Windows indeholder en hel værktøjskasse, hvor man kan hente lige de rette redskaber til at give computeren et serviceeftersyn.
Det kan eksempelvis være til fejlsøgning eller til at undersøge, om man har brug for mere ram eller en hurtigere processor for at fjerne flaskehalsene i pc’en. Man kan også finde hurtig hjælp til at holde styr på hvilke programmer, Windows skal starte automatisk samt fjerne dem, man kun finder irriterende.
Værktøjerne følger alle sammen med Windows XP og kræver ikke nogen ekstra installation. De ligger klar til brug og kan startes direkte fra punktet Kør i startmenuen. Vi har udvalgt en række gode værktøjer, men der er mange flere – de fleste kan findes i mappen C:\Windows\System32\.
Dxdiag.exe
Diagnosticeringsværktøj til DirectX. Har man problemer med musik, lyd, netværk eller mus/tastatur, er dxdiag stedet, man bør starte, når man skal forsøge at finde fejlen.
Programmet viser en række oplysninger om pc'en, herunder versionen af DirectX og de installerede drivere, og det kan sågar undersøge, om driverene er WHQL godkendte, det vil sige om Microsoft har sagt god for dem.
Dxdiag kan undersøge DirectX konfigurationen for at se, om der skulle være gået noget galt i installationen. Desuden kan programmet undersøge de enkelte områder, som DirectX understøtter, for at finde ud af, om der er noget galt med driverne eller hardwaren.
Msconfig.exe
Systemkonfigurationsprogram. Med msconfig kan man generobre den fuldstændige kontrol over Windows booten.
Programmet har en række faneblade, som giver adgang til Windows egne start filer, som bestemmer hvilke programmer og tjenester, der skal hentes ind under opstarten af Windows.
Fanebladet Start viser hvilke programmer, der bliver startet op, og det er ofte i denne menu, at man kan slå irriterende programmer fra, som popper op i tide og utide eller lægger sig i Meddelelsesområdet.
Udover at det kan spare på opstartstiden, skal pc’en heller ikke bruge ressourcer på programmerne. Fanebladet Tjenester giver et hurtigt overblik over hvilke tjenester, pc’en har startet op, samt dem som ikke kører.
Clipbrd.exe
Udklipsbog. Når man tager et skærmskud eller kopierer noget i Windows ved hjælp af CTRL c, bliver det gemt i Windows Udklipsholder, hvor det ligger, indtil det bliver overskrevet.
Man har dog mulighed for at gemme sine udklip i filer, så de kan hentes frem igen, og man kan også dele sin udklip med andre brugere.
Det kræver kun, at de også har installeret Udklipsbog, som automatisk bliver installeret sammen med Windows XP. Udklippene kan gemmes som CPL filer.
Perfmon.exe
Ydeevne. Programmet perfmon overvåger brugen af pc’ens ressourcer. Man kan opstille værdigrænser, som når de overskrives medfører, at en besked sendes til administratoren.
Dermed risikerer man ikke, at en server eksempelvis bryder sammen på grund af for hård belastning.
Programmet er derfor også velegnet til at holde styr på, om pc’en mangler ressourcer, og om det er mere hukommelse, en kraftigere processor eller bedre netværk, der skal til for at fjerne flaskehalse.
Winchat.exe
Chat. Programmet kan bruges til at chatte med andre brugere på lokalnettet. Man kan “ringe op” direkte til en anden pc ud fra listen af pc’er, der er tilsluttet det lokale netværk.
For at programmet skal kunne fungere, kræver det, at Tjenesten Network DDE er startet og kører på begge pc’er.
Windows Support Tool
Windows Support Tools er en samling af over 100 små værktøjer, som kan hjælpe med til at holde Windows i topform.
En lang række af dem er således direkte rettet mod fejlretning, oprydning og afhjælpning af mange af de problemer, en Windows bruger kan risikere at rende ind i.
Windows Support Tools findes i Windows XP Professional, men ikke i Windows Home Edition, og desuden fås de kun på engelsk. De kan dog uden problemer bruges på danske Windows XP Professional installationer.
En standard installation af Windows XP Professional vil ikke have installeret Support Tools. Det kan man dog hurtigt selv gøre ved at sætte Windows XP cd'en i cd drevet og finde mappen \support\tools\ og køre filen Setup.exe. Det vil starte installationen af værktøjerne.
Man kan vælge mellem to forskellige installationer: Typical, der vil installere 57 af værktøjerne, og Complete, som vil installere alle 103 værktøjer. De ekstra værktøjer, som bliver installeret i Complete udegaven, er meget avancerede og vil kun være til gavn for et fåtal af brugere, som for eksempel har brug for fejlfinde servere eller overvåge funktionskald i programmer.
Værktøjerne fylder ikke mange megabyte, heller ikke i den fulde installation, men de fleste vil som sagt kunne klare sig med de 57 værktøjer i Typical installationen. Fortryder man og vil installere den fulde pakke alligevel, kan det gøres i Tilføj eller fjern programmer i kontrolpanelet.
Efter endt installation kan man finde en hjælpe fil under Start > Alle Programmer > Windows Support Tools. Det er dog ikke alle værktøjerne, som er dokumenterede, og i de tilfælde må man nøjes med at skrive /? efter filnavnet, når man kører filen, eksempelvis whoami.exe /?. Samme sted finder man også et programlink, som kan starte en kommandoprompt i Support Tools mappen, så man ikke selv behøver at navigere derhen.
Vi har kigget på nogle af de programmer, som ligger i Support Tools.
msicuu.exe
Windows Installer Cleanup Utility. Dette program kan rydde op i Windows’ installations database, der holder styr på hvilke programmer, der er installeret på pc’en. Hvis en installation er gået galt, kan det nogle gange være umuligt at geninstallere programmet oven i den gamle installation. Desuden kan det være gået så galt, at man ikke engang kan få lov til at afinstallere programmet igen. Hvis det er tilfældet, kan msicuu.exe formentlig hjælpe. Programmet går nemlig ind og fjerner alle oplysninger om det installerede program på pc’en, både filer, mapper og eventuelle oplysninger i registreringsdatabasen. Når alt er renset væk fra pc’en, kan man så prøve at installere programmet igen.
Netdiag.exe
Network Connectivity Tester. Programmet kører en række automatiserede test af netværksforbindelsen og viser resultaterne. Kan bruges til at fejlsøge, hvis der ikke længere er hul igennem til netværket eller internettet.
Efsinfo.exe
Encrypting File System Information. Kan bruges til at undersøge hvilke filer, der er krypteret med Windows egen kryptering.
Diruse.exe
Directory Disk Usage. Med diruse kan man hurtigt undersøge en mappe samt undermapper for at finde ud af, hvor meget plads de optager på harddisken.
dhcploc.exe
DHCP Server Locator. Har man mistanke om, at der er tilsluttet mere end en DHCP server på et netværk, kan dette program bruges til at be eller afkræfte mistanken. Ofte kan to DHCP servere på samme subnet nemlig skabe problemer for hele netværket.