Dansk konkurrence skal op i tempo

E-handel har ikke øget konkurrencen i Danmark. Der er for ringe konkurrence på tv-området. Auktioner som den om G3-licenserne er gavnlige for samfundsøkonomien. Sådan lyder tre af de konklusioner, som er at finde i årets redegørelse fra Konkurrencestyrelsen om konkurrenceforhold i Danmark.

Der er stadig et stort urealiseret potentiale for Danmark i at komme i gang med e-handel, men indtil nu har effekten af e-handel været ringe, både på konkurrenceintensitet og prisforhold, siger rapporten fra Konkurrencestyrelsen om konkurrenceforhold i Danmark set i forhold til tidligere og i forhold til EU- og OECD-landene.

Der er en tendens til, at den halvdel af erhvervene, der e-handler mest, konkurrerer mere. Men der er også klare tegn på, at e-handel endnu kun i meget begrænset omfang har medvirket til mere konkurrence.

Det skyldes formentlig ifølge rapporten blandt andet, at de internethandlende ikke går målrettet efter bedre priser men snarere efter bekvemmelighed. Leverandørers strategier med bindende videresalgspriser og tilfælde af leveringsnægtelse til internetbutikker trækker også i den forkerte retning, men det område vil
Konkurrencestyrelsen nu tage fat på.

Perspektiverne med høj produktivitet, skarpere konkurrence og nye forretningsmuligheder er altså langt fra realiseret, men udsigten er stadig at e-handlen i Danmark i 2002 ventes at udgøre cirka 20 milliarder kroner og over en årrække kan 20- eller 30-dobles.

Skal det offentlige have mest i kassen for knappe ressourcer, er auktionsmodellen, som den blev brugt ved G3-telelicencerne, den mest effektive, konkluderer en analyse i konkurrenceredegørelsen.

Auktioner giver øgede indtægter

Konklusionen er, at det giver både øget effektivitet i den offentlige sektor og flere indtægter til at aflaste skatteborgerne, hvis offentlige myndigheder fordeler flere knappe ressourcer via auktioner i stedet for at afholde de såkaldte skønhedskonkurrencer. Dog understreger analysen, at auktioner ikke bør erstatte skønhedskonkurrencer, uden at der er gennemført en analyse af den konkrete situation. Dels bør muligheden for fri adgang analyseres.

Fri adgang til samfundets ressourcer er generelt den optimale løsning, når det gælder effektivitet og konkurrence, står der i redegørelsen. Og selve afholdelsen af auktionen skal forbedres grundigt. Erfaringerne viser, at de negative følger af en dårligt forberedt auktion kan være lige så store som gevinsterne ved velforberedt auktion.

Kabel-tv er generelt dyrere i Danmark end i andre lande, mens prisen på satellit-tv er lavere eller på niveau med prisen i andre lande.

Ser man på prisforskellen mellem kabel-tv og satellit-tv i Danmark, er den hele 25 ? 40 procent. At der overhovedet er kunder til kabel-tv må skyldes den manglende konkurrence på tv-området, hvor der ifølge redegørelsen er få, men store aktører, hvor de to områder udgør adskilte markeder med forskellige markedsvilkår.

Kun i ganske få lokalområder er de to markeder i direkte konkurrence med hinanden.

Tre anbefalinger

Det er et problem, at tv-kanaler ikke kan købes enkeltvis, men kun i pakker. Det puster afsætningen kunstigt op, og redegørelsen peger på, at forbrugerne bør kunne købe kanalerne enkeltvis.

Det er også et problem, at visse tv-kanaler kun kan modtages via kabel-tv og ikke via parabol. Der bør være lige vilkår for kabel- og satellit-tv-udbydere, mener Konkurrencestyrelsen.

For det tredje anbefales det, at der foretages en revision af reglerne for betaling af Copydan- og Koda-afgifterne.

Konkurrencestyrelsens redegørelse kan findes her

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere