Om det er et eventyr eller en trist situation afhænger af øjnene, der ser. Kigger vi igennem den datalogistuderendes øjne står der dejligt mange bejlere foran ham som foran kronarvingens trone.
I rekrutteringsfirmaet har konsulent også grund til at smile - for arbejdsgiveren er indstillet på, at det kan koste mange mandetimer at finde de eftertragtede IT-hjerner. Set med IT-arbejdsgiverens øjne er der frustrende mange opgaver og ordrer, men for få af de rigtige hoveder til at lave dem.
I universitets-professorens øjne er der alt for få unge, der har blik for datalogiens udfordringer og de gyldne karrieremuligheder.
Fakta er, at kun 15 datalogistuderende i Århus blev bachelor eller fik en mastergrad i datalogi i januar i år. Dermed tegner det igen ikke til at blive et år, hvor IT-arbejdsgiverne i det østjyske kan vælge og vrage - endsige få en datalog overhovedet.
Professoren ville umådelige gerne kunne levere "varen":
- Vi kunne uddanne mindst fem gange så mange dataloger og afsætte dem til virksomhederne. Men problemet er, at de unge søger væk fra naturfagene, og det betyder også afmatning i vores optagelsestal, siger Kurt Jensen, institutleder på Datalogisk Institut, Århus Universitet.
Frafald og emigration
For ham bliver det bestemt ikke mere opmuntrende, når man ser på frafaldet på datalogistudiet. I det første studieår på uddannelsen falder 30 til 40 procent af de studerende fra og vælger eventuelt et andet universitetsstudium. Blandt de, der bliver på datalogiuddannelsen, er det 75 procent, der kommer helt til målstregen som kandidater.
At udlandets IT-giganter har held til at lokke de færdiguddannede dataloger til at emigrere gør også sit indhug i "leveringsdygtigheden", selv om Kurt Jensen naturligvis også kan se det som en klar anerkendelse af kandidaternes høje kvalitet.
Universitetet har nu taget konsekvensen af mangelvaresituationen. Det opretter tværfaglige og mindre matematiktunge uddannelser, som forventes at appellere mere til kvinder.
De fysiske rammer for studierne bliver kraftigt forbedrede med 6000 flere kvadratmeter placeret i inspirerende rammer i Århus spirende IT-by i nordbyen. Desuden overvejer universitetet, hvordan datalogi-fagets kvaliteter kan markedsføres mere offensivt, så det ikke fremstår tørt i de unges øjne.
Gevinst til konsulenterne
Hos rekrutteringsfirmaet Mercuri Urval i Århus lyder svaret absolut ikke fluks: "Ja, så gerne", når et firma efterspørger dataloger.
- Man skal tænke sig om, inden man siger, at man sagtens kan levere. Som en tommelfingerregel tager det to-tre måneder ganget med to-tre månedslønninger, før der er én datalog klar til et firma, fortæller direktør Steen Gerhard, Mercuri Urval.
En af Mercuris kunder er det århusianske firma, Resource Software Engineering, som udvikler software til blandt andet mobilitet i den industrielle drift. Her ønsker direktøren, Christian Dalsgaard (billedet) at ansætte fem dataloger i løbet af det næste halve år. I forvejen har han tre. Men han erkender samtidig, at det er temmeligt urealistisk, at det lykkes.
Ressource tager på charmeoffensiv på datalogi-instituttet og tilbyder de studerende deltidsjob lige fra starten af deres studier.
- Vi rekrutterer dem ind på nogle vilkår, der passer ind i deres studier og eksamener. Det giver dem en tilknytning til os, omend vi ikke forventer, at de nødvendigvis bliver i firmaet, når de er blevet kandidater, siger Christian Dalsgaard.
Desuden forsøger han at få virksomheder i Århus til at gå sammen om at reklame for datalog-faget.
Relevant link:
Liste over kandidater og bachelor i datalogi fra Århus Universitet