- Blodigt synd.
Så kort betegner den tidligere administrerende direktør Bo Heisterberg-Andersen softwareselskabet Juizes konkurs. Firmaet med 15 ansatte stod ifølge ham til at kunne nå en balance mellem indtægter og udgifter medio 2002 ? og det hul skulle fyldes ud af det britiske IT-selskab, RTSe, der sidste sommer købte Juize af ventureselskabet Olicom.
- Imidlertid kom der ingen penge til lønninger til medarbejderne i januar, og så måtte jeg trække stikket ud. Jeg kunne ikke blive ved med at belaste vores kreditorer. Ærgerligt, fordi vi fulgte budgetterne, der pegede frem mod break-even medio i år, siger den tidligere administrerende direktør.
Juize udviklede programmer til trådløs kommunikation og blev Olicoms allerførste porteføljeselskab, da Olicom i foråret 2000 investerede i det lille selskab. Umiddelbart så det også godt ud, da ventureselskabet solgte til RTSe i juli 2001.
Trukket ned af briter
Betalingen faldt dels i RTSe aktier til en dengang skønnet værdi på 5,6 millioner kroner. Endvidere investerede Olicom 6,6 millioner kroner i RTSe. Forud for salget gik en gennemgang af Juize?s tilstand ? en due diligence, der skal give et retvisende billede af et firmas sundhed juridisk, teknisk og økonomisk set.
- Set i bagklogskabens lys skulle vi nok have bedt om en gensidig due diligence, bemærker Bo Heisterberg-Andersen.
RTSe røg ud i problemer med styrtdyk på aktiekurserne til følge. I takt med den udvikling blev det sværere og sværere for Juize at få penge fra selskabet. Af samme grund trådte Bo Heisterberg-Andersen ud af bestyrelsen i slutningen af december 2001.
Han fastholder, at Juize var et sundt selskab med gode muligheder for at nå bredt ud med sin software.
Selskabet havde blandt andet Telecom Scandinavia som kunde. Telecom Scandinavia udvikler interaktive telefontjenester, Interactive Voice Response (IVR), til dag- og ugeblade og TV. Endvidere udviklede Juize ifølge Bo Heisterberg-Andersen også Java-applikationer for et amerikansk softwareselskab, og der var basis for et tættere samarbejde.
- Da de trak tæppet væk, forsøgte vi at finde alternativ finansering, så vi kunne køre videre under andet navn. Juize og produkterne kunne vi selvfølgelig ikke bruge, da RTSe har de intellektuelle rettigheder. Men det lykkedes ikke, og de ansatte begyndte at sive ? og dermed forsvandt den intellektuelle kapital, konstaterer Bo Heisterberg-Andersen.
Han er nu selv i færd med at stable en virksomhed på benene, der skal beskæftige sig med såkaldt lokations-baserede tjenester til brug for trådløse terminaler.
Juize blev begæret konkurs af en ansat og taget under konkursbehandling den 15. marts. Kurator i boet er advokat Christopher T. Hermann, og han oplyser, at beløbet på det samlede krav på boet ikke er gjort op. Kreditorer har en frist på tre måneder til at komme med krav.
Troede på RTS?s chance
Administrerende direktør i Olicom, Bøje Rinhart, og den øvrige bestyrelse vidste godt, at der lå en risiko i at sælge og investere i RTSe. Det børsnoterede britiske firma var i færd med planer om kapitaltilførsel via en aktie-emission ? og de muligheder vurderede Olicom som gode.
- RTSe var jo kommet over den første hurdle, nemlig at blive børsnoterede. Desværre gik markedet helt i stå i oktober, hvor emissionen skulle have fundet sted. 11. september gjorde ikke ligefrem et i forvejen skidt år nemmere, siger Bøje Rinhart. Olicom har efterfølgende bogført investeringen i RTSe som tab.
Udover at RTSe viste positive takter set med Olicoms øjne, stod købere til aktieposten i Juize heller ikke i kø. Selskabet krævede en større kapitalindsprøjtning for at kunne køre alene, og derfor ledte Olicom efter en virksomhed, hvor Juize kunne komme til at indgå i en større sammenhæng. Det blev RTSe, men her skete der bare ?en hel masse? i løbet af efteråret, der kuldsejlede det.
- Det er den risiko, man løber, når man er i venturebranchen, slutter Bøje Rinhart.