Trådløst bredbånd til byboer

Lige siden de første radiobølger dukkede op, er vi blevet forkælet med trådløs kommunikation. Nu kan man også få bredbånd gennem luften. Vi tester WiMAXX fra Clearwire.

Trådløst bredbånd til byboer

En hurtig internetforbindelse med fri trafik til 99 kroner om måneden – det lyder som et godt tilbud.

Det bliver endda bedre endnu, for man er oppe at køre på få minutter, og man slipper for at vente i ugevis på en tekniker, der kan lægge vejen forbi. Med WiMAXX fra firmaet Clearwire kommer signalerne nemlig gennem luften, og så er det slut med at koble sig på ADSL eller kabel internet for at få bredbånd.

Den hurtige internetforbindelse bliver således trådløs, hvor kommunikationen foregår via elektromagnetiske bølger, som vi kender det fra trådløse lokalnetværk og mobiltelefoner. Man slipper dog ikke helt for kablerne, for en WiMAXX boks skal have strøm, og den skal forbindes til en computer eller en router med et netværkskabel.

For 99 kroner om måneden får man en relativ langsom forbindelse med en hastighed på 256 kbit/s til download og det halve til upload. Højere hastigheder er ikke overraskende dyrere.

En forbindelse med 2 Mbit/s til 699 kroner om måneden er indtil videre det hurtigste, man kan få med WiMAXX, og dermed er bredbåndssigtekornet rettet mod de eksisterende forbindelser fra de etablerede konkurrenter med ADSL og kabel internet til private.

De store byer først

Bestiller man WiMAXX, skal man ikke vente flere uger på at forbindelsen bliver klargjort. Det er i de røde postbudes hænder, hvor lang tid, der skal gå før man kan være online, og de plejer jo at være hurtige nok.

Forbindelsen er klar til brug, så snart pakken er modtaget og boksen er sat i stikkontakten – hvis der altså er dækning i området.

Til at starte med dækker Clearwire WiMAXX de tre største byer København, Århus og Odense – i alt en halv million husstande. I København dækkes et område fra Brøndby Strand i syd til Lyngby i nord, på Århus egnen dækkes Århus C, Århus V og Åbyhøj, og i Odense gælder det Odense C og Odense M. På websiden www.clearwire.dk kan man tjekke om ens egen adresse ligger inden for dækningsområdet.

Til næste år kommer en række større provinsbyer med på vognen, og nettet vil løbende bliver udbygget. Hvis man ikke bor i en større by, men er helt vild i varmen efter at komme på WiMAXX nettet, skal man blot overtale 5 600 af de nærmeste naboer til at melde sig til, så kan Clearwire godt overtales til at sætte en basestation op.

Kortvarigt øv

Udrustet med en WiMAXX boks og et 2 Mbit/s abonnement har vi testet teknologien en række forskellige steder i København og i Århus. Vi lagde ud på en villavej i Århus C området.

Kassen fra Clearwire indeholder en WiMAXX boks med tilhørende strømforsyning og netværkskabel, og udstyret er hurtigt installeret: I med netværkskablet og tilslut strømforsyningen til 230 volt – klar, parat, surf.
Fem grønne lysdioder øverst på boksen indikerer, hvor god forbindelsen mellem boksen og den nærmeste basestation er.

Vi stillede først boksen i en vindueskarm, og til stor ærgrelse blev end ikke én af dioderne tændt. Blev der flagret med boksen ud af et åbent vindue, så det straks bedre ud med dækningen – tre lamper lyste nu lystigt. Boksen virkede altså.

Forklaringen på den manglende dækning var, at udstyret ikke kan lide lavenergiruder, der er påført en tynd, gennemsigtig metalfilm. Filmen lader ikke de elektromagnetiske bølger passere. Da boksen i stedet blev placeret op ad en væg, var der dækning.

Rundt på gulvet

Generelt skal man forsøge sig en del frem med positioneringen af boksen for at få den bedst mulige forbindelse. Man skal være indstillet på, at boksen skal flyttes rundt og vendes og drejes, indtil modtagelsen af signalet er optimal.

I en villa i Søborg, der er en af Københavns nordvestlige forstæder, skulle WiMAXX boksen helst stå midt på stuegulvet i den helt rette vinkel, hvis der skulle være ordentligt hul igennem.

Der var ingen problemer i Valby i den anden ende af København, men andre steder var det svært at få et signal, selv om området skulle være dækket.
Det kneb for eksempel gevaldigt i venterummet på Århus Banegård og flere andre steder i både København og Århus, så selv om der meldes grønt lys fra Clearwire, kan man ikke være sikker på, at man kan anvende produktet.

Der er mange døde zoner, så man kan sagtens risikere at måtte returnere boksen, fordi der ikke er dækning, og det skal nok skabe en del irritation.

Klumper

Skiftende mellem to og tre tændte lamper startede den reelle erfaring med produktet. Ingen problemer med at surfe med god fart i første omgang.

Men efter ti minutter kom der klumper i trafikken. Boksen lyste nu kun med en lampe. En download test afslørede, at der vitterligt var forstyrrelser. Fra at kunne hente data med en hastighed på omkring 190 kilobyte i sekundet, styrtdykkede hastigheden med et par minutters mellemrum til under 30 kilobyte i sekundet.

Signalstyrken varierer samtidig en del over tid. En tåget aften kom der for eksempel lys i alle fem lysdioder. Man skal dog være opmærksom på, at signalstyrke og hastighed ikke nødvendigvis hører sammen.

En enkelt lysende diode er nok til at opnå den lovede hastighed. Man skal først blive rigtig bekymret, når den sidste diode går ud.

Svingende hastighed

Vi testede WiMAXX forbindelsen ved at hente kontorpakken OpenOffice.org 2.0, der fylder 82 megabyte. Det tog lidt over syv minutter med en gennemsnitlig download hastighed på 189 kilobyte i sekundet. Med en 2 Mbit/s ADSL forbindelse kom vi op på 206 kilobyte i sekundet.

Vi gentog forsøget tyve gange i løbet af en uge, og mens hastigheden på ADSL forbindelsen holdt sig stabilt i overkanten af 200 kilobyte i sekundet, svingede hastigheden for WiMAXX forbindelsen mellem 175 og 190 kilobyte i sekundet i gennemsnit.

Langt størstedelen af tiden får man sine to megabit og lidt til, men ind imellem taber WiMAXX forbindelsen pusten. Det er lidt af et luksusproblem, for det er ikke værre, end at man stadig kan bruge forbindelsen til at se en film streamet over nettet. De færreste vil mærke noget til de svingende hastigheder i det daglige.

Der er for øvrigt godt nyt til hardcore onlinegamere, for pingtiderne fejler ikke noget. Med en pingtid på 35 millisekunder fra en server hos EA Games kunne WiMAXX sagtens måle sig med ADSL, hvor pingtiden faktisk var oppe på 53 millisekunder. Ping af diverse andre websteder gav samme billede.

De langsomme er billige

Man må have respekt for Clearwires indtog i Danmark, for teknologien virker rent faktisk: Man kan få trådløst bredbånd.

Mobiliteten er begrænset, idet Clearwire indtil nu kun dækker dele af de tre største byer, og man skal koble WiMAXX boksen til en strømkilde, men hvis man for eksempel bor i den ene ende af byen og arbejder i den anden, kan man tage boksen med under armen og komme hurtigt på nettet begge steder. Det er smart, og det kan næsten ikke blive mere brugervenligt.

Hvis man når at komme med på introduktionstilbuddet, kan man få 256/128 kbit/s til 99 kroner om måneden eller 512/256 kbit/s til hundrede kroner mere. Her får man meget for pengene – også selv om man skal slippe 999 kroner for boksen.

Helt genialt bliver det først, når teknologien kan bygges ind i bærbare pc’er og lommecomputere, men det ligger et par år fremme i tiden




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere