AMD lancerer Spider-platformen
Warszawa: Opkøbet af ATI i oktober 2006 skulle angiveligt give AMD nærmest revolutionære muligheder - indtil lanceringen i dag har det dog været småt med nyskabelser. Måske kan AMD’s åbne pc-platform, kaldet Spider, vende udviklingen?
For med AMD’s aktuelle offensiv står Intel, og i første omgang dennes Core 2 Quad-processorer, for skud, men har Intel efter sin ubestridte succes med Core 2 Duo overhovedet grund til bekymring? Phenom, AMD’s nye pc-processor, har bestemt noget at leve op til.
Måske har du læst vores smugkig på ATI Radeon HD 3000-serien. I dag lanceres den samlede løsning endelig, og ud fra vores indtryk er det sandsynligt, at AMD snart kan høste frugterne af ATI-opkøbet.
AMD vil samarbejde med sig selv
AMD sigter med Spider efter pc-spillere samt computer- og medieentusiaster. Fabrikanten har angiveligt flere fordele, fordi processor, chipsæt og GPU (Graphics Processing Unit, grafikkortets processor) kan yde optimalt - hvis der altså står "AMD" på alle tre komponenter i pc’en.
Tidligere har det ikke medført nævneværdige fordele at montere eksempelvis bundkort og grafikkort fra Nvidia i samme pc, men AMD kan måske ændre billedet - takket være ATI-opkøbet. Fremgangsmåden kan også øve indflydelse på stabiliteten, det har Intel eksempelvis længe profileret sig på.
Selvom pc-platformen lanceres med en ny processorsokkel, AM2+, kan de nye Phenom-processorer uden problemer installeres i flere AM2-bundkort. Selv når AM3-soklen ankommer, kan både nye og gamle processorer benyttes.
Det anbefales dog at undersøge producentens hjemmeside, inden man investerer i en Phenom-processor. AM2+-bundkort understøtter HyperTransport 3.0. Afhængig af bundkort vil man derfor være begrænset til HyperTransport 1.0 eller 2.0, hvis man benytter et AM2-baseret system. Hvad det betyder i reelle begrænsninger for de ældre platforme er dog endnu ikke helt klart.
AMD: Første ægte quadcore
I første omgang lanceres Phenom 9500 (2,2GHz) og Phenom 9600 (2,3GHz). Senere vil der også komme dualcore-udgaver af Phenom i Athlon 6000-serien, desuden har budgetprocessorerne i Athlon 1000-serien samt Sempron LE-1300 (begge singlecore) fortsat eksistensberettigelse.
AMD har ventet længe med at udgive quadcore-processorer, hvorimod Intels Core 2 Quad har været på markedet et stykke tid. Selvom det kan være fristende at investere i quadcore-processorer her og nu, er det ikke nødvendigvis sikkert, det giver bedre ydelse. Det afhænger helt af den enkelte applikation, hvor godt ydelsen skalerer fra to til fire processorkerner. Derfor ses det, at en dualcore-processor med højere taktfrekvens kan levere højere ydelse end en quadcore-processor til samme pris.
Småfejl på de første processorer
2,4GHz Phenom-processoren i testsystemet, vi havde mulighed for at prøvekøre, er behæftet med en såkaldt bug - af fagfolk døbt ”errata”. Dette er ganske normalt for moderne processorer, selvom slutbrugeren sjældent udsættes for dem under almindelig brug. I dette tilfælde har det dog været så kritisk en fejl, at AMD foreløbig har udsat lanceringen af Phenom 9700. Også modellerne 9500 og 9600 bliver berørt at fejlen, men her har AMD udgivet en BIOS-fejlrettelse til bundkortfabrikanterne.
Problemet er, at fejlrettelsen kan hæmme ydelsen med helt op til 10 procent. Phenom er altså nødt til at være ydelsesmæssigt overlegen, hvis den aktuelt nærmeste konkurrent, Intel Core 2 Quad Q6600, skal føle sig truet.
AMD: Første ægte quadcore
AMD betegner sin quadcore-løsning som værende ”ægte quadcore”. Det skyldes kort og godt, at AMD modsat Intel har fire kerner på samme processor. Køber man en quadcore-processor fra Intel, får man i realiteten to dualcore-processorer limet sammen.
Diskussionen om, hvilken fremgangsmåde der er mest effektiv, foregår på et nærmest religiøst plan. Teoretisk set kan AMD’s teknologi dog medføre en fordel, da kommunikationen kernerne imellem bør kunne foregå mere effektivt. Til gengæld er fabrikationsomkostningerne tilsvarende højere for AMD.
Phenom 9500 og 9600 har begge en level 2-cachestørrelse på 512 kilobyte per kerne samt en delt level 3-cache på hele to megabyte. Det skulle angiveligt sætte yderligere turbo på kommunikationen internt i processoren.
Nye chipsæt skal matche Phenom
Efter opkøbet af ATI har AMD valgt at fokusere skarpt på egenproduktion af chipsæt, og vi har allerede set bundkort med AMD 790FX, der er AMD’s kraftigste og mest avancerede chipsæt på Spider-platformen. Derudover fås 790X og 770, der er rettet mod mere prisbevidste forbrugere.
Bundkort med 790FX-chipsættet understøtter op til fire Radeon HD-grafikkort. Det bliver dog ifølge AMD ikke muligt at boltre sig i ekstrem 3D-grafik med CrossFireX før til januar, hvor driverne frigives.
Hurtigere bus-forbindelser
HyperTransport 3.0 er en af hovedattraktionerne ved de nye chipsæt. Der er tale om en databus, som håndterer informationsudvekslingen imellem processor og chipsæt. Hastigheden på bussen er blevet forøget kraftigt til hele 3,6GHz, hvilket gør AMD’s 7-serie chipsæt relativt fremtidssikrede. Implementeringen af PCI Express 2.0 er ligeledes en investering, der på sigt vil få stor betydning. Fælles for begge teknologier er, at de ikke udelukker aktuel hardware som eksempelvis grafikkort baseret på PCI Express 1.1-standarden.
Nu med Overdrive og AutoXpress
Fordelen ved at investere i processor, bundkort og grafikkort med AMD’s teknologier skal findes i de nye funktioner OverDrive og AutoXpress. Hvis de rette forudsætninger er opfyldt, hæver AutoXpress automatisk systemets frekvenser, så eksempelvis grafikkortet kan levere flere billeder pr. sekund i krævende 3D-spil. OverDrive er derimod et avanceret stykke software, der gør det nemt for både nybegyndere og mere garvede computerbrugere at finjustere BIOS-indstillinger direkte inde fra Windows.
Sidstnævnte funktion er som sådan hverken ny eller revolutionerende, men implementeringen her synes meget gennemført. Det er tilsyneladende ikke længere forbeholdt fuldbefarne pc-entusiaster at klemme mere ydelse ud af computeren.
Flere producenter forventes at lancere nye bundkort baseret på 790FX i januar, blandet andet med flere USB-porte og en mere avanceret Serial ATA-controller.
Dommen indtil videre
Vores muligheder for at benchmarke testmaskinen var desværre begrænsede, hvorfor det ikke var muligt at opstøve relevante testresultater. Af samme årsag vil vi vente til en senere artikel med en direkte sammenligning imellem Phenom og Intels alternativer.
Både Phenom 9500 og 9600, prissat til omkring 1.700 og 1.900 kroner, skal konkurrere direkte med Intel Core 2 Quad Q6600. AMD’s egne tal viser, at Phenom 9600 har omtrent samme ydelse som Core 2 Quad Q6600. Dette er dog uden, at der er kalkuleret med ydelsesnedgangen på helt op til 10 procent som følge af fejlrettelsen.
Ikke en klar vinder
Processorydelsen formår efter alt at dømme derfor ikke at skille sig ud på nuværende tidspunkt, strømforbruget er ligeledes tæt på identisk for Phenom og Core 2 Quad Q6600. Hvor processorydelsen umiddelbart ikke imponerer, ser chipsæt og grafikkort derimod mere interessante ud. PC World forventer dog, at det kan blive en anelse svært for AMD at sælge 790FX-chipsættet.
Gigabyte-bundkortet, som omtalt tidligere, koster nemlig i omegnen af 1.600 kroner. Ydelsen for aktuelle Phenom-processorer taget i betragtning vil de færreste brugere med Core 2 Duo- eller Core 2 Quad-baserede systemer føle sig inspireret til at skifte platform.
AMD’s store satsning synes alligevel lovende, og det kan forventes, at systembyggere vil fremstille konfigurationer, der udnytter mulighederne i Spider-platformen og udelukkende baserer sig på chipsæt, processor og GPU fra AMD. Hvorvidt desktop-pc’er vil blive markedsført som deciderede ”Spider-platforme”, er dog endnu for tidligt at sige.
Ikke high-end - endnu
AMD har ikke på noget tidspunkt haft en forventning om, at Phenom 9500 og 9600 skulle udfordre Intels hurtigste quadcore-processorer. Det forklarer Vincenzo Pistillo, Director, Business Development, Consumer EMEA, under et interview med PC World.
- Det har ikke været AMD’s mål, at Phenom skal erobre den ypperste del af desktop-markedet. Tværtimod kan Phenom tilbyde det bedste forhold imellem pris og ydelse, siger Vincenzo Pistillo.
På sigt er det dog AMD’s intention at udfordre Intels kraftigste processorer til desktop-computere.
- Men det bliver ikke lige nu, konkluderer Vincenzo Pistillo.
Med lanceringen af Spider har AMD etableret et vigtigt og nødvendigt fundament for selskabets fremtidige rolle på desktop-markedet, specielt blandt de mere prisbevidste forbrugere.
En ny serie af 45 nm Core 2-processorer fra Intel, betegnet Penryn, er dog snart klar til at gå i ringen mod Phenom. Forbedringerne tæller blandt andet en større level 2-cache og udvidet SSE 4-understøttelse.