Dvd-spil til familien og fladskærmen
Hvad får man, når man blander klassisk underholdning med moderne forbrugerelektronik?
Eller sagt på en anden måde: kan man mixe brætspil og interaktive dvd'er på en intelligent og underholdende måde?
Det er i hvert fald, hvad Hasbro har forsøgt med deres kombinerede bræt- og dvd-spil, hvor titlerne blandt andre hedder Trivial Pursuit, UEFA Champions League, Atmosfear, Pirates of the Caribbean og Cluedo.
Alle sælges i æsker med spilleplader, terninger, kort, regler, figurer og de andre ingredienser, der normalt udgør et godt brætspil.
Og så er der altså også lige en dvd med, som skal køre på fjernsynet, mens man spiller spillet. Dvd'en styrer i større eller mindre omfang spillets gang og virker mest af alt som en slags "Dungeon Master" eller spilbestyrer, en elektronisk deltager der ved det hele, men heldigvis ikke kan vinde. Er det sjovt? Jeps.
Pirater og detektiver
Normalt beskæftiger PC World sig ikke med brætspil, men når husalteret pludselig kan bruges til andet end fjernsyn, bliver vi nødt til at undersøge sagen. Og når interaktive dvd'er kan samle vennerne om fjernsynet, uden der er tale om passiv filmkiggeri, skal vi selvfølgelig være med.
Derfor sendte Hasbro os spillene Pirates of the Caribbean: Død Mands Kiste, Cluedo og UEFA Champions League. Sidstnævnte var dog den svenske udgave og blev derfor lagt tilbage i kassen, men de to første blev åbnet til en række spilaftener i moderne stil. Frem med fjernbetjeningen. Der skal trilles terninger med tv'et.
Sejl ud med Pirates of the Caribbean: Død Mands Kiste
Efter vi de seneste år har gennempløjet Caribiens vande med kaptajn Jack Sparrow, er der måske nogle, der har fået nok af Johnny Depp.
Men for dem, der ikke har fået styret lysten i de tre film, er dvd-spillet baseret på Død Mands Kiste (film nummer to) en oplagt mulighed for at træde sine egne kaptajnsko.
Spillet leveres med en spilleplade, fire sørøverskibe, tre terninger og fem bunker med spillekort. Man skal være fra to til fire spillere, der hver får et skib og en hjemhavn på spillepladen.
Desuden får man tildelt et skattejagtskort, hvor der står, hvor meget sølv, guld og rom, man skal have fat i, før man kan sejle hen og begrave sin skat og vinde spillet.
Udover bunken med de fire skattejagtskort er der så fire bunker med henholdsvis guld, sølv og rom samt en bunke med lykkekort. Lykkekort kan i god Matador-stil give fripas for fængsel eller ekstra forsvars- eller angrebspoint i søslag samt meget mere. Hver spiller starter ud med et guld, et sølv og et romkort, og så er det ellers bare om at skaffe mere.
Man skiftes til at slå flytteterningen, der afgører, hvor mange felter man må flytte på spillepladen. Der er ingen fastlagt rute, så man kan sejle rundt mellem øerne, som man lyster.
Kendte steder fra filmen
Fra filmen genkender man blandt andet Port Royal, Tortuga Island og Isla de Muerta med flere, og på hver ø mødes man af en udfordring, der enten kan forøge eller formindske ens skat.
En anden måde at skaffe sig mere skat er ved at angribe sine medspillere. Dette gøres ved at sejle op på siden af dem og udfordre dem til krig, hvilket betyder, at angriberen kaster den røde angrebsterning og modstanderen kaster den blå forsvarsterning. Den med de fleste øjne vinder og må tage guld, sølv eller rom fra den anden.
- Spændingen kommer til sidst
Der er flere detaljer ved spillet end beskrevet her, men det interessante er jo, hvordan dvd'en spiller ind. I dette spil er dens vigtigste funktion at reagere på spillepladens koordinater.
Langs spillepladens ene kant finder man tallene 5, 15, 25, 35 og så videre op til 95, og på den anden kant ses tallene 10, 20, 30 op til 100. Det vil sige, at alle felter på spillepladen har et ulige og et lige nummer i et koordinatsystem.
Ved at indtaste sit skibs position med fjernbetjeningen er dvd'en klar over, at man eksempelvis er sejlet ind i Tortugas havn eller en tågebanke eller et tredje sted og præsenterer den relevante video.
I øernes havne skal man typisk gætte, hvilken kiste guldet er gemt i eller hvilken nøgle, der åbner kisten og mere af samme skuffe. Det er heldigvis opbygget med indbygget tilfældighed, så man ikke kan aflure de forskellige udfordringer og vinde hver gang.
Sejler man ind i en tågebanke, er man ofte heldig at møde resterne af et søslag, hvilket betyder mere skat. Men man kan også rende ind i den Sorte Perle, som er Jack Sparrows skib, og det koster.
Let at lære
Pirates of the Caribbean: Død Mands Kiste er temmelig let at lære og samtidig vældig sjovt. Spillet tillader dog også ukonstruktive strategier såsom at lade et skib sejle ud og ind af spillerens yndlingshavn, fordi man er god til at score guld og sølv netop her.
Man tvinges ikke rundt på spillepladen, og det kan godt lægge en dæmper på spændingen. Omvendt kommer der rigtig meget sjov og spænding på bordet, når en spiller har samlet sin skat og sejler hen for at grave den ned og vinde.
På dette tidspunkt sejler alle medspillere efter ham og udfordrer ham i søslag, og så er der pludselig alle mod alle med store grin og rygdolkerier til følge. Ganske som i filmen.
Cluedo for amatørdetektiver
Cluedo eksisterer også som brætspil uden den interaktive dvd, men den slags beskæftiger vis os ikke med her.
Scenen er dog som i den originale version Dunkelborg Gods i 1926, hvor der er foregået en forbrydelse. Det er op til spillerene og deres evner som detektiver at opklare denne forbrydelse, afsløre gerningsmanden og vinde spillet. Held og lykke Sherlock, siger vi bare.
Når man åbner pakken, mødes man af en spilleplade, ti spillebrikker der forestiller de mistænkte personer, fire plastikhængelåse, 42 kort, et rødt forstørrelsesglas, en notesblok, en sagsmappe samt selvfølgelig instruktionerne og dvd'en.
På bunden af æsken står der i bedste amerikanske stil: "Spillet kræver farvefjernsyn og dvd-afspiller (ikke inkluderet)." Pokkers også. Det ville ellers have været en god handel.
Fang tyven
Hver spiller vælger en figur og får et ark fra notesblokken, hvor man kan udfylde de informationer, der skal til for at løse mysteriet, som i dvd-udgaven altid er et tyveri. Dette gøres ved at deducere, hvem der er tyven, hvor tyveriet fandt sted, samt hvornår og selvfølgelig hvad der blev stjålet.
Altså fire svar, der alle skal findes ved at eliminere muligheder. Det vil sige, at når man på sin notesblok har afkrydset alle mistænkte på nær en, ved man, hvem gerningsmanden er.
På samme måde skal man afkrydse alle steder (forhallen, opholdsstuen, spisestuen, balsalen og så videre), alle tidspunkterne (daggry, frokost, skumring med videre) samt genstande (teleskop, revolver, guldpen, medalje) for til sidst kun at have et blank felt tilbage i hver kategori.
Så er man parat til at gå ind i afhøringslokalet (på spillepladen) og fremsætte sin påstand om, at det eksempelvis var Prins Azur der stjal skarabæbrochen i vinterhaven ved midnat. Har man ret, vinder man spillet, og man kan selvfølgelig også være fræk at fremsætte sin anklager før, man har afkrydset alle felter, hvis man er sikker i sin sag.
- Meget at holde styr på
Selvfølgelig spiller dvd'en også en rolle, og det foregår blandt andet ved, at betjent Jensen og butleren Aske begynder at blande sig med oplysninger, som kan være værdifulde.
Desuden er det dvd'en, der styrer sagens forløb, og der er ti spændende mysterier at løse samt en standardsag, som varierer fra gang til gang.
Der er ingen tvivl om, at Cluedo er et væsentlig mere avanceret spil end Pirates of the Caribbean. Der er flere elementer at kontrollere, flere regler og ikke mindst mange flere oplysninger, man skal sætte i forhold til hinanden.
Cluedo er altså ikke bare et tankeløst brætspil som Ludo eller Dam, hvor man kan spille på rutinen. Der skal tænkes og lægges strategier, og frem for alt skal der krydses af på notesblokken, som i sidste ende skal give svaret på gåden.
Mest for de ældre børn
Man kan være fra tre til fem spillere, og på æsken står der, at det er for børn fra ni år og opefter. Under testen var der dog bred enighed om, at det skulle være nogle ualmindeligt kvikke niårige, der skulle kunne deltage i dette spil. Det er sjovt, meget sjovt, men det er også lidt svært.
I hvert fald indtil man har de mange regler inden for vesten og forstår betydningen af betjent Jensens spor såsom "Frk. Purpurrød mødtes med Dr. Sort tidligt på eftermiddagen, mens Professor Blomme mødtes med ham ved tusmørke" og "Tyveriet skete ikke på et sted, hvor der blevet spillet et spil". Aha?
Konklusion: En oplagt julegaveide
Var det sjovt? Ja. Var det kun for børn? Nej, tværtimod. Var det noget, vi ville gøre igen? Absolut.
Har man ingen interesse for traditionelle brætspil, vil dvd-udgaverne ikke ændre ved det. Interaktiviteten er ikke en mirakelkur, der ændrer spillene fuldstændigt. Man kan heller ikke sige, at de gør spillene sjovere, for eksempelvis Cluedo er også sjovt uden dvd'en. Men det er en ny spillemåde, der absolut giver underholdningen en ekstra dimension, og da spillene samtidig er særdeles veludførte og med velindspillet dansk tale, er der intet at betænke sig på.
Sæt god tid af
Med de to spil, der er blevet testet her, viste det sig, at man skulle sætte godt med tid af. Vi startede spillene ved 20-tiden og sluttede sjældent før midnatstid. Dette vil måske ændre sig efter flere spil, men især Cluedo tager sin tid.
Den endelig dom er dog vældig positiv: Kombinerede bræt- og dvd-spil er en god ide med mange timers underholdningsværdi, og de ville være fine julegaver. Vi sætter dem i hvert fald på vores ønskeseddel.