ATI's 3870x2 er næsten dobbelt så godt

Vi er klar med en test af ATI's 3870x2, dobbeltkortet, som skal placere ATI sikkert på grafikkort-tronen. Og der er fart over feltet, men også en enkelt faldgrube. Se her hvor hurtigt ATI 3870x2 faktisk er.

ATI's 3870x2 er næsten dobbelt så godt

Udviklingen af grafikkort bevæger sig i ryk.

Det betyder, at AMD-ejede ATI og konkurrenten nVidia konstant prøver at placere lanceringer af nye kort lige før eller efter konkurrenten.

Det kan virke som et lidt barnligt spil, men med de mange penge, som pc-entusiaster hvert år poster i ny hardware, er det mere end lommepenge, som står på spil.

De seneste par år har ATI været lidt underlagt nVidias hurtigste kort, specielt med 2000-serien som fik et ganske kort og ikke særligt interessant liv.

ATI's 3000-serie, bestående af 3850 og 3870 ser da også mere interessant ud, specielt fra et lidt mere omkostningsbevidst standpunkt.

Dobbelt op er ikke altid dobbelt så godt

Mens 3850 og storebroderen 3870 er rimelige kort, som ikke gør alt for meget væsen ud af sig, så er jokeren i ATI's ærme imidlertid dobbeltkortet 3870x2.

Normalt er dobbeltkort noget, som producenter hader og forbrugeré bør undgå.

Det skyldes ikke mindst, at et dobbelt grafikkort normalt er to kort, som er skruet sammen for derefter at producere dobbelt så meget varme, bruge dobbelt så meget strøm og være dobbelt så besværlige at få driveren til at virke med. nVidias 7950GX2 var et glimrende og meget dyrt eksempel på dette.

ATI har imidlertid undgået denne tilgang med 3870x2. I stedet er 3870x2 reelt to 3870-grafikprocessorer samlet på ét printkort.

Det sparer materialer, men det virkeligt geniale ligger i, at din maskine og ATI-driveren blot ser 3870x2 som ét kort.

Det betyder, at du ikke skal fedte med specialindstillinger eller have en doktorgrad i astrofysik for at få kortets to processorer til at fungere. Det klarer kortet selv, du skal bare koncentrere dig om at spille.

Har du i øvrigt pengene, lysten og et nyere Intel-bundkort, som understøtter muligheden, så kan du selvfølgelig på sigt kombinere to 3870x2 i et CrossFire-setup. Udover at prisen og strømforbruget er hårrejsende, så er driveren til denne kombination endnu ikke klar - men du kan og muligheden er nok til at give seriøse gamere søvnløse nætter.

Sådan ser monsterkortet ud

Selvom der er tale om et dobbeltkort, er det ikke det første, man lægger mærke til på vores testkort fra MSI kaldet MSI R3870X2 T2D1G.

Fra oversiden er kortet blot en lige så stor klods som nVidias 8800GTX eller 8800 Ultra kort med en ordentlig blæser på fronten. Det betyder, at det optager to kort-pladser i din maskine ved PCIe-slottet og kræver en hel del strøm.

Strømmen leveres gennem de to strømstik på selve kortet, noget vi havde vænnet os til med GeForce 8800GTX-serien, og som kræver en nyere strømforsyning.

Det ene af stikkene er imidlertid et til 8-ben, mens det andet er det normale 6-bens. Vi benyttede imidlertid de ordinære 6-beneste stik fra vores 650W Silverstone strømforsyning uden problemer, og samtidig var de to adaptere, som medfulgte i kassen, også begge af 6-bens typen.

Selvom blæseren er stor, så er støjniveauet rimeligt. Selv ved almindeligt kontorarbejde kan du sandsynligvis høre lidt susen, men er du oppe og kigge på grafikkort i denne klasse, så er du også klar over, at dette er konsekvensen.

Vender du kortet om, er det her, at du kan se de to grafikprocessorer.

Vores model fra MSI kaldet R3870X2 T2D1G er udstyret med en gigabyte ram på DDR3. Med i pakken fulgte udover strømadaptere, kabler til at forbinde kortet med tv’et også Rally-spillet Colin McRae Dirt og en testversion af onlinespillet Lord of the Rings Online.

Resultater med 3870x2

Med to grafikchips så havde vi en berettiget forventning om, at kortet ville yde i den pæne ende. Her blev vi heller ikke skuffede.

I to ud af vores tre test formåede 3870x2 at slå et 8800GTX kort i vores test, og vi er ikke i tvivl om, at 3870X2 også vil formå at slå et 8800 Ultra kort i en direkte sammenlignelig test – om end med en lidt mindre margen.

Gode 3DMark06 scores

Der er dog også en bagside af medaljen. For mens 3870x2 uden problemer fløj af sted i 3DMark06 og scorede imponerende 16.157 point, så fik 8800GTX 12.858 point. Det er en forbedring på 26 procent og skal ses i sammenhæng med, at prisen på et 8800GTX starter på knapt 2.700 kroner, mens et 3870x2 starter på omkring 2.800 kroner.

I strategispillet Company of Heroes, som i vores test anvendte det nyeste DirectX10-system, var 3870x2 også foran. I den maksimale opløsning på 2.580 x 1.600 pixels og med alle indstillinger på ”high” kunne 3870x2 klare den indbyggede demo med 28,7 billeder i sekundet i gennemsnit. Til sammenligning kunne vores 8800GTX referencekort klare 23,3 billeder i sekundet. Dermed var 3870x2 i alt 23 procent hurtigere.

Elendig score i Crysis - driverproblemer?

Desværre er ydelsen på det aktuelle DirectX10-storspil, det meget krævende Crysis, helt igennem elendig med vores 3870x2 kort. Mens Crysis er spilbart i 1.680 x 1.050 pixels med very high settings og ingen motion blur i vores maskine med et 8800GTX kort, så er det ikke muligt med 3870x2.

Tallene fra vores benchmarks viser et kort, som er næsten 40 procent langsommere end et halvgammelt 8800GTX, men den reelle oplevelse var meget værre. Så længe vi blot gik lige ud efter næsen i Crysis var det til at holde ud, men drejede vi hovedet til siden, var resultatet et spil, som næsten frøs i perioder.

Før ATI-tilhængerne helt opgiver håbet, så skal det understreges, at der tilsyneladende er tale om problemer med Crysis og ATI's seneste drivere.

Vi kan derfor kun håbe på og regne med, at næste version af ATI's drivere (vi testede med version 8.1 til Vista 32-bit) kan få rettet op på det graverende problem. Indtil da kan vi ikke anbefale 3870x2 til Crysis-fans. Og det trækker dermed ned i scoren, som ikke kan svinge sig op på mere end et firtal – sporene fra tidligere tiders ATI-driver problemer skæmmer for meget.

Med næste driver-version håber vi også, at ATI får produceret en driver, som tillader, at du kan koble to 3870x2 sammen via ATIs CrossFire-teknologi. Godt nok vil prisen for sådan to kort betyde en udgift på over 6.000 kroner, men bare muligheden for at installere i alt fire grafikprocessorer er mere end fristende.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere