Vi har fået mange nye folk ombord. Vi skal bruge endnu flere. Og det kan ikke gå hurtigt nok. Sådan lyder der en lystig sang fra århusianske IT-arbejdsgivere lige nu. Den klinger ikke slet i mol af kriser, konkurser og kradse tider, som man ellers ofte hører fra IT-verdenen i dette år.
Det er ikke engang pral. Medarbejderskaren vokser reelt. Her i 2001 er der foreløbig opstået 170 nye stillinger i TDC Internet i Århus. Endnu resterer omkring 20 stillinger at blive besat inden nytår. Dermed kommer TDC Internet op på cirka 1100 medarbejdere på landsplan.
Administrende direktør i softwarefirmaet Systematic, Michael Holm, har også travlt med at ansætte. 60 nye medarbejdere er kommet til i år, så der nu ialt er 185 ansat i hovedkvarteret i Århus. En stor del af de nyansatte er dataloger og softwareingeniører. Planen er, at der skal ansættes i gennemsnit tre til fire nye IT-hjerner om måneden i de kommende tolv måneder.
- Det er blevet lettere at få de gode, højtuddannede IT-folk. Vi får tre til fire uopfordrede ansøgninger om ugen. Det fortæller lidt om markedet, men også om vores virksomhed, mener Michael Holm, Systematic.
Hos LEC er der foreløbig opstået 25 helt nye IT-stillinger i år, og inden året er omme, skal yderligere 15 ansættes. Ialt arbejder der 400 mennesker i det århusianske Mærsk Data-ejede selskab.
Jobsøgere går efter de stabile
Hos producenten af sofware til mediebranchen CCI Europe er 19 nye ansigter trådt ind af døren i løbet af de seneste fire måneder, og flere stillinger venter på at blive besat lige nu. Ser man længere tilbage, er softwarevirksomheden vokset med 180 mennesker til 380 siden 1998. Selskabet er netop flyttet ind i et nybygget domicil med plads til endnu mere vokseværk. Det er beregnet til 500 ansatte.
Direktør i CCI Europe, Henrik Burkal, er naturligvis glad for, at han ikke som andre IT-direktører skal prikke og skrumpe. Han har generelt heller ikke svært ved at tiltrække de kompetencer, CCI Europe har brug for.
- Jeg tror, at jobsøgende kigger meget på, hvor stabil en virksomhed er, når de vælger, hvor de vil søge. Jeg mener også, at man som arbejdsgiver har et stort ansvar og må sikre, at væksten sker kontrolleret med en vekselvirkning mellem at vokse og konsolidere sig. Vi har jo set mange i IT-branchen vokse heftigt og pludselig eksplodere. Det kan hverken medarbejderen eller virksomheden være tjent med, siger Henrik Burkal.
Medarbejdervæksten sker også på andre århusianske IT-arbejdspladser som Danske Banks udviklingsafdeling.
Unik viden
De århusianske IT-virksomheder har sammen et netværk kaldet IT-Forum. Formanden for forummet, Bo Sejer Frandsen peger på to primære årsager til, at Århus IT-arbejdspladser generelt ikke får så mange skrammer af IT-branchen.
Den ene er, at Århus markerer sig især inden for software på det danske IT-landskab.
- Det er jo især inden for mobiltelefoni og hardware, at afmatningen sker. Den slags udvikling og produktion har vi ikke meget af i Århus. Derimod har vi en unik viden inden for specialiseret software, som skaber nicheområder i vækst, siger Bo Sejer Frandsen, IT-Forum Århus.
Den anden årsag til, at Århus´ IT-virksomheder generelt ikke bærer præg af nedgangstider, mener Bo Sejer Frandsen, er mentaliteten blandt århusianske IT-ledere.
- Man har måske en lidt mere købmandsmæssig indstilling og fokuserer på balance og sorte bundlinier herovre. I København har vi set en tendens til, at man troede, at et godt produkt var nok til at overleve, siger Bo Sejer Frandsen.
Formanden for IT-Forum mener, at Århus voksende IT-miljø i sig selv skaber grobund for en fortsat positiv udvikling. Filosofien er, at jo flere IT-arbejdspladser, der er at vælge imellem, jo lettere bliver det for arbejdsgiverne at tiltrække de rigtige kompetencer til byen. For skulle det første job ikke være drømmejobbet alligevel, vil der være andre karrieremuligheder i byen.
Relevante links:
IT-Forum Århus
Systematic
CCI Europe
LEC
TDC Internet
Danske Bank