Sådan ser du tv på nye måder
Alting holder i disse år flyttedag til internettet, og audio og video er naturligvis de mest omtalte teknologiskift. Digital musik. Digital telefoni. Og nu også digitalt tv og film. Men det er langt fra alle tv-kanaler, der kan modtages på en notebook eller en mobiltelefon – endnu i hvert fald.
Fremtiden bliver trådløst HDTV, uanset hvor man går og står, men indtil da skal der specialløsninger til for at tage TV3, National Geographic Channel og RTL med sig.
De to store danske tv-stationer, DR og TV2, er dog imponerende langt fremme i skoene, når det gælder om at frigøre tv-signalet fra antennestikket hjemme i væggen. Samtidig kører debatten på højeste blus om, hvordan finansieringen af public service webindhold skal foregå, men retningen er helt sikker: Fjernsyn bliver noget, man tager med sig.
Tv streames ud på nettet
Tv-signaler er bundet til hjemmet, og det er egentlig ganske urimeligt i disse tider, hvor indholdstjenester bliver mobile og geografiske uafhængige.
Man kan tage sin bærbare med sig verden rundt og stadig have adgang til sin e-mail, alverdens websider, chat-systemer og andre nettjenester, men vil man se tv, må man pænt vende næsen hjemad og tænde for fjernsynet.
Opgøret med denne fastlåsning er heldigvis i fuldt sving på flere fronter. Adskillige tv-stationer eksperimenterer med at transmittere deres udsendelser via Internet, og film kan også lejes online. Desværre er de fleste af os stadig bundet til tv’et derhjemme, for det er nu engang der, at det store udvalg af kanaler er tilgængeligt. Men hvad nu hvis ens kabel-tv-abonnement var mobilt?
Slingbox, LocationFree og Orb er navnene på tre produkter, der streamer tv og film ud via hjemmets bredbåndsforbindelse, så man kan modtage dem hvor som helst, man kobler sig på nettet. Jo, det kræver en god upload-hastighed, men det er til at betale sig fra. Hvis man ikke kan undvære de nye episoder af Horton-sagaen, er ingen pris for høj.
Slingbox på vej
Slingbox fra Slingmedia er en sølvgrå kasse, der kobles til hjemmets fjernsyn og bredbåndsforbindelse. Samtidig installeres programmet Slingplayer på den bærbare, og straks kan man modtage alle fjernsynets kanaler via nettet – selvfølgelig password-beskyttet, så andre ikke kan nasse på signalet.
Via Slingplayer kan man skifte kanaler og afspille tidligere optagelser, så det er faktisk som at have sit tv og sit kabel-tv-abonnement med sig i tasken. Men mulighederne stopper ikke der.
Slingplayer kan også installeres på en Windows-baseret mobiltelefon eller lommecomputer, så man har sine tv-kanaler i lommen. Det betyder, at man kan sidde i en flyvemaskine (en af dem der tilbyder netopkobling) mellem København og Rom og diskret se tv-avisen.
Slingbox forhandles endnu ikke i Danmark, fordi der har manglet en PAL-udgave af vidunderet, men det skulle blive løst i løbet af året. De officielle krav til upload-hastigheden er 256 Kbps, men en større båndbredde anbefales.
PlayStation viser tv
Er den håndholdte PlayStation Portable et produkt henvendt udelukkende til børn, eller er voksne også en del af målgruppen? Voksne kan i hvert fald også godt lide at spille spil, og med Sonys LocationFree kan PSP’en blive endnu mere attraktiv for de voksne.
Man kobler en LocationFree basestation til kabel-tv’et og bredbåndsforbindelsen, og så tager man sin PSP med sig. Ved ethvert hotspot eller anden bredbåndsforbindelse går man online fra spillekonsollen og klikker på LocationFree – og straks har man sine tv-kanaler ved hånden. Systemet fungerer altså på samme måde som Slingbox, og stik imod, hvad man skulle tro, kan LocationFrees signal også afspilles på en bærbar.
Sony anbefaler en upload-forbindelse på mindst 300 Kbps, men her til lands må vi vente lidt endnu med at starte festen. LocationFree blev lanceret i England, Frankrig, Tyskland, Belgien og Holland i maj måned, og den danske lancering forventes at foregå senere i 2006.
Gratis softwareløsning
Hvis man er lidt af en gør-det-selv-type og gerne vil spare udgifterne til hardware, er Orb det helt rette produkt. At downloade Orb-softwaren og oprette en Orb-konto er gratis, og pludselig er hjemme-pc'en udstyret med streaming-faciliteter. Har den indbygget tv-kort, kan Orb streame tv-signaler, men ellers kan man afspille video- og musikfiler og se sin billedsamling.
Orb bruger pc’ens processorkraft til at skalere video- og musikkvaliteten til et niveau, som passer til den enhed, der skal modtage signalet – det være sig en anden pc, en bærbar, en lommecomputer eller en mobiltelefon.
Afhængigt af bredbåndsforbindelsen får man sit indhold leveret i den korrekte opløsning og kvalitet, og det koster ikke en krone. Man skal heller ikke vente på, at produktet lanceres i Danmark. Det er blot at downloade det i dag og gå i gang.
Glem ikke sikkerheden
Hver gang man kobler et produkt på sin bredbåndsforbindelse, der kan kontaktes udefra, opstår der selvfølgelig sikkerhedsrisici. Det gælder også for Slingbox, LocationFree og Orb, hvor sidstnævnte udgør den største trussel, da Orb afvikles direkte fra ens pc.
Der eksisterer ikke nogen 100 procent garanti mod angreb udefra, men hvis man sørger for at holde produktet opgraderet, husker at skifte password ofte og i det hele taget er omhyggelig med sikkerheden, er man omtrent så sikker, som man kan blive.
Inden man investerer i ovennævnte produkter, bør man dog spørge sig selv, hvilke tv-kanaler det egentlig er, man ønsker at se. De to største danske kanaler (DR og TV2) er nemlig allerede tilgængelige via webbrowseren og kræver ikke hardwareløsninger og streaming.
DR og TV2 kræver ingen hardware
I et par år har TV2 Sputnik mod betaling gjort det muligt at se de fleste af tv-stationens egenproduktioner via nettet. Teknologien har vist sig duelig og forretningsmodellen populær. På Sputnik kan man også leje videofilm, så er man væk hjemmefra, eller har man bare ikke tv-stik i alle husets rum, kan man med en notebook og en trådløs netforbindelse se både tv og film.
Danmarks Radio er aldeles licensfinansieret, så da dr.dk/tv blev lanceret i foråret, blev det pludselig gratis at se DR’s tv-programmer på pc’en. Okay, måske ikke ligefrem gratis, for der er jo stadig spørgsmålet om licensen, men man kan i dag klikke sig direkte ind på DR's webside med en almindelig browser og straks se Clement Direkte, Dolph og Wulff eller andre af DR’s egenproduktioner.
Sputnik kræver en bredbåndsforbindelse på 512 Kbps for at se tv og 1 Mbps for at se film. Derudover skal man have Windows Internet Explorer 6 eller nyere samt Windows Media Player 9 eller nyere. Mac og Linux-brugere kan altså godt vinke farvel.
DR har derimod følt sig forpligtiget til at gøre sit indhold tilgængeligt for både Windows-, Mac- og Linux-brugere og sender sine udsendelser i op til 1 Mbps kvalitet. Er ens bredbåndsforbindelse ikke så stor, kan man også modtage lavere kvalitet på smallere forbindelser. Men lad os lige vende tilbage til det med licensen.
Er tiden løbet fra licenssystemet?
Med det nye medieforlig blev licenssystemet ændret, så det indbefatter alle apparater, ikke kun fjernsyn, der kan modtage DR’s udsendelser. Det vil sige, at ejerskabet af enhver pc, lommecomputer eller mobiltelefon med en kompatibel medieafspiller i dag fordrer betaling af tv-licens – uanset om man har et regulært fjernsyn eller ej, og uanset om man rent faktisk ser tv eller ej.
Til trods for at denne skattelignende model ikke er ny, er mange pc-ejere naturligvis faret i flint over medieforliget. Tidligere har man skullet betale dansk licens, selv om man kun så reklamefinansieret TV3, svensk tv og alt andet end de danske licensfinansierede tv-kanaler. Alene ejerskabet af et tv gjorde, at man var forpligtiget til at betale licens, og dette system var naturligvis uretfærdigt for nogle.
Nu er systemet udvidet til at indbefatte digitale apparater, og mange påstår med rette, at der ikke længere er tale om licens på tv-udsendelser, men en utvetydig beskatning af internetadgang. Argumentet forløber således: DR har gjort sine udsendelser tilgængelige på internettet, og fordi alle har mulighed for at se disse udsendelser, skal alle med et modtageapparat (pc, lommecomputer, telefon) også betale licens.
En forlængelse af dette argument lyder: Hvorfor skal DR have eneret på at opkræve licens for sit netindhold? Hvorfor kan andre ikke kræve licens/skat for deres websider?
Debatten handler essentielt om, hvorvidt vi som samfund stadig er parate til at skillinge sammen til et fælles organ (Danmark Radio), der uafhængigt af politiske og økonomiske interesser kan levere dansk tv-kultur. Nogle mener, at de smalle udsendelser vil forsvinde i overfladisk og populistisk reklame-tv, hvis licenssystemet og DR forsvandt. Andre mener, at tiden er løbet fra offentligt finansierede tv-kanaler – at æraen for Public Service-tv er forbi.
Lige meget hvordan fremtiden ser ud for licenssystemet og Danmarks Radio, vil teknologien stadig arbejde mod mobilt og trådløst tv i højeste tekniske kvalitet. En dag vil modtagelse af HDTV på den bærbare være en helt normal beskæftigelse, mens man sidder i flyet mellem København og Rom.