To-i-ét grafikkort skal vippe Nvidia af pinden

AMD har netop lanceret flere glimrende grafikkort i ATI Radeon HD 3000-serien, men GeForce 8800 Ultra fra Nvidia var stadigvæk den ubestridte mester. I dag præsenterer AMD dog en yderst kraftig grafikløsning, der forener to HD 3870-grafikprocessorer på samme printkort.

ATI Radeon HD 3000-serien af grafikkort har efterhånden erobret et værdifuldt segment af markedet, for flere kort i serien leverer varen, hvis man er på udkig efter mest 3D-grafik til prisen.

Familien blev for nylig udvidet med en række nye prisbillige medlemmer: Radeon HD 3450, 3470 og 3650. Nu er der også et potentielt kort i serien for spillere, der bare ikke kan få power nok - ATI Radeon HD 3870 X2 har to RV670-grafikprocessorer ombord, en gigabyte GDDR3- eller GDDR4-hukommelse og fuld understøttelse for DirectX 10.1.

Takket være en fabrikationsproces på blot 55 nanometer såvel som en veldesignet kølerløsning lover AMD, at det nye monsterkort kan moderere sig støjmæssigt. Derfor klares kølingen af blot en enkelt blæser, der opgives til at udlede højst 36 decibel.

Fabrikationsprocessen har muliggjort en halvering af strømforbruget i forhold til Radeon HD 2000-serien. Ifølge tal fra AMD fråser Radeon HD 2900 XT maksimalt med 200 watt, mens hele to grafikprocessorer på X2-kortet allerhøjst lægger beslag på 196 watt.

AMD giver de mest ekstreme spillere mulighed for at koble to af de nye vidundere sammen i én computer via CrossFireX-teknologi. Den kan du læse mere om her.

Ifølge AMD’s interne test er ydelsen for et enkelt dobbeltkort imidlertid helt op til halvanden gang højere end 8800Ultra i en række nye spil. Det kan vi kun forholde os skeptisk til, indtil vi har prøvet kræfter med kortet på PC Worlds testbænk.

Er to grafikprocessorer dobbelt så godt?

Man får kun teoretisk den dobbelte ydelse ved at have to grafikprocessorer i samme computer. I denne sammenhæng fortæller Product Marketing Manager hos AMD, Ian McNaughton, under et interview med PC World, at ydeevnen kunne skalere bedre fra én til to grafikprocessorer i DirectX 10-spil.

- Som tingene ser ud nu, skalerer DirectX 10-spil fint fra én til to grafikprocessorer, mens det ser endnu bedre ud i DirectX9-titler. Ydelsen afhænger af det enkelte spil, men vores månedlige opdatering af driverne sikrer, at fundne bugs lynhurtigt bliver rettet og ydeevnen optimeret, fastslår Ian McNaughton.

Tidligere har driver- og spiludviklerne ikke understøttet to-i-ét grafikkort såsom Nvidia GeForce 7950GX2, der blev en kommerciel fiasko, godt nok. Det har dog ikke afholdt fabrikanterne fra at prøve igen. Nvidia er forventelig på vej med endnu et dobbeltkort i løbet af februar eller marts.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere