Af Dan Jensen
Klare regler og ingen tvivl. Alle virksomheder bør indføre helt klare og utvetydige regler for, hvorvidt medarbejderne må benytte deres arbejds-computer til private formål.
Det mener Foreningen for Dansk Internet Handel, FDIH, der nu anbefaler alle virksomheder at udarbejde et sæt retningslinier for al privat brug af computeren i arbejdstiden.
- Det er helt afgørende, at virksomhederne får lavet nogle klare retningslinier. Som det er nu, opstår der for meget forvirring, fordi det slet ikke er klart, hvad man må, og hvad man ikke må, siger direktør i FDIH, Hans Henrik Agger, til Computerworld Online.
FDIH mener, at reguleringen bør gå et skridt videre, end der hidtil har været lagt op til. Foreningen peger på, at retningslinierne bør omfatte al privat brug af computeren i arbejdstiden - lige fra e-mails og logning af hjemmesider til privat brug af tekstbehandlings-programmer, download og benyttelse af arbejdsgiverens computerprogrammer i det hele taget.
- Alle virksomheder bør indføre en IT-politik, der gælder al privat brug af computeren. I stedet for at flere skal havne i retssager, bør vi diskutere emnet og forholde os konkret til det. Ellers er der risiko for, at flere virksomheder ender med helt at bandlyse brug af e-mails i arbejdstiden. Og det skulle nødigt ske, siger Hans Henrik Agger.
FDIH forestiller sig, at retningslinierne skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomheden, medarbejdere og eventuelt de respektive fagforbund, mens myndighederne i så vid udstrækning som muligt bør holde sig væk. Det vil nemlig give plads til, at den enkelte virksomhed kan tage hensyn til specielle forhold.
- Sagerne bliver ofte unuancerede og får slagside, når der bliver lovgivet på området, så staten bør ikke blande sig. Det her er noget, som virksomhederne og medarbejderne selv skal finde ud af, siger Hans Henrik Agger.
Arbejdsgiverne enige
Dansk Arbejdsgiverforening, DA, er positiv overfor forslaget og kan se gode takter i klare retningslinier for al privat brug af arbejds-computeren.
- FDIH´s forslag lyder som en rigtig god idé. Det er tvingende nødvendigt, at virksomhederne får en helt klar politik på området, siger ansættelses-retschef i DA, Flemming Dreesen, til Computerworld Online.
Han understreger, at det er vigtigt, at gældende lovgivning bliver overholdt på området. Det drejer sig blandt andet om persondata-loven, forskellige register-regler samt en række arbejdsretlige spilleregler. Sker det, er der ingen grund til at staten blander sig yderligere med lovindgreb på området, mener DA.
Arbejdsgiverne mener som FDIH, at retninglinierne bør gælde al privat brug af computeren i arbejdstiden.
- Det er vel naturligt, at man tager det hele med, når man først er i gang. Jo mere, man kan få afklaret, jo bedre er det, siger Flemming Dreesen.
Debatten om private e-mails i arbejdstiden tog for alvor tog fart i foråret, da fire HK´ere i Århus blev fyret, efter at deres chefer havde kigget i deres e-mailbokse. I boksene befandt der sig e-mails med negative bemærkninger om chefer og kolleger.
Virksomhederne henholdte sig til persondataloven, der tillader arbejdsgiverne at kontrollere sine ansattes e-mail og net-surf, hvis der er gode grunde til det, og hvis medarbejderen klart og utvetydigt er informeret om, at det vil ske.