Læser: IT-folk ved for lidt om fagforeninger

IT-ansatte tager fejl, når de siger, at fagforeninger slet ikke er gearet til IT-branchen. Også IT-folk kan have gavn af at være organiseret. Det hævder Per H. Madsen i dette læserbrev. Han arbejder selv i en fagforening - som uddannelsessekretær i Dansk Metals IT-team.

Af læser

Per H. Madsen har sendt følgende indlæg:

Sådan behandler man betroede IT-medarbejdere anno 2001, når der skal fyres i IT-branchen:
Det varede 30 minutter, fra hun blev kaldt ind til chefen og til hun fortumlet stod på gaden. Inden for den tid var hun blevet fyret, havde pakket sine ting, mens hun nøje blev overvåget af to medarbejdere, som også fulgte hende ud af firmaet.
Inden fire dage skulle hun skrive under på, at hun ikke ville sagsøge firmaet for afskedigelsen. Hvis hun alligevel sagsøgte firmaet, ville hun ikke få de 3,5 ugers ekstra løn, hun ellers var lovet.

"Jeg følte mig lidt som en kriminel, der får læst sine rettigheder højt", fortæller en 34-årig IT-ansat kvinde til Børsen, efter hun var blevet fyret fra et firma i Silicon Valley.
Eksemplet er ganske vist fra USA, men noget lignende ville også kunne opleves herhjemme, hvor der ind imellem bliver taget let på normer og rettigheder i den danske IT-branche.

Sådan behandler man ikke et medlem af en fagforening. Var det samme sket for et af Metals medlemmer, ville vi straks tage en alvorlig samtale med firmaet. Ville firmaet ikke høre, ville vi anlægge sag og sandsynligvis skaffe medlemmet en klækkelig erstatning. Det har vi eksempler på, og det er bare et af de gode argumenter for at være organiseret.

Frihed i fællesskabet
På Computerworld Onlines hjemmeside har der i den seneste måned kørt en debat for eller imod medlemskab af et fagforening. Argumenterne er blandt andet:
- Fagforeningen kan ikke tage bedre vare på mig, end jeg selv kan - hverken økonomisk eller uddannelsesmæssigt.
- Individuel ansættelse kan ikke passes ind i det gammeldags, kollektive overenskomstsystem.

Synspunkterne afslører desværre et manglende kendskab til, hvad de faglige organisationer kan tilbyde deres medlemmer - også i IT-branchen. Det viser desværre, at nogen ikke ved, hvad en overenskomst er, og hvordan den er skruet sammen.

Når vi i Dansk Metal indgår overenskomst med en virksomhed i IT-branchen, er den skræddersyet til den enkelte virksomhed og dens medarbejdere.
Overenskomsten sikrer nogle minimumsrettigheder som for eksempel pension, løn under sygdom, barsel og barns første sygedag, feriefridage ud over dem som ferieloven giver, regler for afspadsering og andet.

Det betyder måske ikke så meget, når man er ung og parat til at arbejde 70 timer om ugen og kun har brug for to ugers sommerferie. Men rettighederne er på plads den dag, man får familie, og hvis man vil være sikker på en ordentlig indtægt, når man trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet.
Udover overenskomstens minimumsrettigheder kan hver enkelt medarbejder bygge oven på overenskomsten og sikre sig blandt andet en højere løn.
En fagforening kan rådgive om blandt andet udarbejdelse af ansættelses-kontrakt, ophavsret og aktieoptioner. Rådgivning, som er gratis for medlemmerne, men som andre må betale i dyre domme for hos en advokat.

Uddannelse til den førende IT-nation
For tre år siden var vi i Dansk Metal drivkraften bag oprettelsen af fire nye IT-uddannelser, og vi er med til at bestemme indholdet i en af de længste IT-uddannelser - datafagteknikeren.
I Dansk Metal er vi optaget af, at disse uddannelser svarer til branchens behov og samarbejder med brancheforeningerne. Metal forsøger også at gøre sin indflydelse gældende i hele uddannelsessystemet blandt andet ved at være centralt placeret på skolerne, i faglige udvalg og gennem dialog med politikerne.

Dermed er vi med til at sikre fødekæden af højt uddannede specialister til IT-virksomhederne. Uddannelse er grundlaget for, at Danmark kan klare sig i det hårde udskilningsløb om at blive verdens førende IT-nation og dermed sikre de IT-arbejdspladser, vi har i dag og garantere en fortsat vækst i branchen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere