Internetradio uden computer
Der er ingen grund til at nøjes med de 16 radiokanaler, som en DAB-radio kan tilbyde.
Der findes nemlig et meget større udbud af radiostationer på internettet, og her er der virkelig noget for enhver smag.
Nu er der begyndt at dukke radioapparater op, som kan koble sig trådløst på nettet og modtage de tusindvis af kanaler. Man behøver altså ikke længere at tænde for computeren for at høre internetradio.
Man skal blot have et trådløst netværk i hjemmet, så er man kørende.
Vi har kigget nærmere på Allsound (der åbenbart også kaldes AudioMate), som har indbygget trådløst netkort, der understøtter 802.11g-standarden. Afspilleren er på størrelse med en almindelig transistorradio – den måler 27×16×6,5 centimeter – og er forsynet med et simpelt LCD-display og to små højttalere.
Hvis det trådløse netværk står pivåbent, kobler radioen sig på uden problemer, og man kan straks begynde at lytte til en af de 67 forudprogrammerede netstationer. Stationens navn kan ses i displayet.
Hvis man har været så fornuftigt at sikre sit netværk med skjult netværksnavn (SSID) og kryptering, skal man indstille radioen tilsvarende, og det gøres lettest med den medfølgende fjernbetjening.
På krypteringssiden understøtter Allsound både WEP og WPA-PSK.
Tusindvis af stationer
Via en internettjeneste ved navn vTuner får man en overskuelig adgang til cirka 4.000 netstationer, opdelt efter genre eller land. Når man har fundet frem til en netstation, som spiller god musik, kan man føje den til sine favoritter, så man lettere finder frem til den næste gang.
Desværre er vTuner-tjenesten tidsbegrænset, så efter to måneder må man til pengepungen, med mindre man kan nøjes med 150 netstationer, som der stadig er adgang til.
Man skal dog ikke fortvivle, for man kan altid tilføje nye stationer ved hjælp af sin pc.
Det foregår desværre på en noget besværlig måde, idet man skal gemme radiokanalens internetadresse på en USB-nøgle, som så skal stikkes i radioen.
Det ville have været langt nemmere, hvis man blot kunne forbinde pc og radio via USB og overføre radiostationer direkte ved hjælp af et stykke software, men det kan ikke lade sig gøre.
Allsound kan også afspille MP3- og WMA-filer direkte fra en USB-nøgle, og der er også en gammeldags FM-radio indbygget.
FM-radioen er dog ikke meget bevendt, for den indbyggede antenne er ikke god nok.
Som en ekstra bonus, som nok er værd at tage med, kan Allsound afspille MP3 og WMA fra de computere, der er tilkoblet det trådløse netværk.
Man skal blot installere et lille stykke software på computeren, så kan Allsound få adgang til musikfilerne. For at det ikke skal være løgn, kan radioen også fungere som clockradio, og den kan endda selv stille uret over internettet.
Ikke helt gennemført
Det er tydeligt, at producenterne bag Allsound har tænkt over tingene og har prøvet at proppe så mange funktioner som overhovedet muligt ind i den forholdsvis billige internetradio.
Desværre er der for mange skønhedsfejl. De to højttalere på sølle to watt lyder som dem, man kan finde indbygget i fladskærme, og det er altså ikke godt. Lyden er tynd og helt uden bas.
Lidt kraftigere højttalere af en bedre kvalitet ville have gjort en verden til forskel. Som det er nu, egner radioen sig bedst til at blive koblet til et stereoanlæg, men så lyder musikken også ganske glimrende.
Menuerne er ret besværlige at bevæge sig rundt i, og der er for meget ventetid, når man kobler sig på en radiostation. Der kan let gå 25-30 sekunder, fra man vælger en station, til musikken spiller, og det er alt for meget.
Ind imellem må man endda vente forgæves, for afspilleren giver op, selv om stationen er online.
Ideen er rigtig god, men udførelsen er tvivlsom på Allnet Allsound. Højttalerne er underdimensionerede, radioen er alt for langsom i optrækket, man kan kun gemme 20 favorit-stationer, der er ringe FM-modtagelse og radioen er ikke just brugervenlig.
Derfor lander vi på karakteren 3, men vi glæder os til at se næste version, hvor børnesygdommene forhåbentlig er udryddet.