Vestdanmark: Kom indenfor, datamatikere

Mens datamatikeres adgang til videreuddannelse stadig er begrænset i hovedstaden, er universiteterne vest for Valby bakke blevet langt mere åbne. Her godskriver man en stor del af datamatikeres studier og dermed en genvej til en bachelor-titel i datalogi.

FAKTA:

Datamatikeres veje til videreuddannelse i datalogi:

Så mange måneder skal de læse oven i deres 2 1/4 års datamatikeruddanelse for at blive bachelor og dermed få adgangsbillet til en kandidatuddannelse.

? Aalborg Universitet: Bachelor på 18 mdr.

? Aarhus Universitet: Bachelor på 15 mdr.

? Aalborg Universitet Esbjerg: Bachelor på 14 mdr.

? Syddansk Universitet: Bachelor på 12-18 mdr.

? Roskilde Universitet RUC: Bachelor på 18 mdr.

? Københavns Universitet: Individuel vurdering af ansøgere. Datamatikeruddannelsen godskrives typisk med mindst 6 mdr. Afhængig af datamatikerens valgfag kan der evt. godskrives op til seks mdr. mere.

? Danmark Tekniske Universitet: Ingen godskrivning af uddannelse. Starte helt forfra.

? IT-højskolen: Ingen adgang til fuldtidsuddannelsen cand.it i softwareudvikling, fordi bachelorniveau er et lovkrav. Skolen forsøger dog på at få lov til at etablere brobygningsforløb for datamatikere.


Af engagerede læsere bliver man klogere. Nuancer toner frem i en virkelighed, der ikke altid er så sort-hvid, som overskrifter i medierne.

I Aalborg, Århus, Esbjerg, Odense og Roskilde er studievillige datamatikere velkomne. Men i hovedstaden afviser man stadig at lukke ikke-akademiske uddannede ind midt i sine videregående uddannelser. Her må datamatikere starte helt forfra på datologi-studiet.

Computerworld Online beskrev onsdag, hvordan datamatikeruddannede møder forhindringer, når de vil videreuddanne sig på universiteter.

IT-brancheforeningen fortalte i artiklen, hvordan den forgæves havde forsøgt at få universiteter til at godtgøre - meritoverføre - de studieår en datamatiker allerede har bestået på sin uddannelse, sådan at datamatikeren ikke behøvede at starte forfra på første semester på datalogi på universitetet.

Men det viser sig, at IT-brancheforeningen primært sigtede til i situationen i hovedstaden, da foreningens vicedirektør Jørgen Staunstrup udtalte, at " Universiteterne har givet udtryk for, at de ikke kan håndtere kort-uddannede i deres system".

Jørgen Staunstrup, som i øvrigt selv er uddannet datalog, medgiver, at holdningen ikke er så kategorisk i det øvrige Danmark.

- Jo længere væk, man kommer fra København, jo større åbenhed viser universiteterne over for datamatikere. Det vil jeg bestemt gerne give for eksempel Aalborg Universitet kredit for, siger han.

Hvad kan datamatikeren, hvad kan datalogen

Artiklen "IT-folk holdes ude af universiteter" udløste en hed debat i vores debatforum, hvor især studerende og uddannede datamatikere og dataloger argumenterede for og imod at godtgøre datamatikernes uddannelse ved at trække et par år fra en kandidatuddannelse i datalogi.

I nogle af debatindlæggene antydes der mellem linierne nogle temmelig skarpe fronter mellem den akademiske verden og datamatikernes oplevelse af virkeligheden.

Her er et udpluk fra nogle af debattens foreløbig mere end 80 indlæg:

"En datamatikeruddannelse er ingen rigtig bachelor, og det bliver det heller ikke af et halvt års kursus, sådan er det. Derfor kan datamatikere jo godt være dygtige, men akademikere, det er de jo ikke."

"Jeg tror, jeg snakker for mange, når jeg siger, at holdningen til RUC er, at det er pap dataloger, der kommer derfra. Bare smid flere datamatikere den vej og hold KU frit. Denne debat handler om nogen, der vil smykke sig med en titel, de ikke har (eller komme nemmere til den)"

"Man skal ikke skue en datamatiker på hårene. Vi kan en masse både teoretisk og praktisk. Personligt ser jeg dog uddannelsen som primært teoretisk opbygget, med en enkelt stor praktisk opgave i slutningen af hvert semester."

Datalogen Jørgen Staunstrup fra IT-brancheforeningen er meget glad for netop debatten om IT-uddannelserne.

- Det er værd at diskutere, om universiteterne er noget specielt. Personligt synes jeg, det er en lidt gammeldags holdning. I Danmark har vi en meget lang tradition for meget vandtætte skotter mellem uddannelsesinstitutionerne. Men unge tænker jo ikke otte eller ti år frem, så vi ønsker mere integration og fleksibilitet, ligesom man har for eksempel i det amerikanske system, siger IT-brancheforeningens vicedirektør.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere