Bliv effektiv med store skærme
En undersøgelse viste for nyligt, at jo mindre skrift du anvender på skærmen, jo mindre effektiv er du. Det er den slags undersøgelse vi kan lide på PC World, for det giver os en anledning til at ønske os nyt udstyr.
Har du ikke behov for at blive mere effektiv, så er det jo også rart bare at have en stor LCD-skærm, når der skal spilles, vises billeder af familien eller noget helt tredje.
LCD-skærme er heldigvis faldet meget i pris, og opløsningen gået op siden de første 15 tommer gjorde deres indtog på markedet for nogle år siden og undertegnede købte sin første LCD-skærm med en opløsning på 1600 x 1200 pixels for et beløb på den forkerte side af 10.000 kroner.
Bred skærm, skidt lyd
Den pris mener det nystartede firma Mirai, der er ejet af den taiwanesiske koncern CMO, godt de kan slå. Vi har derfor taget et kig på deres bud på en 22 tommer widescreen monitor i 16:10 formatet.
Modellen hedder DML-522W100 og kan præstere en opløsning på 1680 x 1050 pixels (kaldet WXGA+), en opdateringshastighed på fem milisekunder og to små højttalere på 2 x 2 watt. Indgangene til skærmen er VGA, DVI samt et jack-stik til lyden.
For at tage lyden først, så er det ikke på denne monitor, at du skal høre musik. Lyden er kort sagt elendig og tættere på den indbyggede pc-speaker i dit kabinet end på et anlæg.
Sådan er de fleste indbyggede højttalere, men disse her er lidt ringere. Det kan dog være rart nok at have lyden oppe på bordet, men mest til Windows system-lyde og Messenger-beskeder.
Selve designet er enkelt uden hverken af være grimt eller særligt inspirerende. Kanterne omkring selve skærmen er cirka 1,5 centimeter brede, men på grund af skærmens størrelse virker de ikke voldsomme.
Højttalerne er gemt væk på undersiden/bagsiden, hvilket nok medvirker til den mangelfulde lydkvalitet, men som til gengæld er med til at holde designet simpelt. Det gælder også indgangen til 220V, som er monteret på monitorens bagside, sådan at der ikke kræves nogen ekstern transformator.
Mirai DML-522W100 leveres med en indbygget fod. Foden fastholder monitoren i en fast højde, så du kan ikke justere den op eller ned. Til gengæld kan du vippe den frem eller tilbage, og det er det. Har du brug for flere indstillingsmuligheder er monitoren dog udstyret med VESA-beslag, så du kan montere den på anden vis.
Nødvendig betjening
Betjeningspanelet sidder på undersiden i højre hjørne og er nemt at komme til. Her er mulighed for at stille på brightness, kontrakt, volumen, farvetemperatur og et par andre finesser. Vores oplevelse var da også, at lidt pillen ved betjeningspanelet var nødvendig.
Det skyldes først og fremmest, at skærmen ved normal indstilling er meget lysstærk. Det kan være fint, hvis man virkelig vil have det hvide til at været hvidt, men bagsiden er, at de øvrige farver let bliver meget udvaskede.
Du skal derfor nok regne med at skifte rundt mellem de indbyggede og forudprogrammerede indstilling: "Picture" med maximalt brightness, "Text" som er mindre og "Economy", som er den mest besparende mode.
Ved at indstille konstrasten, farvetemperaturen og på brightness lykkedes det os dog at få et rimeligt resultat.
Men det var stadig vores oplevelse, da vi sammenlignede med ældre Dell 2001FP, så var dens farver varmere og mere ægte – selvom at Mirai skærmen havde en klart bedre hvid.
Det skal siges, at Dell-skærmen med sine 20,1 tommer og 1600 x 1200 pixels i opløsning for knapt fire år siden kostede over 10.000 kroner, mens Mirais 22 tommer i dag kan fås for 2350 kroner. Dermed er prisen også en alvorlig udfordring for traditionelle 19 tommer skærme.
Vil du derfor gerne have en stor 22 tommer monitor, den høje opløsning og det brede format uden at tømme opsparingen helt, er Mirai et rimeligt bud. Der er dog ingen tvivl om, at skærmen egner sig bedst til kontorbrug med eventuelle spil fra tid til anden. Til billedredigering er vi imidlertid ikke så tilfredse med DML-522W100 på grund af dens tendens til udvaskede farver og mindre end optimale skarphed.