En dansk Phd-forsker advarer danske arbejdspladser mod at tro, at spørgeskematest er den rigtige måde for ledelsen at sikre trivsel på jobbet.
I en tidligere artikel har vi beskrevet, hvordan konsulentfirmaet Team Building Group, arbejder ud fra en tanke om, at en virksomhed fastholde gode medarbejdere, hvis den finder ud af, hvordan hvert menneske er biologisk, genetisk disponeret for bedst at koncentrere sig, løse problemer og lære nye ting. Læs direktør Michael Buckle, Team Building Groups svar på kritkken her
Men Per Richard Hansen, der er Phd-forsker på Danmarks Tekniske Universitet i Kgs. Lyngby stiller sig stærkt kritisk over for tests af arbejdsstilprofiler. Han mener, de vidner om en trist udvikling på arbejdsmarkedet. Man bør ikke tro, at man kan teste sig ud af sine problemer, siger Per Richard Hansen.
- Det svarer til, at man føler sig overvægtig og derfor går på Internettet for at bestille nogle slankepiller. I stedet for burde man gå til lægen og få lagt en ny kostplan eller få konstateret det forhøjede blodtryk, der måske i virkeligheden er årsagen til problemerne, siger Per Richard Hansen.
Uden kollegaskab ingen trivsel
- Hvis en leder har behov for en arbejdsstilstest til at pointere en række trivselsproblemer på arbejdspladsen, så kunne det tyde på, at der i virkeligheden er nogle helt andre problemer. Nemlig mangel på sociale relationer blandt medarbejderne.
Per Richard Hansen forsker indenfor kultur- og vidensociologi, og har arbejdet meget med, hvordan miljø, mennesker og opgaver spiller sammen i en virksomhed. Han har lavet flere casestudier på betydende IT-koncerner i Danmark, herunder IBM og Nokia. Han daglige arbejdsplads er på TEM-centret (Technology, Economics and Management) på DTU.
- Det er naivt at tro, at vi mennesker går på arbejde for, og trives ved, at ´koncentrere os, løse problemer og lære nye ting´. Vi går først og fremmest på arbejde for at møde andre mennesker. Hvis vi ikke trives på en arbejdsplads, er det typisk, fordi det ikke er lykkedes for at knytte de nødvendige sociale bånd og relationer til vores kolleger og ledere, viser Per Richard Hansens forskning.
Som man råber får man svar
Han har også forsket i, hvordan spørgeskemaundersøgelser virker. En af konklusionerne blev, at ti mennesker forstår selv simple og velformulerede spørgsmål på ti forskellige måder og svarer dermed på ti forskellige ting.
Resultatet af spørgeskemaundersøgelser kan derfor være tvivlsomt. I sin forskning tyer Per Richard Hansen selv til åbne kvalitative interviews - altså en god gammeldags samtale.
- Solide og velplejede sociale relationer på arbejdspladsen er i øvrigt den bedste ´Knowledge Management´ man overhovedet kan forestille sig. Som leder skal man løbende give sig selv og sine ansatte tid til at tale sammen, og derved lære hinandens kvaliteter og små særheder at kende. Det er en temmelig vigtig del af det daglige arbejde, mener Per Richard Hansen, DTU.