Den ultimative router til nørden

En router der kan det hele: Håndtere din ADSL2+-forbindelse, op til 10 IP-telefoni-numre, trådløst netværk, din printer og naturligvis hele hjemmenetværket. FritzBox’en er en våd drøm for enhver nørd, men det hele er desværre ikke fryd og gammen.

Den ultimative router til nørden

De fleste PC-brugere aner slet ikke, at de har en router, og endnu færre ved, hvordan den virker.

Men er man entusiast, så ved man, hvilken vigtig rolle en router spiller, når alle hjemmets computere, PDA’er, netradioer og ikke mindst IP-telefoner skal spille sammen.

Har man selv prøvet at bruge timer på at afprøve ny firmware eller justere indstillingerne, eller har man eksperimenteret med at sætte adskillige accesspoints, printservere, NAS-drev og andet op - blot for at kunne se, at el-regningen steg i samme takt som antallet af små, sorte bokse på reolens nederste hylde – ja, så har tyske AVM måske lige noget til dig.

AVM har sat sig i nørdens sted og lavet den ultimative router, og naturligvis skal en tysk router hedde Fritz. Hvad ellers?

Indbygget router med switch

Fritz!Box Fon WLAN 7170 har nogle imponerende specifikationer, og FritzBox’en er især beregnet til folk, der er hoppet på ADSL2+-bølgen.

Det er eksempelvis Fullrate, Cybercity, Tele2 og Perspektiv Bredbånd, der tilbyder ADSL2+-forbindelser, der giver væsentligt højere hastigheder end traditionelle ADSL-forbindelser.

I modsætning til andre routere så kan du nemlig smide den router, du fik med sammen med netforbindelsen, i kælderen, og tilslutte Fritz!Box’en direkte til ADSL2+-stikket. Der er indbygget en router med switch med fire Ethernet-porte, desværre kun 10/100 Mbit/s, og altså uden understøttelse af gigabit-netværk.

Der er også indbygget trådløst netværk, som overholder IEEE 802.11b/g-standarden, men også her må du undvære den hurtigste standard på markedet, draft-N.

Styre IP-telefoni

Til gengæld kan du glæde dig over, at der er indbygget en USB 2.0-port i routeren. Til den kan man tilslutte en USB-printer eller en USB-disk, og så har man pludselig en netværks-printer eller en netværks-disk, som alle pc’er på netværket kan deles om. Og alle andre smarte funktioner som QoS, indbygget firewall-funktion osv. Boxen har det meste, man kan ønske sig.

Den helt store fidus ved FritzBox’en er dog, at den også kan styre IP-telefoni. Man kan opsætte helt op til 10 forskellige IP-telefon-numre på FritzBox’en og tilslutte to forskellige telefoner til den.

Omstillingscentral

Har man eksempelvis en VoIP-udbyder, der har særligt billige priser, når man ringer til USA, mens en anden er langt billigere, når man ringer her i landet eller til mobiltelefoner, ja, så kan man sætte FritzBox’en til automatisk at benytte den mest fordelagtige udbyder, alt efter hvilket telefonnummer, man indtaster.

Man kan også bruge FritzBox’en som en slags omstillingscentral, hvor man ringer hjem, indtaster en PIN-kode og får mulighed for at ringe ud fra FritzBox’ens VoIP-forbindelse. På den måde kan man faktisk ringe via billig IP-telefoni fra sin mobiltelefon – uanset hvor man befinder sig.

Besværlig opsætning

Vi testede FritzBox’en med en forbindelse fra Fullrate på 20/1 Mbit/s, og vi blev straks klar over, at der her var tale om et produkt målrettet teknik-freaks.

For selvom man bliver guidet gennem opsætningen, så bliver man undervejs bedt om at forholde sig til utrolig mange detaljer.

I første omgang kunne vi ikke få forbindelse ud ad huset. Lokalnetværket fungerede upåklageligt, men internetforbindelsen var ikke oppe at køre, selvom FritzBox’ens administrationsinterface kundgjorde, at der skam var forbindelse.

Det lykkedes at finde frem til, at vi manuelt skulle indtaste nogle værdier, der var specifikke for Fullrates internetforbindelse (VPI/VCI), og så kørte det uden problemer.

Vi var naturligvis bekymrede for, om stabiliteten ville være lige så god som med Fullrates egen router, og Fullrate gør da også meget ud af at forklare, at de ikke supporter eller anbefaler, at man benytter hverken FritzBox’en eller andre lignende routere, men derimod holder fast i Fullrates egen model fra Zyxel.

Dækker hus og have

Vi har dog kørt med FritzBox’en i to uger og ikke oplevet et eneste udfald på internetforbindelsen. Den indbyggede trådløse forbindelse var ligeledes klippestabil, og selvom rækkevidden ikke var imponerende, så dækkede den dog fint både hus og have.

Vi tilsluttede en række netværks-enheder direkte til FritzBox’en og oplevede generelt, at hastigheden var glimrende på det interne netværk. Vores Noxon–netradio fandt uden problemer det trådløse netværk – det samme gjaldt både en Nokia N95 og en HTC S730.

Dog lykkedes det os aldrig at få vores gamle Kiss DP-558 til at finde FritzBox’ens DHCP og få tildelt en IP-adresse - ej heller manuelt. Men det tilskriver vi snarere en fejl i Kiss’en end i FritzBox’en.

Problemer med IP-telefoni

Der findes efterhånden et utal af IP-telefoni-udbydere på det danske marked, og går man til udlandet, så er der endnu flere at vælge imellem. Vi testede med en af de større, Musimi, som tilmed har en glimrende forklaring på, hvordan man sætter FritzBox’en op. Det fungerede upåklageligt. Lydkvaliteten var helt i top, og vi oplevede ingen problemer.

Det gjorde vi til gengæld, da vi forsøgte at få FritzBox’en til at fungere sammen med Fullrates egen VoIP-løsning. Umiddelbart lod det sig ikke gøre, men efter intens søgning på nettet, fandt vi frem til, at der var flere, der påstod, at de havde fået det op at stå.

Men på trods af god hjælp, blandt andet fra VoIP-bloggen, så lykkedes det ikke. En henvendelse til Fullrate for at få oplyst de særlige koder, som krævedes, blev blankt afvist med, at de ikke ønskede, at man overhovedet brugte andet udstyr til deres VoIP-løsning og derfor havde gjort alt, hvad de kunne for at lukke af for det.

Og hvad end de har gjort, så er det effektivt – i hvert fald gav vi op efter mange timers tweaking af firmware og forsøg ud i alternative opsætninger.

Billig i drift

Om FritzBox’en kan bruges med andre ADSL2+-udbyderes VoIP-løsninger, ved vi ikke, men det ser ud til, at de fleste rene VoIP-udbydere ikke har problemer med at fungere sammen med FritzBox’en, så hvis man vil investere i en FritzBox, så bør man nok se sig om efter en af disse udbydere i stedet for at flytte fastnetnummeret over til internetudbyderen.

Da vi installerede FritzBox’en, fjernede vi to routere, en switch og en printserver, der alle kørte 24/7/365. Vi tør slet ikke tænke på, hvor stor en del af el-regningen, de stod for. Og selvom FritzBox’en har mange avancerede funktioner, så bruger den ikke meget strøm.

Lidt skuffede

Ifølge specifikationerne så burde den faktisk kun bruge seks Watt i drift. Vores målinger viste dog, at det ikke helt holdt. Vi målte, at den brugte mellem 9 og 11 Watt afhængig af, om den var i brug eller ej.

Det er ganske pænt for en router med trådløst netværk indbygget og et væsentligt parameter at tage med i sine overvejelser, før man køber udstyr.

Vi har før skrevet om, hvordan en dyrere switch faktisk er billigere end en billig netop på grund af forskellen i strømforbrug, og hvis man i dag har adskillige bokse stående og sluge strøm, så er det værd at tage med i sine overvejelser, at man måske kan spare penge og CO2-udslip.

Kun fire Ethernet-porte

FritzBox’en er en dejlig kasse, men det er ikke din næste julegave til bedsteforældrene. Det kræver god indsigt i, hvordan både netværk og IP-telefoni fungerer, hvis man skal have det fulde udbytte af boksen.

Samtidig er vi lidt skuffede over, at den er lidt underdimensioneret. Hvorfor er der eksempelvis kun fire Ethernet-porte, og hvorfor er der hverken gigabit Ethernet eller draft-N trådløst netværk? Og så kan man godt finde prisen noget pebret. 1.695 kroner er trods alt en del penge for en router.

Havde det ikke været for disse småfejl og en opsætning lavet af tyske ingeniører uden særlig forståelse for almindelige PC-brugere, så havde vi gladelig givet FritzBox Fon WLAN 7170 vores anbefaling med tilhørende topkarakter.

Men som den er nu, så er det nok mest et nyttigt stykke værktøj for entusiaster.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere