Ultimativ underholdning

I den digitale dagligstue smelter tv, videomaskine og stereoanlæg sammen i én boks. En mediecenter pc kan stå for al den underholdning, man kan tænke sig – og mere til.

Ultimativ underholdning

Microsoft er klar til at erobre de danske dagligstuer. Nu skal computeren nemlig være stuens underholdningscentrum, og så kan man godt skrotte det meste af det elektronik, man ellers har stående.

Det smarte ved en Windows XP Media Center pc er nemlig, at den kan erstatte en masse enheder, nemlig videomaskine, dvd afspiller, cd afspiller og FM radio. Ikke nok med det, man får også en række helt nye muligheder.

Et mediecenter giver først og fremmest de samme muligheder, som man har med en moderne digital videooptager, endda en med netværksforbindelse. Video optages på harddisken, og man kan sætte tv programmer på pause, mens man sætter kaffe over.

Man kan spole tilbage i udsendelsen, hvis man vil gense noget, og man kan overføre de bevaringsværdige udsendelser til dvd. Vigtigst af alt: Det er nemt at anvende, især på grund af den elektroniske programguide. Den vender vi tilbage til.

En avanceret videooptager

Hvis der er to tv tunere i maskinen, kan man optage to tv programmer samtidig, mens man ser et tredje program på sit fjernsyn. Alternativt kan man optage et program, mens et andet program sendes til en skærm uden egen tuner.

Hvis man benytter sidstnævnte mulighed, og ikke har egentlige tv apparater i hjemmet, kan man for øvrigt spare licensen, for den skal man ikke betale, hvis man ser tv og hører radio via computeren. Spørgsmålet om licens, hvis man bruger computeren til tv og radio, debatteres dog højlydt og måske reglerne er på vej til at blive ændret.

Man kan bruge mediecenteret til at afspille dvd film, og man kan høre musik fra den indbyggede FM radio, en cd eller harddisken. Man kan også bringe sine feriebilleder op på fjernsynsskærmen, eventuelt som musikledsaget slideshow. Der er indbygget læser til hukommelseskort, så man flytter bare kortet fra kameraet til mediecenteret.

Der medfølger endda et par simple spil, som er optimeret til platformen. Spillene styres fra fjernbetjeningen og kan sagtens ses på et fjernsyn med billedrør, der ellers er rigtig dårligt til at vise computergrafik.

Hvis man kan nøjes med fjernsynets højttalere, behøver man faktisk ikke at have mere underholdningselektronik i stuen end mediecenteret og fjernsynet. Sådan et pc baseret mediecenter til stuen kaldes for øvrigt også for home theater pc, forkortet HTPC.

Når der skal lyttes til musik vil de fleste nok sætte pris på bedre lyd, end tv apparatet kan levere, og når man skal se dvd film, skal man selvfølgelig modtage lyd fra alle sider. Her skal man bruge en surround forstærker og et sæt højttalere, men så er man også kørende.

EPG er genialt

Hvis man skal have rigtig fornøjelse af sit mediecenter, skal det have forbindelse til internettet – eventuelt via et trådløst netværk. Så får man blandt andet adgang til de mange radio og tv stationer, der udsendes på nettet, og der bliver mulighed for at leje film (video on demand).

Man skal blot være opmærksom på, at streamet video kræver en hurtig forbindelse på mindst 2 Mbit/s, hvis kvaliteten skal være i orden.
Internetforbindelsen giver også mulighed for at få leveret de seneste nyheder direkte til fjernsynet, og man kan få oplysninger om indholdet af cd’er, man afspiller.

En særlig Media Center version af beskedprogrammet Messenger gør det muligt at holde kontakten uden at forlade sofaen, og internetforbindelsen gør det selvfølgeligt også muligt at surfe på nettet og skrive e mails, men så er man tilbage i gode, gamle Windows med en opløsning, der er svær at have med at gøre på et fjernsyn med billedrør.

Den elektroniske programguide (EPG) fungerer heller ikke, før pc’en er på nettet. EPG’en er et vigtigt element i mediecenteret, der gør det nemt at danne sig et overblik over udbuddet af tv programmer og ikke mindst at programmere mediecenteret til at optage interessante programmer. EPG er et rigtig godt salgsargument.

Det er slut med at fedte rundt på de bagerste sider i avisen eller i ugebladet for at finde ud af, hvad der kommer i fjernsynet. I stedet trykker man bare på en knap på fjernbetjeningen, så kommer dagens tv tilbud op på skærmen.

Man kan få detaljerede oplysninger om programmerne, og med et par ekstra tryk udvælger man, hvad man vil optage. Man kan søge efter tv udsendelser på flere forskellige måder, for eksempel efter genre, så man kan bede om at få optaget alle tegnefilm.

Nu på dansk

Computere med Windows XP Media Center Edition har været tilgængelige på de største internationale markeder i tre år. Lanceringen i Danmark har ikke haft høj prioritet hos Microsoft, men det skal vi måske bare være glade for.

I løbet af de tre år er programpakken nemlig løbende blevet opdateret, og de værste børnesygdomme er blevet luget ud. De første versioner af Windows XP Media Center Edition var ikke just kendte for stabilitet.

Nu er Microsoft nået til en version, der kaldes Windows XP Media Center Edition 2005. Den blev lanceret for et år siden, og nu har Microsoft langt om længe fået oversat programpakken til dansk såvel som til en lang række andre sprog. Den officielle lanceringsdato er 6. oktober, men vi har haft mulighed for at få et smugkig på teknologien.

Et mediecenter med Windows XP Media Center Edition er for så vidt ikke noget specielt revolutionerende produkt. I bund og grund har vi at gøre med en forholdsvis kraftig pc, der er udstyret med Windows XP som styresystem, et radio/tv kort og en programpakke, der er optimeret til de funktioner, man har brug for i dagligstuen.

Det vil blandt andet sige programmer til afspilning og optagelse af musik og tv, afspilning af dvd film samt fremvisning af billeder og videofiler. Det er ikke noget, der ikke er set før, men Microsoft har gjort meget ud af at samle trådene og sætte brugervenligheden i centrum.

En brugervenlig XP

Windows XP Media Center er således ikke et nyt styresystem. Det er nærmere Windows XP udvidet med et program, der giver et nyt, venligt ansigt, der er optimeret til fremvisning på en fjernsynsskærm. Det betyder blandt andet store, tydelige menuer, der kan ses på flere meters afstand, og som er nemme at navigere rundt i med en fjernbetjening.

Brugervenlighed er alfa og omega for et stykke elektronik til stuen. Alle familiens medlemmer skal være i stand til at betjene dyret, også uden at have tilbragt lange aftener med næsen i brugervejledningen. E

t mediecenter skal være langt lettere at bruge end en almindelig pc, i hvert fald hvis man blot vil benytte de centrale funktioner: Se tv, høre radio, optage video samt afspille musik cd’er og dvd film.

Menuerne skal være nemme at finde rundt i, og der må for alt i verden ikke opstå fejl det er ikke rart med systemnedbrud i videomaskinen. Første punkt klarer Microsoft med bravur, mens det stadig kniber en smule med at undgå fejl.

Det er altså ikke sagen, når der dukker en lille, irriterende fejlmelding op på skærmen, netop som man har sat sig godt til rette for at se en optaget tv udsendelse.

Den gode, gamle Windows XP ligger stadig kun et enkelt tastetryk væk, og med et lille trådløst tastatur med indbygget mus som supplement til fjernbetjeningen har man fuld adgang til alle de funktioner, man finder i styresystemet med tilhørende programmer.

Bedst med fladskærm

Man kan altså bruge en pc med Windows XP Media Center som enhver anden Windows pc, men det gælder kun i begrænset omfang, hvis man har koblet pc’er til et gammeldags fjernsyn med billedrør.

Skærmen på sådan et tv apparat er nemlig elendig til fremvisning af computergrafik, men så kan man bare holde sig til Media Center grænsefladen. Dermed også sagt, at man får mest ud af en mediecenter pc, hvis man tilslutter en fladskærm.

Rent softwaremæssigt er Media Center for øvrigt forberedt til HDTV, så det skulle ikke være noget problem at optage tv programmer, der udsendes i høj opløsning. I løbet af oktober vil tv udbyderen Canal Digital tilbyde en HDTV kanal, og flere kommer til i fremtiden.

Windows XP Media Center Edition 2005 kan tillige arbejde sammen med Microsofts kommende spilkonsol Xbox 360. Det betyder, at Xbox 360 giver adgang til tv og alle de musikfiler, foto, film og tv optagelser, man har liggende på hjemmets mediecenter på samme netværk. Xbox 360 dukker op i julehandlen.

De danske modeller

De færreste gider have en stor, grå kasse stående i stuen, og da slet ikke, hvis den larmer – hvad de fleste almindelige pc’er gør. Det har været en udfordring for designerne at skabe pc’er, der hverken forurener visuelt eller med støj. Et mediecenter til stuen skal helst kunne gemmes lidt af vejen, den skal i hvert fald ikke gøre opmærksom på sig selv.

Designmæssigt har udgangspunktet for mange af producenter tilsyneladende været at skabe noget, der ligner anden forbrugerelektronik som for eksempel en dvd afspiller eller en forstærker.
En lille flok firmaer er klar med pc’er, der leveres med XP Media Center Edition på dansk.

De forskellige modeller kan deles op i to kategorier: Traditionelt udseende pc’er i almindelige kabinetter og mere strømlinede pc’er, der til forveksling ligner stuens øvrige forbrugerelektronik – indtil videre dog i overstørrelse. De mest spændende produkter er selvfølgelig dem, der ved første øjekast kan forveksles med en almindelig dvd afspiller.

Zitech har taget skridtet fuldt ud og bygget en surround forstærker ind i en pc med Windows XP Media Center Edition, og så behøver man kun denne ene enhed, en skærm og et passende sæt højttalere for at dække underholdningsbehovet. Computeren er oven i købet passivt kølet, så kun harddisken og eventuelt dvd drevet giver lyd fra sig, og de larmer ikke meget. Det er godt tænkt.

Desværre nåede Zitech Media Center #1 ikke frem, så vi kunne nå at kigge på maskinen til denne artikel, men vi fik til gengæld fingrene i Amitechs HomeCenter Living model 410, der koster 9.999 kroner med moms.

Denne maskine er udstyret med en 3 GHz Pentium 4 processor, en 160 gigabyte harddisk, 512 megabyte RAM, et ATI Radeon X300 SE grafikkort og ikke mindst en radio/tv tuner. Der medfølger fjernbetjening og et lille trådløst tastatur, der kan ligge under sofaen, når det ikke skal bruges.

Stor og stille

HomeCenter Living er en sort boks, der mest af alt ligner en forstærker. Den måler 43 x 39 x 8,5 centimeter, så det er en ganske stor sag at have stående under fjernsynet eller i stereobænken. Den er såmænd ganske nydelig, men skæmmes lidt af et frontdisplay, der lyser blåt, så det halve kunne være nok.

Frontens ind og udgange til USB, FireWire, lyd og hukommelseskort er gemt af vejen under et par plastikklapper. Maskinen bruger en blæser til at komme af med varmen, men alligevel er støjniveauet særdeles behersket. Det bliver kun til en stille summen, og sådan skal det jo være, så stille passager i gyserfilmen ikke forstyrres af larm fra computeren.

Første gang man tænder for en mediecenter pc, komme man ikke uden om at vælge en række indstillinger som for eksempel at søge efter tv og radiokanaler. Det tager noget tid, men når systemet først er oppe at køre med alle indstillinger foretaget, så fungerer det glimrende.

Amitech har lagt nogle online tjenester ind, så man kan læse nyheder eller se vejrudsigten. Man kan også aktivere en smart funktion kaldet Remote Record, så man kan programmere sit mediecenter til at optage en tv udsendelse fra et browservindue, lige meget hvor i verden, man befinder sig.

Det er jo netop en af de muligheder, som internetforbindelsen giver, og teknologien virker overbevisende. Næste skridt må være programmering fra mobiltelefonen.

HomeCenter Living fås også i en dyrere version med to tv tunere og større harddisk. Her er der også mulighed for at bruge mediecenteret som server, så man for eksempel kan lade den tage sikkerhedskopier af data fra hjemmets øvrige pc’er helt automatisk.

Flere producenter

Vi har også haft HP’s Digital Entertainment Center en tur i testcenteret, og også her var vi ganske begejstrede. HP’s bud på en mediecenter pc i hi fi design kommer dog ikke på det danske marked i første omgang, for HP vil hellere afvente Intels kommende Viiv platform, der er specielt designet til kompakte, støjdæmpede mediecentre.

Denne teknologi dukker først op i starten af næste år, og indtil da må man nøjes med en mere almindeligt udseende pc, hvis man vil have en HP pc med Windows XP Media Center Edition 2005 på dansk.

Mens Intels Viiv platform bliver baseret på en kommende dobbeltkerne version af Pentium M, kan man allerede nu få fingrene i mediecenter pc’er baseret på Pentium M frem for den langt mere strømkrævende Pentium 4.

Zitechs topmodel er udstyret med en Pentium M 750, og mediecentre ved navn Ergocom, der fremstilles i samarbejde mellem Webconsult og Primetech, er også baseret på Pentium M.

Fujitsu Siemens lancerer et mediecenter kaldet Scaleo C, og til november kommer der en ny model ved navn Scaleo E på markedet. Sidstnævnte ligner en forvokset dvd afspiller.

Mange andre producenter vil følge efter, og det kan ikke vare længe, før mediecentrene for alvor gør deres indtog i de danske stuer. Det er teknologi, der virker og kan bruges til noget.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere