Torsdagstippet: Lav din egen pauseskærm
Pauseskærmen kan være en spændende platform for multimediekunstnerisk udfoldelse, viral markedsføring og nyhedsformidling. Men det demonstrerer de pauseskærme, der følger med Windows, desværre slet ikke.
Mange vælger derfor, via Internettet, at hente flotte 3D pauseskærme, der viser levende akvarier og vinterlandskaber. Men disse pauseskærme er statiske, da de ikke ændrer og udvikler sig. Den slags kræver netadgang, så pauseskærmens indhold kan opdateres fra en server på Internettet.
Team CSC's interaktive pauseskærm er et godt eksempel på aktiv brug af pauseskærmen, idet den løbende opdateres med nyheder og billeder fra de vigtigste cykelløb. Reklame- og brugsværdien er altså oplagt, for de, der har installeret den, bliver ikke kun eksponeret for Team CSC på daglig basis. De modtager også nyheder, der interesserer dem, og dermed ændres pauseskærmen fra reklamegøgl til et markedsførings- og informationsværktøj.
Vi skal se på, hvordan man let og med få midler kan lave sin egen online pauseskærm, og vi tager udgangspunkt i programmet Internet ScreenSaver Builder samt en fiktiv webshop, der sælger dvd-film om menneskets udforskning af rummet.
Billigt program laver dynamisk pauseskærm
Til lejligheden har vi oprettet det fiktive selskab The Space Chronicles, som producerer dvd-film om rumfartsteknologi og sælger disse via deres webshop på spacechronicles.net.
For at øge salget ønsker The Space Chronicles at få fremstillet en pauseskærm, der kan vise flotte billeder af raketopsendelser, men samtidig også fortælle om nogle af webshoppens film. Ved at gøre pauseskærmen gratis forventes det, at den vil blive spredt blandt potentielle kunder via e-mail og nyhedsgrupper. Altså gennem moderne viral markedsføring.
Sådan en pauseskærm kan let skabes med et af de mange gratis værktøjer, der kan hentes på Internettet. Men The Space Chronicles vil gerne tage skridtet videre. De vil kunne ændre på pauseskærmens omtaler af dvd-film, vel at mærke efter kunderne allerede har installeret pauseskærmen. Indholdet skal altså hentes på Internet, og her falder de fleste værktøjer fra.
Et produkt er dog skabt til præcis denne opgave, og det er Internet ScreeenSaver Builder (ISSB).
Med ISSB er det forholdsvis let at lave selv avancerede pauseskærme, der helt eller delvist henter sit indhold fra Internet. Programmet er desuden rimeligt billigt at hente hos Xemico.com, hvor en kommerciel licens koster knap 850 kroner, og en ikke-kommerciel licens koster cirka 275 kroner. Det er altså ikke økonomien, der skal stoppe projektet.
Planlæg pauseskærmen
ISSB fungerer som de fleste andre pauseskærm-værktøjer dog med den forskel, at al indhold kan hentes enten lokalt eller online. Det inkluderer altså både billeder, lyd, video, tekst, websider og flash-animationer.
Derudover er også en hel række videoovergange til rådighed samt rudimentære faciliteter til at gentage fremvisninger og justere position, størrelse og bevægelse af pauseskærmens elementer. Skal man bemærke noget negativt må det være, at brugergrænsefladen ikke er helt så moderne som i flere konkurrerende værktøjer. Desuden kan man nogle gange savne lidt mere detaljerede indstillingsmuligheder.
Nemt at arbejde med
Ikke desto mindre er ISSB nemt at arbejde med, når man har forstået og accepteret programmets præmisser.
Det er en god ide at gøre sig nogle tanker om, hvad pauseskærmen skal indeholde, før man går i gang med at lave den, og i tilfældet med The Space Chronicles' pauseskærm er målet at distribuere en 10 megabyte reklamevideo og otte billeder sammen med pauseskærmen. De otte billeder plus en online webside skal efterfølgende kunne opdateres via nettet.
Det primære arbejdsområde i ISSB består af en todelt skærm, hvor man i venstre side har de tilgængelige kommandoer, som sættes sammen i den ønskede rækkefølge i skærmens højre side. Der er kommandoer til at definere indhold, som kan hentes lokalet eller online, og der er kommandoer til at vise dette indhold. Endelig er der som nævnt også kommandoer til at styre gentagelsen af fremvisninger. Lad os straks gå til makronerne.
Kommandoer på stribe giver god kontrol
Første udfordring er altså at få ISSB til at afspille en 10 megabyte reklamevideo på midten af en sortlagt skærm. Det lyder simpelt, men her støder man ind i den første af ISSB's begrænsninger, idet programmet kun kan afspille AVI- eller Flash-videoer. For sin vis er AVI-formatet udmærket, men ISSB kan ikke centrere afspilningen på midten af skærmen. Centrering kan besynderligt nok kun lade sig gøre med Flash, så derfor må videoen konverteres til dette format. Heldigvis findes der mange programmer, der kan gøre den slags.
Kommando nummer et bliver så at importere Flash-videoen. Dette gøres med kommandoen Multimedia/Flash. Derefter skal skærmen gøres sort med kommandoen Cls (Clear screen), og endelig afspilles videoen med kommandoen Play, hvor man vælger Flash-videoen og klikker på Settings-knappen for at indstille, at videoen skal centreres og afspilles en enkelt gang.
Vi billeder
Derefter skal de otte billeder vises. Her er det de samme kommandoer, der gentages otte gange, og den første er Image/Text-kommandoen, hvor man klikker Set Image for at udvælge billedet på harddisken. Selv om billedet senere hen skal hentes fra en server, skal ISSB bruge en lokal kopi under udviklingsarbejdet, og URL'en til online-udgaven af billedet angives i feltet Absolute image file URL (optional).
Næste kommando er Show Image, hvor man vælger det relevant billede og klikker på Position-knappen. I den dialogboks der åbnes, bestemmer man placeringen af billedet samt, hvilken overgangseffekt der skal benyttes.
Hvis billederne ikke skal vises meget hurtigt efter hinanden, skal man til sidst indsætte en Wait-kommando, der pauser fremvisningen i det ønskede antal sekunder.
Ovenstående tre kommandoer gentages otte gange med otte forskellige billeder, og så fungerer billedfremvisningen. Man kan prøvekøre pauseskærmen ved at klikke på Preview-knappen, men vi er ikke færdige endnu.
Simpelt at vise en webside i pauseskærmen
Efter de otte billeder skal der vises en webside fra The Space Chronicles' webserver, for selv om de otte billeder kan opdateres efter behov, er en webside langt mere fleksibel at arbejde med. At få ISSB til at åbne en webside gøres let med kommandoen ShowHTML, hvor man bestemmer størrelsen og placeringen af rammen med websiden samt angiver dens URL.
Endelig skal fremvisningen af de otte billeder og websiden gentages konstant, indtil brugeren afbryder pauseskærmen. Dette er igen simpelt, idet man blot indsætter kommandoen Repeat før den Image/Text-kommando der henter det første billede samt en Until-kommando til allersidst. Until-kommandoen sørger for, at kommandoerne mellem Repeat- og Until-kommandoen gentages et bestemt antal gange eller uendeligt.
Tilbage er der kun at gå op i File-menuen og vælge Make screensaver. Dette åbner en dialogboks med en del indstillingsmuligheder, som er stort set selvforklarende. Man behøver dog egentlig ikke gøre andet end at klikke Make, men hvis man tager sig tid til at gennemlæse programmets strålende brugsvejledning, der åbnes ved at klikke på Help-knappen, vil man opdage mange spændende muligheder.
Samme brugsvejledning kan selvfølgelig også åbnes via Help-menuen, og man snyder sig selv ved ikke at læse i den. Så velskrevet og informativ er den.
Parat til distribution
Pauseskærmen er nu færdig og parat til distribution. Billederne og websiden skal selvfølgelig gemmes på serveren, og så er det ellers bare at vente på reaktioner fra kunderne. Hvis man har været kreativ og fantasifuld, skal det nok blive en succes.
Og det er jo ikke kun webshops, der kan bruge online pauseskærme til markedsføringsformål. En nyhedstjeneste kan også præsentere sine nyheder. Eller en multimediekunsterne kan fremvise sine tekster, billeder og lyde. Som privatperson kan man fremvise billeder og film fra sine rejser, eller man kan endda lave en julekalender der opdateres 24 gange. Mulighederne er mange, og bolden er hermed givet op.