Lovende ny bærbar platform fra AMD

AMD benyttede CeBIT 2008 til at afsløre detaljerne om Puma, modsvaret til Intels Santa Rosa. Den nye platform ser mere helstøbt ud end tidligere forsøg fra AMD.

Vi skal helt tilbage til maj 2007, før PC World sidst kunne berette om den bærbare platform fra AMD, der skal forsøge at fravriste markedsovertaget fra Intel Centrino Duo – også kendt som Santa Rosa.

Nu er der i forbindelse med den nyligt overståede CeBIT-messe i Hannover decideret håndgribeligt nyt om ”Puma”, som er tredje generation af bærbare pc-platforme fra AMD. Modsat tidligere platforme har AMD denne gang skærpet hardwarekravene til fabrikanterne.

Der kræves en såkaldt "Griffin"-processor, et RS780M-chipset og et trådløst 802.11 a/b/g/n netværkskort. Det er dog op til bærbarfabrikanterne at udvælge egentlige grafikkort til de modeller, som skal have flere kræfter, end de integrerede chips kan klare.

Modsat Santa Rosa giver Puma pc-fabrikanterne større valgfrihed i forhold til de endelige konfigurationer, og det kan der komme en større vifte af varierende slutprodukter ud af.

Griffin hedder Turion X2 Ultra

Processorens rigtige navn er Turion X2 Ultra, der består af to CPU-kerner med hver én megabyte level 2 cache. CPU’en understøtter op til otte gigabyte DDR2-667- og DDR2-800-hukommelse. Der er endnu ikke planlagt quadcoreprocessorer, men AMD er ikke afvisende over for ideen.

Det handler naturligvis alt sammen om strømforbruget. Et område, hvor Intel løbende har været et par skridt foran AMD. Turion Ultra er angiveligt bedre end sin forgænger til at spare på strømmen, men grafikchippen spiller også en vigtig rolle i at optimere batterilevetiden.

Fornuftig integreret grafik

RS780M har indbygget et integreret grafikkredsløb, der ifølge AMD er op til fem gange mere ydedygtig end Intels X3100-løsning. Ud over understøttelse for HDMI, HDCP og DisplayPort er det ganske unikt, at de færdige bærbare pc’er vil kunne skifte dynamisk mellem at benytte den integrerede grafikchip og et selvstændigt grafikkort. Hiv strømkablet ud, og du har stadigvæk god grafikydelse på farten, uden at batterilevetiden lider et knæk.

Det er alt sammen gjort muligt med PowerXpress-teknologien, men du vil også kunne fravælge indstillingen. På samme måde vil de nye bærbare kunne højne spilydelsen ved at slå kræfterne for de to grafikchips sammen. AMD kalder løsningen Hybrid CrossFire, der ligeledes fås til stationære pc’er.

Puma bliver et vigtigt skridt på vejen for AMD frem til lanceringen af de første Fusion-processorer, der skal integrere grafikchippen direkte i processoren.

AMD har endnu ingen officielle oplysninger om priser på færdige Puma-bærbare, og lanceringsdatoen ligger heller ikke fast. Indtil videre regner AMD dog med at slippe Pumaen løs på Intel i andet kvartal 2008.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere