Gode kolleger giver grund til at blive

Er man i godt selskab, bliver man gerne lidt længere. Det gælder både i privatlivet og i arbejdslivet. For gode kolleger skaber arbejdsglæde, tryghed og dermed jobloyalitet. Men det gode jobfællesskab kan også føre til, at kolleger sammen drager videre til en anden arbejdsplads eller danner et nyt firma.

Hvad ville du være mest ked af at forlade, hvis du sagde dit job op i morgen? Ville du komme til at savne dine nærmeste kolleger?

Et stærkt fællesskab mellem medarbejdere kan gøre en forskel på, om man bliver i sit job eller giver chefen en opsigelse. Det vurderer formanden for netværket Personalechefer i Danmark, Kim Staack Nielsen.

Jobloyalitet i IT-branchen

Arbejdsgiverne i den danske IT-branche risikerer at miste hver fjerde af deres medarbejdere. 28 procent af branchens ansatte forventer nemlig at skifte arbejdsplads i løbet af de næste 12 måneder.

Prognosen stammer fra en dugfrisk undersøgelser, som Computerworld har foretaget blandt sine læsere i samarbejde med SCR Gruppen og Loyalty Group International.

- Næst efter selve jobbets indhold - spændende og udfordrende arbejdsopgaver - betyder gode kolleger og en ordentlig chef meget. Hvis en virksomhed viser sine medarbejdere tillid og anerkendelse og får dem til at føle "at vi er et team sammen", så kan den overhale konkurrenter, siger Kim Staack Nielsen.

Han påpeger, at tonen slås an allerede i den allerførste tid i et nyt job.

- Tilliden til kolleger og ledelse opstår i måden, man bliver modtaget på som nyansat. Flere undersøgelser af årsager til fratrædelse viser, at godt halvdelen henviser til en dårlig introduktion til arbejdspladsen, fortæller Kim Staack Nielsen.

Kontakt med eks-kolleger

På Center for Ledelse i Århus undersøger man jævnligt medarbejdertilfredshed og jobloyalitet. Her svarer ansatte, at arbejdsbetingelser, samarbejde og den nærmeste leder er særdeles afgørende for trivslen.

Direktør Poul Blaabjerg påpeger, at ikke mindst yngre medarbejdere ofte har et tæt socialt samspil, hvor der ikke sondres mellem det faglige og det sociale. Og den kontakt fortsætter efter jobskift, hvor der sker en understrøm af information mellem eksempelvis konkurrerende virksomheder.

Fokus er mere på egen markedsværdi end på loyalitet overfor virksomheden.

- De er opmærksomme på, om de er på et godt hold med udviklende opgaver. I krisetider ser vi dog, at man bliver hængende i virksomheden - på trods. Tryghedsbehovet vinder i tilspidsede situationer, siger Poul Blaabjerg.

Følger i kølvandet

Omvendt kan et rigtigt godt sammenhold blandt kolleger på en virksomhed indebære en risiko for en dominoeffekt. Når gode kolleger drager videre til en anden arbejdsplads, følger andre måske i kølvandet.
Chefen tager sekretæren med videre i sin karriere. Salgschefen tager sælgere med sig.

Poul Blaabjerg, der tidligere har været personaledirektør i IT-branchen, kender godt den tendens.

- Man ved godt, at når toneangivende medarbejdere går, så skal man virkelig holde øje med kollegerne. Det kan være svært at dæmme op for relationernes styrke. Det er en kamp mellem faglig loyalitet og virksomhedsloyalitet, siger han.

Seks medarbejdere valgte for nyligt at forlade selskabet IT Factory. De vovede sammen at starte virksomheden i-seven - trods gråvejr i IT-branchen. Og en pæn del af optimisen hos i-seven skyldes netop de seks personers stærke fællesskab som kolleger, siger i-sevens administrerende direktør Henrik Hansen.

- Hvis vi ikke havde været et fasttømret team i forvejen, ville det give nogle usikkerhedsmomenter om, hvordan dagligdagen i firmaet kom til at fungere. Men spillereglerne var afklaret , så vi ved, hvor vi har hinanden og respekterer hinandens roller, siger Henrik Hansen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere