjort et fint stykke arbejde ved at få en så stor ydelse ned i et så lille kabinet - nu skal de bare arbejde lidt på kølingen af indmaden.

Baggrund: Specifikationer og resultater

På skemaerne nedenfor kan du se specifikationerne for de enkelte bærbare computere i testen. Desuden kan du se vores bedømmelse af maskinernes sammensætning, samt hvordan de klarede sig i vores test.

Klik på hvert billede for at se det i fuld udgave.

Konklusion: Fin testvinder fra Asus

Mens de fem maskiner på papiret er forskellige, så klarer de sig fint i vores test. Det betyder, at til de fleste opgaver såsom tekstbehandling eller internet-surfing vil de suse derudaf.

Det er imidlertid, når vi stiller krav til den dyre indmad i de bærbare computere, at forskellene viser sig. Her viste det sig, at HPs dv9780eo primære salgsargument er det (kommende) indbyggede Blu-ray drev. Bare husk, at filmene også skal købes, før det giver mening.

På samme måde viste Zeptos lille og kraftige maskine sig at blive meget varm, når den blev belastet i længere tid, nøjagtigt som fire timers World of Warcraft ville gøre det på teenageværelset.

De bærbare fra Acer, Asus og Dell havde derimod ikke den slags åbenlyse svagheder. De er tværtimod alle kraftige bærbare computere til den lidt mere krævende bruger og alle prissat mellem 8.500 og 8.800 kroner. Acer 5720G's evne til at håndtere spil er imidlertid svækket af grafikløsningen er baseret på ATIs HD2600-kort.

Den slags problemer lider Dell og vores testvinder fra Asus ikke af. Når den kraftige og flotte XPS-bærbare fra Dell alligevel kun kan blive nummer to, så skyldes det, at Asus M51s samlet set klarer sig bedre i vores test samt at processorteknologien er en generation nyere og skærmopløsningen en smule højere. Dermed bliver det Asus M51s, som løber af med sejren i mellemklassen.




IT-JOB

Danske Commodities A/S

IT Systems Engineer

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Controller til økonomi og compliance

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Webanalytiker til digitale løsninger
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere