Ny udbudsform perfekt til IT

Dansk mærkesag gennemføres i EU's nye udbudsdirektiv. Nu må leverandører og udbudsgivere gerne snakke sammen under udbuddet. Og det er vigtigt for at undgå IT-skandaler i fremtiden. ? Vi betragter det helt klart som en dansk sejr, siger Tom Togsverd fra ITEK.

IT-branchen og de offentlige myndigheder fik i al ubemærkethed et gennembrud i EU i sidste uge. Det skete, da der blev opnået politisk enighed i Ministerrådet for Det Indre Marked om EU?s nye udbudsdirektiv.

Det nye udbudsdirektiv erstatter de tre nuværende direktiver om udbud af tjenesteydelser, varer og bygge/anlæg, som slås sammen til et.

I det nye direktiv kommer en helt ny udbudsform, der hedder Konkurrencepræget Dialog. Og det er lige hvad alle aktører på det danske marked i flere år har været enige om, at der er brug for. For ifølge de nuværende udbudsdirektiver er dialog før og under udbudsforretningen forbudt.

Dansk sejr

Hos ITEK siger direktør Tom Togsverd:

? Lempelsen er i høj grad noget, vi glæder os til. Praksis opleves jo som meget stiv af vores medlemsvirksomheder, og det har også været diskuteret, om man i den danske fortolkning af udbudsdirektiverne har været mere katolske end paven, så jo, vi er meget tilfredse med den nye udbudsform.

Dansk Industri har gennem den europæiske erhvervsorganisation UNICE skubbet meget på for at få lempet udbudsreglerne og få indført dialog.

? Vi betragter det helt klart som en dansk sejr. Dialog er en fordel for både kunde og leverandør og helt nødvendig for et bedre match mellem det, leverandøren kan yde, og det kunden ønsker. Dialog er også en forudsætning for at samle ændringer op undervejs i processen, siger Tom Togsverd, ITEK.

Må vente to-tre år på de nye regler

Selv om der nu er opnået politisk enighed om det nye direktivforslag om udbud af varer, tjenesteydelser og bygge/anlæg er der alligevel årelang udsigt til, at myndighederne kan begynde at bruge den nye udbudsform Konkurrencepræget Dialog ved komplekse IT-udbud.

Ifølge specialkonsulent i Konkurrencestyrelsen, Marianne Larsen, skal teksten til et søsterdirektivforslag om forsyningsvirksomhed allerførst forhandles færdigt.

Det kommer til at ske under det danske formandskab i efteråret, og først herefter gives de to udbudsdirektivforslag tilbage til EU-Parlamentet.

Med de obligatoriske tidsfrister kan direktivet tidligst blive endeligt vedtaget i forsommeren 2003.

Lægges hertil en implementeringstid i medlemslandene på halvandet år, er vi fremme ved efteråret 2004, eller foråret 2005, før de nye udbudsregler træder i kraft..

Han betragter de nye udbudsregler som en håndsrækning i bestræbelserne på at undgå offentlige IT-skandaler.
Konkurrencepræget dialog

Den nye udbudsform må kun bruges til komplekse udbud som for eksempel større IT-projekter eller anlægsarbejder.

? Tilladelsen til dialog mellem parterne sigter blandt andet på at forhindre IT-skandaler eller kuldsejlede IT-projekter i det offentlige, siger en af de danske forhandlere gennem de seneste to år, specialkonsulent Marianne Larsen, Konkurrencestyrelsen.

I Konkurrencepræget dialog er der indskudt en dialogfase mellem prækvalifikationsrunden og tilbudsgivningen, hvor udbyder og leverandør i modsætning til i dag må snakke sammen om den løsning, leverandøren har foreslået.

Marianne Larsen forklarer, at udbyderen i dialogfasen starter med at give de prækvalificerede leverandører nogle beskrivende dokumenter, som ikke er lige så detaljerede som kravspecifikationen i et normalt udbudsmateriale.

? Udbyderen kan beskrive sine ideer, hvilke overvejelser man har gjort sig og hvad for en opgave man overordnet ønsker løst, siger Marianne Larsen.

Snak om eget forslag

Herefter kommer de prækvalificerede leverandører så med deres bud på en løsning. Og den løsning er det tilladt at snakke om.

? Udbyderen må dog kun snakke med den enkelte leverandør om dennes eget løsningsforslag. Leverandørerne skal altså ikke frygte, at de øvrige konkurrenter får indblik i deres forslag, siger Marianne Larsen, som efter to års forhandlinger, som det sidste halve år under det spanske formandskab har været meget intensive, kan både direktivforslagstekst og fortolkning udenad.

Efter dialogfasen kommer endelig tilbudsfasen, som slutter med, at en vinder udpeges som normalt.

Denne artikel stammer fra den trykte udgave af Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere