Test: Fem 22 tommer monitorer til under 3.500 kroner

Med priser på mellem 2.200 og 3.500 kroner for en 22 tommer monitor er det på tide at få sig en fed skærm. Vi har testet fem aktuelle TFT-skærme, som byder på flot design, men også på store forskelle i billedkvaliteten. Vi afslører den bedste skærm her.

Fem 22 tommer monitorer til under 3.500 kroner

Inden for de seneste par år er de flade skærme ikke kun blevet større, men også opløsningen og farverne er blevet bedre. Det betyder, at du i dag til under 3.500 kroner kan få teknologi og ydelse, som for et par år siden var forbeholdt skærme til mellem 7.000 og 10.000 kroner.

Sidder du i dag med en skærm på 19 tommer eller derunder, er der derfor i dag mange gode grunde til at skifte.

På trods af det sidder de fleste computerbrugere aften efter aften foran deres uskarpe og dårlige skærme med ringe opløsning. Men med de konstante prisfald på skærme, er de fleste 22 tommer skærme ved at være nede i et prisleje, hvor de fleste kan være med.

Vi har derfor testet fem flade skærme til skrivebordet til under 3.500 kroner. Og da det typisk er skærme, som du bruger lang tid foran, så har vi ud over billedkvaliteten også set på ergonomien – et område som ellers har en tendens til at blive nedprioriteret ved hjemmeskærmene.

Sådan har vi testet - det betyder teknikken

Med i testen har vi fem monitorer fra Samsung, HP, Eizo, ViewSonic og Philips. Det er nogle af de mest sælgende mærker på det danske marked. Der er tale om skærme til hjemmebrugere, og skærmene koster mellem 2.200 og 3.500 kroner (februar 2008).

Fælles for alle skærmene er, at de har en størrelse på 22 tommer, eller 55,9 centimeter, på tværs af skærmen. De har desuden alle den samme opløsning på 1.680 x 1.050 pixels, hvilket formelt set gør dem til widescreen-skærme i 16:10 formatet.

Det er en pæn opløsning, som gør, at du kan have flere informationer på skærmen. Desuden fremstår billeder med flere detaljer. Således svarer en opløsning på 1.680 x 1.050 til, at du kan se alle detaljer på et billede på 1,76 megapixel, eller noget mindre end hvad et standardkamera i dag tager.

Til sammenligning svarer den gamle standard på 1.024 x 768 pixels til et 0,8 megapixel billede - og den aktuelt højeste opløsning på markedet på 2.560 x 1.600 pixels til et 4,1 megapixel billede.

På sigt vil opløsningen stige, men da der er større chance for at opleve fejl på skærme med mange pixels, vil de allerhøjeste opløsninger altid i starten ligge i den høje ende. Samtidig skal man huske, at mens en opløsning på 1.680 x 1.050 er godt til billeder, så kæmper selv de kraftigste computere i dag med at vise komplicerede spil, med alle detaljer slået til, i den kvalitet .

Design og ergonomi

På trods af lighederne i størrelse og opløsning blandt testens deltagere, så er der stor variation i designet. Hvad der passer bedst ind i dit hjem er en smagssag, men vi har fokuseret på byggekvaliteten af både skærm og fod. Desuden har vi set på mulighederne for at indstille skærmens fysiske placering. For mens det kan være fristende at spare lidt penge på skærmens fod, så er det ikke nødvendigvis noget, som din nakke vil takke dig for i længden.

Vi har derfor taget et kritisk kig på alle skærmenes muligheder for indstillinger i højden (op og ned), i dybden (frem og tilbage) samt om de kan vippes. Vi har også noteret os, om skærmen kan roteres til højkant, men da meget få bruger denne funktion, er det ikke indgået i den samlede score.

For at opnå topkarakter skal en skærm kunne indstilles, så den er behagelig at arbejde med i længere tid ved et normalt skrivebord.

Flere af skærmene, vi har testet, har indbygget små stereo-højtalere. Fælles for alle udgaver, med Samsungs som en delvis undtagelse, er, at lyden var elendig og kun egnet til beskeden om, at du har modtaget en mail i Outlook. Til alt andet brug anbefaler vi et par ordentlige eksterne højtalere. Højtalernes kvalitet trækker derfor hverken op eller ned i testen, da de (heldigvis) er skjult i samtlige gennemgåede modeller.

Billedkvalitet

Billedkvalitet er en meget subjektiv vurdering. Nogle mennesker kan lide stærke varme farver, mens det for andre er vigtigt at have naturtro, skarpe og præcise farver.

Vi har derfor kommenteret på skærmens evne til at matche brugernes ønsker gennem indstillingsmuligheder. Samtidig har vi dog undersøgt skærmenes evne til at fremvise mange samtidige nuancer af farver og grå. Til det har vi anvendt Eizos gratis skærmtestprogram (se boksen), som du også selv kan downloade og prøve med din skærm. Derudover har vi kigget på en række billeder, som viser skærmens evne til at spænde bredt, specielt i de mørke områder.

For at en skærm kan score topkarakter, skal det været muligt at skelne hele gråtoneskalaen i Eizo-testen.

Vigtig viden: Responstid, betragtningsvinkel og kontrast

Monitorannoncer flyder tit over med tekniske data, men her er de tre vigtigste begreber, du skal kende.

Responstid: Et mål for hvor hurtigt skærmens pixels skifter tilstand. Måles i millisekunder. Des højere responstid, des større er sandsynligheden for, at hurtige billedbevægelser trækker skygger over skærmen. Generelt er skærme med en responstid på under otte fine til spil og film.

Betragtningsvinkel

Angiver hvor mange grader, du kan bevæge dig fra frontal placering til en af siderne og stadig se billedet på skærmen. Allerede ved 30-40 graders betragtningsvinkel vises farver nemlig ofte forvansket eller blegt på nogle LCD-skærme.

Du kan selv kontrollere den reelle betragtningsvinkel ved at se skærmbilledet fra forskellige vinkler og vurdere, om betragtningsvinklen er tilfredsstillende.

Kontrastforhold

Angiver skærmens evne til at vise forskelle mellem lys og mørke. Et stort spænd angiver ideelt set, at skærmen er bedre til at vise nuanceforskelle end en skærm med lille spænd. Netop kontrastforholdet er imidlertid dét tal, producenterne oftest forskønner ved at anvende forskellige målemetoder, og derfor kan du oftest ikke regne med opgivelserne. Her er du nødt til at stole på dine øjne for eksempel ved at observere om en given skærm er god til at vise film og billeder med meget lyse og/eller mørke billedpartier.

Lær mere om begreberne mere i vores gennemgang af fladskærmsbegreber her.

Eizo FlexScan S2201WSE (1)

Eizo har i mange år været et navn, som er blevet forbundet med professionelle grafikere med høje krav til skarphed og farveægthed. Eizo har dog også produkter, som denne 22 tommer monitor, som ligger i et prisleje, hvor almindelige mennesker kan være med.

Design og ergonomi

Designmæssigt er Eizo FlexScan S2201W-E dog en smule bagud. Overfladen er matgrå, og selve skærmen en smule tykkere end testens øvrige modeller. Ergonomisk er der dog tale om en af testens bedste modeller. Skærmen kan justere i højden og i dybden samt nemt drejes på foden. Vil du have et lidt andet perspektiv på tilværelsen, kan du også rotere skærmen, så den står på højkant.

Med skærmen får du alle nødvendige kabler til både DVI, VGA, de indbyggede højtalere, strøm samt til den indbyggede to-ports USB-hub. Desværre er de to USB-porte gemt på bagsiden af skærmen, hvilket gør adgangen til dem ret besværlig.

Eizo FlexScan S2201W-E (2)

Billedkvalitet

Billedmæssigt er der ikke noget at udsætte på S2201W-E. Alle streger står skarpt og klart på skærmen. Farverne er ikke overgjorte, men fremstår ægte. Er du ikke helt tilfreds med farverummet, kan du tilpasse det i menuen eller blot vælge en af de hurtigindstillinger, som Eizo har forprogrammeret (tekst, billede, film og brugertilpasset).

De forudindstillede programmer justerer også automatisk lysstyrken på skærmen. I vores billedtest brugte skærmen således 43W, mens den med tekst-indstillingen slået til faldt til blot 27W. Det er med andre ord, ret nemt at næsten halvere skærmens strømforbrug ved normalt kontorarbejde. Slukker du skærmen ved at bruge kontakten på væggen, bruger den blot 0,4W – men ved at bruge en elspareskinne kan du slippe helt for standby-forbruget.

I vores farvetest står sort som klar sort, uden at der er lyse mærker langs kanten, og gråtone-skalaen er jævn uden mærkværdige spring. Betragtningsvinklen fra begge sider er fin, men ser du på skærmen oppefra, bliver farverne hurtigt mærkelige.

Konklusion

Eizo’s bud på en 22 tommer til hjemme- og kontorbrug er en solid monitor. Den tilbyder ikke spændende tilslutningsmuligheder som HDMI, men udmærker sig til gengæld, når det kommer til ergonomi. Det er med andre ord skærmen til dem, som ønsker et solidt, skarpt og virkelighedstro billede med den korrekte placering på skrivebordet. Multimediabrugere bør i stedet se på Samsungs SyncMaster S225MD. En ekstra bonus er desuden Eizos udvidede garantiordning, som dækker i op til fem år.

Samsung SyncMaster 225MD (1)

Samsung er nok mest kendt for at producere nogle af de mange tusinde fladskærms-tv og telefoner, som hver dag langes over disken i landets elektronikbutikker. Men ved siden af de par hundredetusinde pakker har Samsung også tid til at lave en lang række computerskærme, som normalt modtages ret godt af anmelderne.

Design og ergonomi

Modeller her i testen er en blandingsmodel kaldet SyncMaster 225MD. Blandingen består i, at skærmen både kan fungere som en normal monitor, men samtidig skiftes over til at være et fladskærms-tv når du har brug for det. Af samme grund medfølger en fjernbetjening, som har den ekstra fordel at gøre betjeningen af menuen meget nem. Multimediefunktionerne betyder også, at skærmen har både HDMI-, Component- og SCART-stik, hvad der ellers nomalt kun hører hjemme på et tv.

Samsung 225MD ligner desværre så meget et tv, at de fysiske indstillingsmuligheder er helt forsvundet. SyncMaster 225MD kan derfor kun justeres ved at vippe den frem og tilbage, mens der ikke er mulighed for at indstille skærmen i højden eller dybden.

Betjeningen af den avancerede skærm foregår på engelsk i testens flotteste menu, der er meget nem at betjene - ikke mindst på grund af den medfølgende fjernbetjening.

Til skærmen medfulgte de fleste kabler, vi skulle bruge, men ikke et DVI-kabel. Skal du bruge skærmen som monitor, så skal du bruge lidt ekstra penge på det manglende kabel.

Samsung SyncMaster 225MD (2)

Billedkvalitet

På grund af skærmens blanke overflade står farver meget levende på SyncMaster 225MD. På det sorte test-billede kan vi dog ane en smule lys undslippe i kanterne. Det er ikke meget, men det er der. Om du vil bemærke det er nok usikkert.

Selvom farverne er flotte, kan SyncMaster 225MD ikke helt leve op til Eizo-skærmens flotte farvespænd. Det ser vi især i farveseparationstesten, hvor der opstår en smule streger i overgangene. Kontrasten er generelt flot, men de yderste sorte niveauer har en tendens til at glide sammen.

Også Samsung har en række faste indstillinger til forskellige brugerprofiler i deres engelsksprogede menu. Mulighederne her er underholdning, internet, tekst og brugerdefinet. Underholdning kræver typisk 50W ved brug, mens tekst kan klare sig med 33W. Slukket, ved hjælp af knappen på fronten, bruger monitoren 0,8W.

Betragtningsvinklen er mest egnet til en person eller flere, som sidder et stykke fra skærmen - og en smule smallere end Eizo’ens. Oppefra har skærmen samme problem som Eizo, hvor farverne hurtigt skifter nuance. Husk, at på grund af skærmens blanke overflade kan det være svært at arbejde med modellen, hvis der er meget sollys.

Konklusion

Er du på udkig efter testens mest alsidige skærm, så er der ingen tvivl om, at Samsung SyncMaster 225MD er det oplagte valg. Dens farver er flotte, designet passer ind de fleste steder, og for en merpris på knapt 700 kroner, i forhold til testens øvrige modeller, får du også et fint tv med i købet.

Men selvom de mange tilslutningsmuligheder er et absolut plus, så trækker det ned, at skærmens indstillinger er faste. En ordentlig arm eller en højdejustering havde været at foretrække i steder for en medfølgende tv-sokkel.

ViewSonic VX2255wmh (1)

ViewSonic har produceret skærme siden dengang, hvor billedrøret var kongen. De er primært et monitor-mærke med skærme i mange prisklasser og designs, men har også en lille serie af LCD-fjernsyn.

Design og ergonomi

Modellen, vi har testet, er en hvid udgave, som dermed egner sig fint til den bruger, der synes, at naboens Mac ser smart ud, men som ikke haft lyst til at forlade pc-verdenen. Det er dog ikke kun skærmen, som er hvid.

ViewSonic har taget skridtet fuldt ud og har også været betænksomme nok til at levere DVI og strømkabler i hvid, så du kan være sikker på, at det hele matcher i hjemmet.
I toppen finder du et lille hul til det indbyggede webcam. Sidstnævnte fungerer, men så heller ikke mere. På siden er der stik til høretelefoner.

Justeringsmæssigt så glider ViewSonic VX2255wmh nemt op og ned samtidig med, at soklen let lader dig dreje skærmen. Derudover kan skærmen vippes, men ikke justeres i dybden. Desværre betyder den lidt billige sokkel, at skærmen kan gynge en smule, når der skubbes til bordet. Om du kan leve med det kommer an på, hvor stabilt dit skrivebord står.

ViewSonic VX2255wmh (2)

Billedkvalitet

ViewSonic VX2255wmh kan i lysstyrke ikke måle sig med testens øvrige eksemplarer. Det betyder, at for at få tydelige billeder, så skal både kontrast og lysstyrke justeres næsten helt op, før at man kan skelne nuancer i det sorte.

Det går desværre ud over de hvide nuancer, som har en tendens til at fremstå udvaskede. Dermed er spillerummet for justeringer på VX2255wmh ikke nær så stort som hos HP, Eizo eller Samsung.

Samtidig havde vores testeksemplar en tendens til at tegne de grå finmaskede testgitre i en lidt grønlig nuance. Betragtningsvinklen til siderne fejlede til gengæld ingenting, men oppefra har den samme problemer som de øvrige skærme i testen.

Konklusion

ViewSonic VX2255wmh vil sikkert tiltrække mange købere på grund af den moderne hvide farve, som er gennemført helt ned til de medfølgende strøm- og DVI-kabler. Samtidig får man en højdejusterbar skærm med et diskret webcam indbygget i toppen af skærmen.

Desværre er byggekvaliteten af soklen i den billige ende, hvilket betyder, at skærmen kan svaje, hvis du har den skudt op i højde og er typen, som skubber lidt til bordet, mens du skriver.

Skærmen er samtidig også den mindst lysstærke i testen, hvilket betyder, at der skal skrues godt op for lysstyrken for at få et rimeligt billede - men det sker dermed på bekostning af farvenuancer i begge ender af det sort/hvide spektrum. VX2255wmh’s største argument er derfor prisen – og den er da også fristende lav.

Phillips 220CW8FB (1)

På trods af at Philips har produkter fra barbermaskiner til high-end fjernsyn, så har koncernen også et overraskende stort udvalg af monitorer.

Design og ergonomi

Philips 220CW8FB er udført i skinnende blank plastic med rundere hjørner for et mere moderne indtryk. Selve skærmen er skabt med en mat overflade, som er testens bedste til at håndtere sollys. Farverne står dog stadig flot, men ikke så levende som på en skærm med blank overflade. Til gengæld slipper du for at spejle dig i skærmen.

Desværre stopper det kvalitetsmæssige indtryk neden for skærmens areal. Det skyldes, at foden er lavet meget simpelt og af tynd plast. Det betyder både, at skærmens eneste justeringsmulighed er ved at vippe den frem og tilbage, og at skærmen nemt kommer til at gynge, hvis dit bord ikke står helt fast. Det er ærgerligt, for med en ordentlig justerbar base kunne denne skærm gøre at langt bedre generelt indtryk.

Det flotte billede til prisen fortjener et DVI-kabel. Men et sådant måtte vi kigge langt efter i vores kasse, så husk at lægge det i indkøbskurven, hvis du falder for denne Philips-skærm.

Skærmen er udstyret med USB-porte, men placeringen bagpå gør tilgangen til dem ganske besværlig.

I menuen kommer 220CW8FB med fire forudindstillede valg kaldet kontorarbejde, underholdning, billedvisning og økonomi. Det er fint, for det gør det hurtigt lige at skrue ned for lysstyrken, når du bare skal se på den hvide flade fra det Word-dokument, du burde have skrevet færdigt for længe siden.

Phillips 220CW8FB (2)

Billedkvalitet

Philips-skærmen er lysstærk, og umiddelbart virker farverne gode og klare. Ved testen af farverne er 220CW8FB meget tæt på Samsungs skærm i ydelse, men kan i sort-niveauet ikke helt følge med Eizoen. Billedet fremgår desuden meget skarpt og klart. Betragtningsvinklen er god uden at være prangende, så to personer kan godt se på skærmen samtidig.

Konklusion

Ydelsesmæssigt lever 220CW8FB et flot resultat, specielt taget i betragtning af at det er testens næstbilligste produkt. Desværre matcher skærmens sokkel ikke det generelle indtryk af kvaliteten på skærmen.

Kan du leve med de manglende indstillingsmuligheder, og er du ude efter en skærm, som klarer sig godt i sollys, er 220CW8FB værd at overveje. Ellers er HP’en både flottere og har bedre indstillingsmuligheder, mens Eizo-skærmen har en smule bedre billede.

HP W2207h (1)

HP er en af de helt store pc-producenter på det danske marked med alt fra servere til GPS-navigatorer. Men specielt med deres fladskærme har de formået at finde en god balance mellem moderne design og en rimelig pris.

Design og ergonomi

Allerede da vi pakkede denne 22 tommer HP w2207h ud af kassen, stod det klart, at den i hvert fald bestod designer-testen. Med sin enkle, sorte og blankpolerede ramme tager den sig ganske enkelt godt ud.

Den fjederbelastede fod gør det desuden let at hæve eller sænke skærmen – ganske som på Eizo’en. Her er desuden også en drejeanordning, så skærmens orientering kan ændres. Det er mægtig praktisk, hvis du skal overskue en hel Word-side af gangen og ikke har alt for mange kabler tilsluttet skærmen – for eksempel via skærmens to USB-porte. De to USB-porte fortjener ros for at være placeret på siden af skærmen, sådan at det er let at komme til dem.

Foruden det obligatoriske VGA-stik finder vi også HDMI-indgang for optimal signaloverførsel mellem pc, dvd-afspiller eller mediecenter. Har din computer ”kun” den kompatible DVI-udgang, kan du med et særligt konverteringsled forbinde computeren til HDMI-indgangen alligevel.

HP W2207h (2)

Billedkvalitet

HP skærmen er en såkaldt glare-skærm med en ekstremt skinnende overflade. Det betyder, at der ikke skal meget lys til, før det skaber store reflekser. Anvender du skærmen i mørke, betyder overfladen, at du kan se dig selv tampe i tastaturet.

Glare-skærmen betyder dog, at w2207h nok har testens mest levende farver. Det er ikke nødvendigvis, som du husker dine billeder, men her er skruet helt op for kraften i farverne.

På den anvendte grå-tone skala klarer HP’en sig hæderligt, men har problemer med især de sorteste nuancer.

Konklusion

Designmæssigt går HP W2207h rent ind hos os. Den har klare farver, som følger med en blank overflade, den er nem at justere og har en rimelig farvegengivelse i vores gråtone-test. Samtidig er HP-skærmen 900 kroner billigere end Samsung-skærmen - som leverer samme ydelse, men med et tv lagt ind som bonus.

Samlet konklusion

Med en fornuftig pris på en 22 tommer er der ikke mange grunde til at sidde med en ældre monitor med mindre opløsning eller ringere farver.

Samtidig viser testen også, at langt de fleste monitorer, som vi har set nærmere på, leverer et både skarpt, farvemættet og flot billede.

Eizo’s FlexScan S2201W-E vinder dog den samlede test. Ikke fordi den er flot designet, men fordi den leverer et bredt farvespænd, samtidig med at den byder på mange fysiske indstillingsmuligheder.

Lige derefter følger dog HP’s w2207h monitor. I modsætning til Eizo-skærmen er der her både design og funktionalitet. Dog klarer w2207h ikke de sorte nuancer lige så flot, men til gengæld vil de fleste nok blive begejstrede for farvernes klarhed på skærmen.

Næsten samme klarhed har Samsungs SyncMaster 225MD - og ud over det får du også et ekstra tv. Det gør dog også 225MD til testens dyreste skærm.

Desværre bliver den alsidige skærm holdt lidt tilbage som computermonitor, da skærmen kun kan vippes, men ikke justeres i højden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering