Snigpremiere: Vi prøver ATI’s nye grafikkort

ATI har netop lanceret to grafikkort fra Radeon HD 3000-serien. PC World har haft mulighed for at prøvekøre de nye grafikkort, der viser gode takter - de kan nemlig blive meget interessante for dem, der ønsker god 3D-ydelse til en overkommelig pris. Børnesygdommene har dog ikke helt sluppet deres tag.

Snigpremiere: Vi prøver ATI’s nye grafikkort

WARSZAWA: ATI Radeon HD 2900 XT var en tiltrængt lancering fra AMD, der længe havde manglet alternativer til Nvidias produktportefølje med DirectX 10-understøttelse – kendt som GeForce 8-serien.

Grafikchippen var dog ikke synderligt interessant for forbrugerne, da Nvidias tilsvarende kort kunne fås hurtigere til en lavere pris.

Samtidig var 2900 XT en sand energifrådser, og standardkølerens støjniveau var slet og ret uacceptabelt for de støjfølsomme forbrugere i Norden.

Mellemklassemodellerne i HD 2000-serien derimod var langt mere interessante. Her havde AMD fået styr på både pris og strømforbrug.

Vi har haft mulighed for at prøvekøre ATI Radeon HD 3000-serien. De to grafikkort er ATI Radeon HD 3850 og Radeon HD 3870, vi havde dog udelukkende mulighed for at prøve førstnævnte, der er den langsomste model af de to. Den benyttede testplatform må vi imidlertid endnu ikke røbe detaljer om.

Ny fabrikationsproces baner vejen

ATI Radeon HD 3000-serien er baseret på GPU’en (grafikprocessoren) RV670, der er fremstillet ved en fabrikationsproces på blot 55 nm og indeholder 666 millioner transistorer.

Forgængeren var baseret på en 65 nm fabrikationsproces, og fordelene ved det aktuelle skifte er hovedsageligt lavere produktionsomkostninger per grafikprocessor, lavere strømforbrug og ikke mindst køligere chip.

De nye kort benytter en 256-bit hukommelsesbus – en halvering i forhold til R600. Ifølge Richard Huddy, World Developer Relations Manager hos AMD, kan RV670 bedre udnytte båndbredden end R600 grundet flere optimeringer. Derudover betyder den lynhurtige GDDR4 grafikhukommelse, at hukommelsesbussen ikke bliver flaskehals.

Velkommen til oplevelser med DirectX 10.1

Gennem tæt samarbejde med Microsoft kan HD 3000-serien tilbyde understøttelse for DirectX 10.1, en ifølge Richard Huddy ikke uvæsentlig opgradering af udviklingsplatformen til 3D-spil.

NVIDIA har gjort et stort nummer ud af at nedtone vigtigheden af denne opdatering, der bliver inkluderet i Service Pack 1 til Windows Vista. Selvom DirectX 10.1 nok aldrig bliver noget ultimativt krav fra spiludviklerne, er det ikke nogen ubetydelig opdatering.

Spiludviklerne opnår nemlig større kontrol og individuelle tilpasningsmuligheder i forhold til kantudglatning (anti-aliasing). Igennem teknologien Global Illumination, skulle det desuden blive muligt at forbedre den visuelle standard. HD 3850 og HD 3870 er for øjeblikket markedets eneste grafikkort, der understøtter DirectX 10.1.

Meget mere krydsild

3000-serien benytter en ny grænseflade, PCI Express 2.0, der kan tilbyde den dobbelte båndbredde i forhold til PCI Express 1.1. Den nye revision er dog bagudkompatibel med sin forgænger, så du kan montere de nye kort på et hvilket som helst bundkort med en PCI Express 1.1-port. Richard Huddy fastslår, at fordelene ved PCI Express 2.0 bliver tydelige, når CrossFireX bliver understøttet i grafikdriveren. Dette sker efter alt at dømme til januar 2008.

- Brugere vil kunne vælge imellem "Dual", "Triple" og "Quad" CrossFireX grafikopsætninger, hvoraf ”Dual” understøttes allerede fra lanceringstidspunktet. Styrken ligger i skalerbarheden, påpeger Richard Huddy.

Den jævne bruger vil sandsynligvis ikke overveje de mere ekstreme muligheder, CrossFireX kan tilbyde, som eksempelvis at tilslutte op til otte skærme. Dertil skal spillene naturligvis understøtte - såvel som kunne drage fordel af - CrossFireX, og det er langt fra alle 3D-spil, der uproblematisk kan udnytte de mange grafikhestekræfter.

Blu-ray og HD DVD

Der er også godt nyt til videoentusiasterne i form af Universal Video Decoder (UVD) , helt basalt en selvstændig motor i grafikchippen, der varetager afkodningen af HD-videoformaterne H.264 og VC-1. Den var også at finde på nogle kort i Radeon HD 2000-serien.

Fordelen i forhold til Nvidias seneste PureVideo-inkarnation er, ifølge ATI, netop understøttelsen af VC-1, der hovedsageligt benyttes til HD DVD-film.

PureVideo må helt undvære VC-1 og lader i stedet processoren udføre opgaven. Disse afkodere er helt centrale for multimedie-pc’er, da afspilningen af Blu-ray og HD DVD ellers kan give en meget hakkende oplevelse på selv kraftige computere.

HD 3000-serien har som sin forgænger integreret lydafkoder og understøtter HDMI gennem en adapter. Grafikkortene understøtter desuden HDCP og giver producenterne mulighed for at implementere teknologier såsom DisplayPort.

"Børnesygdomme"

Det springende punkt for ny hardware er ofte drivere og de medfølgende børnesygdomme, og her var de nye grafikkort desværre ikke helt overbevisende. Det skulle angiveligt være muligt at hæve frekvenserne (kendt som overclocking) selv med to grafikkort i CrossFire, men ATI-kontrolpanelet frøs ustandseligt i løbet af vores testperiode. Andre problemer gjorde også deres entré, så meget kunne tyde på, at AMD fortsat skal knokle med sine drivere.

Det er ikke noget sjældent syn, at grafikdrivere kan volde problemer. Særligt for brugere med Windows Vista har kort fra både NVIDIA og ATI længe fungeret knap så overbevisende, som hvis Windows XP blev installeret. Det vil Service Pack 1 til Vista forhåbentlig lave om på.

Kort, priser og konkurrencen

Radeon HD 3850 har 256MB RAM, mens storebror 3870 er en 512MB version.

Derudover afviger modellerne fra hinanden, hvad angår frekvenser på GPU og ram, hvor Radeon HD 3870 er mere rap i optrækket. Den er også udstyret med en såkaldt dual-slot kølerløsning, der optager noget mere plads end Radeon HD 3850.

Til gengæld er kølerløsningerne på begge kort yderst støjsvage, ATI opgiver dem til henholdvis 31 dB og 34 dB (største tal for dual-slot løsningen), og det er en stor fremgang i forhold til Radeon HD 2900 XT. I praksis kunne vi dårligt høre grafikkortene, selv ikke med to kort i CrossFire. Man har desuden opnået et strømforbrug, der er tæt på halvt så stort som det, Radeon HD 2900 XT har frådset med.

Balance mellem pris og ydelse

AMD pointerer, at de frem for at levere den ultimativt hurtigste grafikchip har sigtet efter at opnå det mest attraktive forhold imellem pris og ydelse. Hvis det er blandt dine succeskriterier, har AMD gjort sit hjemmearbejde udmærket. Dertil oplevede vi i løbet af vores testforløb, at ydelsen skalerede ganske pænt fra ét til to kort (CrossFire). Prisen for et enkelt Radeon HD 3850 ligger på omkring 1.200 danske kroner, hvorimod Radeon HD 3870 koster omtrent 300 kroner mere.

AMD har ramt et prisniveau, hvor konkurrenten NVIDIA i skrivende stund mangler alternativer. Ganske vist har GeForce 8800 GT høstet mange anmelderroser, men den tilgængelige 512MB version koster knap 2.000 kroner. Flere partnere er derfor på vej med 256MB versioner, der vil koste omkring 1.500 kroner – ydelsen kender vi dog endnu ikke.

GeForce 8600 GTS er prismæssigt på niveau med Radeon HD 3850, til gengæld vinder sidstnævnte klart på ydelsen. Vores førstehåndsindtryk er derfor, at forbrugerne samlet set godt kan sætte pris på de nye grafikkort, der igen sætter fut i konkurrencen og med al sandsynlighed vil give AMD mulighed for at tilbageerobre dele af tabt territorium i mellemklassen. hvor de fleste kort sælges. Det betyder traditionelt lavere priser og i sidste ende bedre produkter.

Adskillige af ATI’s partnere har fortalt PC World, at de er klar med kort baseret på Radeon HD 3850 og 3870. Det drejer sig blandt andet om Asus, Sapphire, MSI, TUL / PowerColor, HIS og Gigabyte.

Kortene lander i disse dage på hylderne hos danske forhandlere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere