- Jeg er på den helt rigtige hylde nu. Jeg er med til at definere IT-løsninger, jeg selv tror på. Og jeg er med til at gøre en forskel for mine tidligere kolleger i sundhedssektoren, siger sygeplejerskeren og sundhedsinformatik-eksperten.
44-årige Helle Landgreen er chefkonsulent i Tietoenator Healthcare i Danmark. Selskabet har leveret IT til godt 100 hospitaler i Finland, Sverige og Norge. Da selskabet sidste år besluttede at få en bid af IT-kagen i den danske sundhedssektor, slog Helle Landgreen til.
Men det krævede 12 års grundigt tilløb, før Helle Landgreen for alvor så sig parat til sit ultimative drømmejob. Målrettet har hun tilegnet sig en komplet palette af kompetencer og erfaringer.
Lige siden hun blev færdig som sygeplejerske, har hun haft en langsigtet plan om at kombinere sundhed og IT. På den tid var IT - eller edb som man kaldte det dengang - noget nyt og spændende. Desuden blev hun også inspireret på hjemmefronten. Hendes mand er ingeniør.
- Jeg blev grebet af det logiske ved IT. Jeg synes, det er spændende at bryde en opgave ned i logiske moduler i en datamodel, forklarer hun.
Fagligt dødvande
Det, der for alvor satte IT-karrieren igang, var en fornemmelse af faglig træden vande i sygeplejerskejobbet.
- Det var næsten umuligt at komme på kursus eller efteruddannelse på min afdeling. Sådan holder man jo ikke på sit personale. Det frustrerede mig. Jeg ville lære mere, siger Helle Landgreen.
Derfor kastede hun sig ud i uddannelsen som edb-assistent sideløbende med sit job på Gentofte Sygehus.
Dobbelt løn ingen betydning
Selvom sygeplejefaget er berygtet for den lave løn, spillede pengene ingen rolle for karriereskiftet.
- Jeg tjener godt nok cirka det dobbelte i dag, men for mig handlede det mere om attituden til medarbejderne. Førhen arbejdede jeg i et meget hierarkisk system. Nu er det projektarbejde i teams, og her vægtes min faglighed højt af både kolleger og kunder, siger chefkonsulenten.
Lige for tiden arbejder Helle Landgreen blandt andet som projektleder på Amager Hospital med integration af hospitalets kliniske IT-systemer. Sideløbende udarbejder hun sammen med sit team tilbud på udbud af IT-produkter til danske sygehuse.
Teamet i Tietoenator Healthcare i Danmark består foreløbig af en speciallæge i kirurgi, en systemudvikler, en chefarkitekt og en direktør, men er for øjeblikket i gang med at ekspandere.
Karrierevej
Uddannelser: ? 1989: Edb-assistent ? 1991: Datanom-moduler ? 2000: Projektledelse ? Cirka 20 IT-kurser Arbejdspladser: ? 1981: Gentofte Sygehus ? 1988: Rigshospitalets Dataservicecenter ? 1989: Dansk Data Elektronik ? 1993: Københavns Amts Edb-afdeling ? 1996: BRF Kredit ? 1997: CSC Scandihealth ? 2001: TietoEnator Healthcare |
Helle Landgreen oplever, at hendes indgående kendskab til sundhedsvæsenets dagligdag er en kolossal styrke. Blandt andet når hun laver analyser af arbejdsgange til at afdække IT-behov.
- Jeg mærker i høj grad, at det gør en forskel, at jeg kan sproget fra den verden. Det giver troværdighed og tillid. Det er så komplekse systemer og organisationer, at det er en lettelse for kunderne ikke at skulle forklare alting, siger hun.
Langhåret læretid
Før hun for alvor kom inden for sundheds-IT, valgte Helle Landgreen at satse på rendyrket IT-erfaring. Hun arbejdede blandt andet i BRF Kredit og Dansk Data Eletronik med UNIX.
- Jeg ville ikke have, at det skulle hedde sig, at jeg var kommet let til arbejdet med sundheds-IT, bare fordi jeg var sygeplejerske og var i systemet. Det var vigtigt for mig at bevise, at jeg kunne arbejde med rigtig "langhåret" IT-drift, siger Helle Landgreen.
I starten af IT-karrieren skulle Helle Landgreen vænne sig til den markante forskel på arbejdet med mennesker kontra arbejdet med maskiner.
- Patienter giver umiddelbar respons på den pleje, man giver. Og man kan mærke, om man er vellidt. Men med en UNIX-server får man først feedback, hvis der er problemer. Så jeg har skullet lære at rose mig selv, erkender Helle Landgreen.
Til gengæld kan hun bruge mange af sine kompetencer fra sygeplejefaget i sit nuværende job. For eksempel tæft for videndeling, prioritering, situationsfornemmelse og evnen til at være serviceminded og lydhør.
Sygeplejerskemangel som nødventil
Da Helle Landgreen forlod sit job som sygeplejerske, var hun ikke overbevist om, at resten af hendes karriere skulle foregå i IT-verdenen.
Hun tænkte ved sig selv, at hun kunne jo altid vende tilbage; Sålænge der er flaskehalsproblemer i sundhedssektoren ville der nok stadig være en plads til hende. Men det kommer hun nok aldrig, selvom hun stadig holder fagbladet Sygeplejersken.
- Sygepleje er især et håndværk, og derfor kunne jeg godt tage et job som sygeplejerske i morgen. Hvorimod som IT-ansat er man forpligtet til at følge intenst med i udviklingen resten af livet.
Og at skulle lære nyt, det kan Helle Landgreen faktisk slet ikke lade være med.
- Nu planlægger jeg at tage nogle kurser i erhvervsjura. Det kan være nyttigt i mit arbejde med kontrakter, siger den videbegærlige kvinde og suser videre til et møde.
Vil du vide mere om job & karriere eller sundheds-IT? NewsScanner overvåger 300+ medier Prøv gratis i 30 dage. |