Første test af Intels quadcore QX6700

November er den store processormåned. I dag lancerer Intel sin første quadcore-processor kaldet QX6700, og senere på måneden forventes AMD's Quadfather at lande. PC World har haft mulighed for at teste QX6700 og bringer her de første resultater.

PC World tester Intels quadcore QX6700

Knapt har vi vænnet os til dobbeltkerne-processorer, kaldet dualcore, før Intel og AMD vil have os til at anvende fire kerner, kaldet quadcore.

På PC World skal vi imidlertid ikke protestere, for processormarkedet har indtil for få måneder siden været lidt kedeligt.

Efter knapt ti år med Intels Pentium-modeller og lidt færre med AMDs Athlon XP var det hele gået lidt i stå. Siden dengang har vi dog på redaktionen skulle lære nye navne som Athlon X2, Core Duo og Core 2 Duo.

Denne gang gør Intel det dog nemt for os, for de fire kerner kommer ikke under et nyt navn, men hedder fortsat Core 2 Duo – men med modelbetegnelsen QX6700, hvor man må formode at Q'et står for quad.

Fire kerner er ikke fire gange bedre

På PC World har vi haft lejlighed til at installere og prøvekøre QX6700. Som udgangspunkt var vores forventninger blandede.

På den ene side er det altid rart at få mere computerkraft og med skiftet fra to til fire kerner burde forbedringen i ydelsen være til at mærke. På den anden side så er det netop ved springet fra to til fire kerner, at begrænsningerne i styresystemet og softwaren for alvor ses.

Skifter du således fra en traditionel enkeltkerne processor til en dualcore, vil du opleve, at dit system bliver langt mere responsivt. Det skyldes, at de mange små processer, der kører i baggrunden, kan afvikles på den ene kerne, mens du jagter fjender i Battlefield 2 på den anden kerne.

Ideelt set burde programmerne, og særligt de krævende spil, være skrevet, så de fordeler deres opgaver på begge kerner. Det er de bare sjældent, og derfor vil begge kerner oftest ikke blive udnyttet.

Dobler du antallet af kerner til fire, eller flere, vil mange programmer fortsat køre primært på en processorkerne, mens de øvrige tager sig af mindre opgaver eller helt ignoreres.

Derfor vil den forbedrede hastighed i de nye systemer med fire kerner komme helt an på, hvordan du bruger systemet. For at udnytte fire kerner kræver det, at programmerne udnytter dem fuldt ud, at de er såkaldt multithreadede. Det gør programmerne sværere at programmere for producenterne og påvirker dermed udviklingstiden og prisen.

Det betyder ikke, at fire kerner er spild af penge, for en del programmer udnytter allerede to eller flere kerner. Det gælder særligt professionelle programmer som Photoshop, videoredigeringssoftware, 3D-visualiseringssoftware og enkelte spil. Samtidig har Microsoft fortalt, at Office 2007 vil understøtte flere kerner i blandt andet Excel – og flere spil med understøttelse af mange kerner er også på vej.

Sådan har vi testet

Med forbeholdet om, at fire kerner ikke er fire gange bedre end én kerne, var vi alligevel spændte på udfaldet. Samtidig benyttede vi lejligheden til at samle en seriøs maskine.

Vores testmaskine bestod derfor af et Intel 975BX2 bundkort med 3 gigabyte DDR2 RAM, 4 x 250 gigabyte Samsung SP2504 SATA2 harddiske i RAID 0+1 samt et GeForce 7800GTX grafikkort.

I modsætning til AMD, der i forbindelse med lanceringen af sin Quadfather-platform har valgt at benytte en ny processorsokkel, har Intel holdt fast i Socket 775.

Er du derfor indehaver af et nyere bundkort baseret på Intels 965 eller 975 chipsets, burde du derfor blot kunne sætte QX6700 processoren i og nyde de fire kerner.

Det skal dog bemærkes, at vi her i første test kun har benyttet 533 MHz DDR2 ram, mens 975XBX2 chipsettet understøtter DDR2 800 MHz ram, hvorfor vores resultater nok er lidt lavere, end hvad man kan forvente med det hurtigste ram.

De mange hurtige lanceringer af Intels nye processorer inden for det sidste år giver os anledning til at tage et kig på de seneste tre topmodeller.

CPU / Hastighed

Intel Core 2 Extreme QX6700 2.66 GHz
Intel Core 2 Extreme X6800 2.93 GHz
Intel Pentium D 955 3.46 GHz

Til testen har vi valgt en række benchmarkprogrammer. Først og fremmest har vi anvendt CineBench 9.5, som er bygget på et 3D-visualiseringsprogram.

CineBench er måske den test, som bedst viser potentialet i flere kerner, da det er bygget til fuldt ud at udnytte alle de processorkerner, som det kan få fat i.

Derudover har vi anvendt testprogrammerne ScienceMark2 og SiSoft Sandra 2007, der begge måler systemets regnekraft. Begge programmer understøtter to eller flere kerner, men ikke helt i samme grad som CineBench og kan derfor give et lidt mere realistisk billede af, hvordan ikke-optimerede programmer opfører sig.

Sidst men ikke mindst har vi taget spiller F.E.A.R. med i testen. Det er gjort for at se, om der med et typisk krævende spil i dag er en gevinst at hente i skiftet fra to til fire kerner.

Resultater med fire kerner

Konklusion

Efter at have kørt med QX6700 i et stykke tid og med en del benchmarks, så er der ingen tvivl om, at QX6700 er en kraftig processor, som AMD skal strenge sig an for at matche.

Spørgsmålet er imidlertid, om du har brug for den slags server-regnekraft i din maskine. Har du aktuelt en Core 2 Duo processor i din maskine eller en nyere Athlon X2, kan pengene være givet bedre ud til et nyere grafikkort eller mere hukommelse.

Den konklusion kan imidlertid hurtigt ændre sig. For med Windows Vista kun få måneder væk fra forbrugerne og Office 2007 på vej stiger udnyttelsesgraden af processorer med flere kerner. Samtidig skulle der være mere end 20 spil på vej i 2007, hvor kernerne bliver anvendt optimalt.

Quadcore kan derfor hurtigt blive rigtigt interessant – og Intel forventer da også at levere lidt mindre og meget billigere quadcore-modeller i starten af 2007.

Indtil da er QX6700 for entusiasterne – de rigeste af dem altså.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere