Af Jens H. Iversen, Computerworld
Det er ikke normal fremgangsmåde i rekrutteringsbranchen at sende e-mails en masse ? forklædt som personlige e-mails ? til IT-medarbejdere. I hvert fald ikke ifølge to rekrutteringsfirmaer, som Computerworld har talt med.
Personalekonsulent og partner i Genio Danmark Niels Folkenberg mener, at Lindholm Consultings procedure, da firmaet på samme tid kontaktede 13 medarbejdere hos Københavns Universitet, er så atypisk, at den kun kan være en fejl.
? Et rekrutteringsfirmas opgave er lige som en efterretningstjeneste at lave så minimal støj og ballade som overhovedet muligt. Fremgangsmåden er at være diskret og målrettet, men det her lyder indiskret og ufokuseret. For mig lyder det umiddelbart som om, at der må være tale om en svipser, siger Niels Folkenberg, der aldrig har hørt om danske firmaer, der har gjort noget lignende.
Plejer at ringe
Han påpeger, at headhuntere, der jagter kandidater, normalt bruger den procedure at ringe til emnerne og spørge, om de vil ringes op senere. Og så har headhunter-firmaet normalt en klar fornemmelse af, hvem det taler med, og en konkret begrundet ide om, hvorfor det lige er vedkommende, man ringer til.
Niels Folkenberg ser dog ikke noget moralsk forkasteligt i at kontakte mange medarbejdere det samme sted. Det er blot indiskret og derfor ikke godt for forretningen.
Han mener heller ikke, at der er noget etisk problem i at fremskaffe navne og titler på en organisations medarbejdere fra organisationens egen hjemmeside.
? Hvis virksomheder lader navne ligge offentligt tilgængeligt, så eksponerer man sig selvfølgelig også for, at de her mennesker bliver kontaktet af andre firmaer eller af rekrutteringsfirmaer, konstaterer Niels Folkenberg.
Headhuntere på nettet
Det er Claus Laigaard, administrerende direktør i rekrutteringsfirmaet Laigaard & Partners, enig i.
? Jeg råder mine kunder fra at lægge oplysninger om deres medarbejdere ud på Internet, hvis de vil beholde medarbejderne. For headhunterfirmaer bruger det da, siger han.
Også Claus Laigaard mener, at det er højst usædvanligt for branchen at sende uopfordrede e-mails ud til en hel gruppe medarbejdere samme sted. ´Han har kun hørt om et enkelt lignende tilfælde. Her fik otte medarbejdere i en virksomhed den samme standardsmøre pr. e-mail.
I det hele taget mener han, at headhunterfirmaerne normalt vil holde sig fra at sende uopfordrede e-mails og ringe i stedet.
Ifølge Claus Laigaard sender hans eget firma kun uopfordrede e-mails, hvis det har fået en person anbefalet fra anden side, og eneste kontaktmulighed er en e-mail. Men i sådanne tilfælde specificerer man ikke i mailen, hvad man vil. Man beder blot om et telefonnummer og lov til at ringe op.
? Vi sidder ikke og tilbyder folk en stilling via e-mail, uden vi har talt med dem. Det er jo slet ikke sikkert, at personen matcher jobbet. Det er useriøst, og det vil jeg tage afstand fra, siger Claus Laigaard.