Venture-gigant satser dansk

Ørestaden har lokket Europas største venture-selskab, 3i, til landet. Seks danske rådgivere skal investere 725 millioner kroner årligt. Samtidig vil en række danske selskaber blive afnoteret på Fondsbørsen, lover den nytiltrådte danske direktør.

Af Christian Lund

Foreløbig holder Europas største ventureselskab, britiske 3i, til i et værelse i et mindre kontorhotel nær Nationalbanken i København. Men snart rykker selskabets danske repræsentanter i egne lokaler, og så skal Danmark for alvor indtages, lover den nytiltrådte danske direktør, Ole Hauskov. Han har i de seneste fem år arbejdet med internationale ventureaktiviteter i den hollandske bank ABN Amros.

- Vi vil gerne ind og have en ledende rolle på det danske venturemarked. I løbet af en årerække vil vi stå for godt 10 procent af de samlede danske venture-investeringer, siger han til Computerwold Online.

Ole Hauskov fortæller, at seks investeringsrådgivere og to assistenter vil investere cirka 100 millioner euro om året (725 millioner kroner). Men da selskabet ikke opererer med faste investeringsrammer, så kan investeringerne godt variere fra alt mellem 200 millioner kroner og 1,5 milliarder kroner i de enkelte år, afhængigt af mængden af gode projekter.

Pengene vil blive investeret i rimelig få, men store portioner.

- Vi vil typisk gå ind sent i en venturefase. Gerne når der er tale om anden runde finansiering. Så vil vi til gengæld også investere i portioner fra 15-20 og helt op til 500 millioner kroner, siger Ole Hauskov.

Ventureselskabet 3i er alene en finansiel investor og vil derfor - i modsætning til andre danske ventureselskaber - ikke gå ind og tilbyde iværksættere hjælp i den daglige drift. Ligesom selskabet kun vil være en minoritets investor og derfor maksimalt eje 49 procent af aktierne i et selskab.

- Når man handler med os, kan man trække på et væsentligt internationalt netværk, og vi vil derfor være gode til at hjælpe danske virksomheder ud over det skandinaviske marked. Men vi vil ikke involvere os i den tidligste fase af en virksomhedsopstart, siger Ole Hauskov, der regner med, at 3i Danmark vil foretage cirka seks investeringer i 2001 og så cirka 12 i hvert af de efterfølgende år.

Succeshistorier lokker

3i koncentrerer sine venture-investeringer inden for bioteknologi og IT. Og netop Danmarks styrker inden for de to områder har sammen med en række danske succeshistorier lokket den engelske venture-gigant til Danmark.

- På IT-området har den høje penetrationsgrad inden for internet, pc og mobiltelefoni været afgørende. Et højt udannelsesniveau og en positiv udvikling inden for biotek ? specielt i Medicon Valley i Ørestaden ? har også været tillokkende.

- Samtidig har succeshistorier som NKTs salg af Giga og biotek-selskabet Genmaps store succes givet genlyd i omverdenen, siger Ole Hauskov.

Engelske 3i kommer dog ikke kun til Danmark med venturekroner i lommen. Selskabet vil samtidig fungere som en såkaldt Private Equity Fund, der overtager børsnoterede selskaber med det formål at afnotere dem på Fondsbørsen for at finde ny kapital til dem - og så sælge dem igen.

Afnotering giver fleksibilitet

- En afnotering på Fondsbørsen giver mulighed for en mere fleksibel måde at rejse penge på. Så er der tale om en lukket kreds, og det gør det ofte nemmere at hente penge, siger Ole Hauskov.

Han fortæller, at det typisk er en fordel for selskaber, der har været fem til seks år på børsen, men som nu har svært ved at rejse yderligere kapital, fordi aktierne ikke bliver handlet særlig meget.

- Når et selskab noteres på Fondsbørsen, så sker det ofte for at rejse penge og for at give omverdenen et signal om, at der er tale om et stabilt selskab. Der er også en vis portion reklameværdi i det. Men hvis aktierne ikke handles, så kan selskabet ofte være bedre tjent med at forlade børsen igen, siger Ole Hauskov, der fortæller, at han regner med at afnotere én til to danske selskaber om året.

Den samtidige satsning på både venturekapital og afnoteringer sker for at sprede selskabets risici og dermed gardere selskabet mod store markedsudsving.

- Sidste år kom 90 procent af profitten i 3i fra teknologiinvesteringer, men året før kom 90 procent fra afnoteringer. Afnoteringsstrategien er mere stabil, og den sikrer, at vi ikke falder igennem, hvis ventureinvesteringerne slår fejl, siger Ole Hauskov.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere