25 år med Commodore 64
Hvad skete der for 25 år siden? Lad os se, 2007 minus 25 giver (mumle, tænke) 1982. Ja, i 1982 havde vi jo Falklandskrigen, og vi fik Compact Disc'en. Altså både lidt skidt og lidt godt.
Men 1982 var også året, hvor Andropov blev generalsekretær i USSR og Michael Jackson udgav Thriller. Mere skidt og mere godt. Og så skete der noget på Consumer Electronics Show i januar måned. Hvad var det nu, det var?
Ok, ikke flere drillerier. Commodore præsenterede verden for VIC-20's efterfølger. Brødkassen, Commodore 64, med hele 64 kilobyte hukommelse og overlegen grafik og lyd blev vist frem med et prisskilt på 595 dollar - cirka 3.200 kroner med nutidige kurser.
På det tidspunkt lå Atari 800 på cirka 900 dollar (cirka 4.800 kroner) og Apple II og IBM pc lå omkring 1200 dollar (cirka 6500 kroner), så 595 dollar var uhørt billigt for en computer som C64. Resultatet blev da også, at Commodore overtog og dominerede hjemmecomputermarkedet de efterfølgende 10-15 år.
I august måned i år er det 25 år siden, at den første Commodore 64 blev solgt, så lad os lige mindes den kære maskine, som de fleste af os nok har puslet med.
Specialchips versus Sinclair
Commodore 64 var baseret på en 8-bit 6510 processor og som nævnt 64 kilobyte hukommelse, men successen skyldtes de to specialdesignede chips, VIC-II og SID, der gav 64'eren dens flotte grafik og lyd. Både 6510'eren og VIC-II og SID blev i øvrigt udviklet hos MOS Technology, som var ejet af Commodore, og dette var selvfølgelig medvirkende til, at 64'eren kunne sælges så billigt.
Men successen skyldtes ikke kun strålende hardware til lav pris. Commodore begyndte nemlig også at sælge 64'eren gennem varehuse og legetøjsforretninger i modsætning til elektronikforretninger, og derved opnåede de kontakt til et langt bredere publikum.
I Europa og i Danmark var vi heller ikke sene til at tage maskinen til os, selv om Sinclair's ZX81 og især ZX Spectrum allerede havde åbnet ballet. ZX Spectrum med 16 kilobyte hukommelse blev solgt for 175 pund (cirka 1.900 kroner), og selv om 64'erens hardware var Spectrum'en overlegen, var prisforskellen ikke til at komme uden om.
Spil og demoer gav succes
Selv om Commodore 64 havde rigtigt tastatur og diskettestation og dermed potentiale til at blive brugt i professionelt henseende, var det spillene og demoerne, der drev successen.
Der blev skrevet tusindvis af spil og lige så mange demoer. Blandt de største spiltitler finder man nok Uridium, Paradroid, Impossible Mission og Summer Games og Winter Games samt mange flere. Der er nok lige så mange top-10 lister, som der er forhenværende C64-ejere.
Mange hobbyprogrammører var også begejstrede for den kraftfulde og tilgængelige hardware, og kunsten at lave computerdemoen kan med rimelighed siges at udspringe fra Commodore 64.
I løbet af 1980'erne vrimlede det med demogrupper som 1001 Crew, der vred 64'erens hardware til det yderste, og mange af disse talentfulde folk fortsatte senere i spilbranchen.
Hele 64'er-familien
Rigtig mange har fået deres første computererfaringer med Commodore 64. Hverken før eller siden har en computer opnået den status, som 64'eren nød med sit enorme softwarebibliotek, masser af hardwareudvidelser og en officiel levetid på 12 år.
Commodore annoncerede i 1994, at produktionen af C64 ville stoppe året efter, men i april '94 gik Commodore fallit, og det satte en punktum for den lille, seje computer.
At Commodore forsvandt fra markedet betød dog ikke, at 64'eren eller dens efterfølgere forsvandt. I tidens løb var 64-familien blevet udvidet med den transportable SX64 samt Commodore 128 og Commodore 128D, den hvide C64C og spillekonsollen C64GS.
Ti år efter Commodore lukkede, blev der produceret en kompakt version af 64'eren, der sammen med 30 spil sad indbygget i et joystick, som kunne sluttes direkte til fjernsynet, og historien stopper ikke der.
64-entusiaster har senere udviklet Ethernetkort, harddisk-interfaces og hukommelseskortlæsere til maskinen, og der er endda skrevet en webserver til den.
Prøv en 64'er i dag
Vil man genopleve 64'eren i dag, er den stadig forholdsvis nem at finde på loppemarkeder og i online auktioner.
Men man kan også nøjes med sin moderne pc, der med alle sine gigahertz og megabytes snildt kan emulere brødkassen.
En af de mest populære emulatorer er CCS64, som kan downloades gratis på www.computerbrains.com/ccs64
Man kan også få et genhør med 64'erens kendte spilmusik via bandet Press Play On Tape, som kalder sig for "The Commodore 64 Revival Band".
Deres webadresse er www.pressplayontape.com og dette er kun nogle få eksempler på den ånd, der holder 64'eren i live i dag - 25 år efter dens fødsel. Her fra fra PC World siger vi tillykke med jubilæet.