Olicom-partner konkurs efter salg

Udvikleren af programmer til trådløs kommunikation, Juize A/S, er i al stilhed taget under konkursbehandling. Juize var Olicoms allerførste ventureinvestering ? og blev solgt til britiske RTSe sidste sommer, men briterne kunne ikke levere varen ? penge til drift.

- Blodigt synd.

Så kort betegner den tidligere administrerende direktør Bo Heisterberg-Andersen softwareselskabet Juizes konkurs. Firmaet med 15 ansatte stod ifølge ham til at kunne nå en balance mellem indtægter og udgifter medio 2002 ? og det hul skulle fyldes ud af det britiske IT-selskab, RTSe, der sidste sommer købte Juize af ventureselskabet Olicom.

- Imidlertid kom der ingen penge til lønninger til medarbejderne i januar, og så måtte jeg trække stikket ud. Jeg kunne ikke blive ved med at belaste vores kreditorer. Ærgerligt, fordi vi fulgte budgetterne, der pegede frem mod break-even medio i år, siger den tidligere administrerende direktør.

Juize udviklede programmer til trådløs kommunikation og blev Olicoms allerførste porteføljeselskab, da Olicom i foråret 2000 investerede i det lille selskab. Umiddelbart så det også godt ud, da ventureselskabet solgte til RTSe i juli 2001.

Trukket ned af briter

Betalingen faldt dels i RTSe aktier til en dengang skønnet værdi på 5,6 millioner kroner. Endvidere investerede Olicom 6,6 millioner kroner i RTSe. Forud for salget gik en gennemgang af Juize?s tilstand ? en due diligence, der skal give et retvisende billede af et firmas sundhed juridisk, teknisk og økonomisk set.

- Set i bagklogskabens lys skulle vi nok have bedt om en gensidig due diligence, bemærker Bo Heisterberg-Andersen.

RTSe røg ud i problemer med styrtdyk på aktiekurserne til følge. I takt med den udvikling blev det sværere og sværere for Juize at få penge fra selskabet. Af samme grund trådte Bo Heisterberg-Andersen ud af bestyrelsen i slutningen af december 2001.

Han fastholder, at Juize var et sundt selskab med gode muligheder for at nå bredt ud med sin software.

Selskabet havde blandt andet Telecom Scandinavia som kunde. Telecom Scandinavia udvikler interaktive telefontjenester, Interactive Voice Response (IVR), til dag- og ugeblade og TV. Endvidere udviklede Juize ifølge Bo Heisterberg-Andersen også Java-applikationer for et amerikansk softwareselskab, og der var basis for et tættere samarbejde.

- Da de trak tæppet væk, forsøgte vi at finde alternativ finansering, så vi kunne køre videre under andet navn. Juize og produkterne kunne vi selvfølgelig ikke bruge, da RTSe har de intellektuelle rettigheder. Men det lykkedes ikke, og de ansatte begyndte at sive ? og dermed forsvandt den intellektuelle kapital, konstaterer Bo Heisterberg-Andersen.

Han er nu selv i færd med at stable en virksomhed på benene, der skal beskæftige sig med såkaldt lokations-baserede tjenester til brug for trådløse terminaler.

Juize blev begæret konkurs af en ansat og taget under konkursbehandling den 15. marts. Kurator i boet er advokat Christopher T. Hermann, og han oplyser, at beløbet på det samlede krav på boet ikke er gjort op. Kreditorer har en frist på tre måneder til at komme med krav.

Troede på RTS?s chance

Administrerende direktør i Olicom, Bøje Rinhart, og den øvrige bestyrelse vidste godt, at der lå en risiko i at sælge og investere i RTSe. Det børsnoterede britiske firma var i færd med planer om kapitaltilførsel via en aktie-emission ? og de muligheder vurderede Olicom som gode.

- RTSe var jo kommet over den første hurdle, nemlig at blive børsnoterede. Desværre gik markedet helt i stå i oktober, hvor emissionen skulle have fundet sted. 11. september gjorde ikke ligefrem et i forvejen skidt år nemmere, siger Bøje Rinhart. Olicom har efterfølgende bogført investeringen i RTSe som tab.

Udover at RTSe viste positive takter set med Olicoms øjne, stod købere til aktieposten i Juize heller ikke i kø. Selskabet krævede en større kapitalindsprøjtning for at kunne køre alene, og derfor ledte Olicom efter en virksomhed, hvor Juize kunne komme til at indgå i en større sammenhæng. Det blev RTSe, men her skete der bare ?en hel masse? i løbet af efteråret, der kuldsejlede det.

- Det er den risiko, man løber, når man er i venturebranchen, slutter Bøje Rinhart.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere