15 tips til Windows XP

Gør pc’en lidt hurtigere og lidt nemmere at bruge med denne omgang tips til Windows XP. Se blandt andet, hvordan opstartstiden i Windows sættes ned, hvordan man stopper pc’en fra automatisk at genstarte når den går ned, hvordan man kan finde de små op løsninger frem igen samt hvordan man gør Stifinder lidt venligere at have med at gøre.

1. Hurtigere opstart i Windows XP

Windows XP har en ny facilitet ved navn Prefetch. Under C:\WINDOWS\Prefetch gemmer Windows informationer om de programmer, der i løbet af den senere tid er blevet åbnet på pc’en. Disse filer bliver indlæst under opstarten af Windows, og det øger hastigheden, når der skal startes programmer.
Efter et stykke tid kan der dog ligge så mange filer, at det rent faktisk kan medføre en noget længere opstartstid for pc’en. Det kan være et problem, hvis filerne henviser til programmer, man efter et stykke tid slet ikke bruger mere.
Derfor kan det godt betale sig at rense ud i Prefetch mappen og slette alle filerne med jævne mellemrum, eksempelvis en gang om måneden.

2. Venlig stifinder

Når man i Stifinder klikker på en på en mappe i venstre side af vinduet, så ekspanderer mappen automatisk og viser alle undermapperne, samtidig med at de også vises i højre side af vinduet sammen med filerne. Hvis man finder denne facilitet irriterende, kan den slås fra. Start Regedit.exe op i Kør menuen og find frem til følgende nøgle:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\ CurrentVersion\Explorer\Advanced. Find punktet FriendlyTree og ret værdien til et 0. Nu ekspanderer mapperne ikke længere automatisk i venstre side af Stifinder vinduet.

3. Kør gamle programmer i windows xp

Har man et ældre program, som det kniber med at få til at køre under Windows XP, kan man prøve følgende. Højreklik på programmets ikon og vælg Egenskaber. Vælg derefter fanebladet Kompatibilitet og sæt flueben i

Kompatibilitetstilstand. Her kan man vælge mellem Windows 95, 98, NT eller 2000. Hver af disse indstillinger vil få Windows til i højere grad at opføre sig som en af sine forgængere, og det kan betyde, at de gamle programmer nu kan afvikles uden problemer.

4. Vis Udskrift i værktøjslinjen

Internet Explorer har tit svært ved at printe websider ud. For eksempel bliver teksterne ofte hugget midt over, fordi der ikke er plads til dem på siden.

Man kan dog flytte Vis udskrift funktionen direkte op i værktøjslinjen og derved gøre det muligt let at få et preview af, hvordan siden kommer til at se ud på et print, før man når at spilde papir og toner på et fejlprint.

Højreklik på Værktøjslinjen i Internet Explorer og vælg Tilpas. Find Vis udskrift under Tilgængelige knapper og tilføj den til Knapper på værktøjslinjen.

5. Tastaturguide i Internet Explorer

Der findes et par tastaturgenveje, som kan gøre surferlivet lidt nemmere i Internet Explorer.

F4 flytter fokus til adresselinjen, men åbner samtidig listen over de seneste websteder, man har besøgt, så man kan vælge et af dem ved brug af piletasterne.

F5 opdaterer den aktuelle side.

F6 flytter fokus til adresselinjen og markerer samtidig hele adressen. Det gør det nemt hurtigt at indtaste en ny webadresse.

F11 fjerner de fleste af menuerne og lader Internet Explorer brede sig ud over næsten hele skærmen. Endnu et tryk på F11 får skærmen tilbage i normal tilstand.

Hvis man helst vil åbne links i nye vinduer, så man kan beholde den første side, behøver man ikke at højreklikke og vælge Åbn i et nyt vindue. Holder man i stedet Shift tasten nede, mens man trykker på linket, vil siden automatisk blive åbnet i et nyt vindue.

6. Drop Papirkurven

Er man helt sikker på, at man vil slette en fil, kan man nemt gøre det direkte, uden at den først ryger i papirkurven og senere skal slettes derfra.

Ved at holde Shift tasten nede, mens man trykker på Delete tasten,slettes de valgte filer helt og aldeles, uden at de ryger i papirkurven. Det betyder også, at de ikke kan hentes tilbage, så denne facilitet bør kun bruges, når man er absolut sikker på, at man vil af med filerne for evigt.

7. Stop oprettelsen af Thumps.DB-filer

Filen Thumbs.db har en tendens til at dukke op i mange mapper på pc’en. Filerne indeholder thumbnails af de billeder og videofiler, der ligger i mappen og har været åbnet.

Udover at det kan være irriterende, at Windows selv opretter filer efter behov i forskellige mapper, så optager de også plads (omend det ikke er meget).

Hvis man vil have fjernet denne automatiske caching af thumbnails, kan det gøres fra kontrolpanelet. Klik på
Mappeindstillinger og gå til fanebladet Vis.

Find punktet Miniaturer skal ikke cachelagres og aktivér det med et flueben. Det vil stoppe Windows fra at oprette flere Thumbs.db filer på pc’en.

8. Gør Internet Explorer personlig

Er man interesseret i at gøre sin Internet Explorer lidt mere personlig, kan det hurtigt gøres ved hjælp af en lille tekstfil. Indtast følgende i en tekstfil i notepad.exe:

Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main]
"Window Title"="PC World"

Gem filen med et valgfrit navn, men husk dog, at ekstensionen skal være .reg, eksempelvis pcw.reg. Dobbeltklik på filen og tryk på Ja, når Windows spørger, om den skal gemme oplysningerne i registreringsdatabasen.

Den tekst, som er skrevet i Window Title (i dette tilfælde PC World), vil nu stå i toppen af alle Internet Explorer vinduer.

9. Tastaturgenvej i Windows

Windows er fuld af tastaturgenveje, der gør arbejdet foran pc’en nemmere.

Windowstasten+M minimerer alle vinduer.

Windowstasten+D fjerner alle vinduer, så man kan se
skrivebordet. Endnu et tryk bringer vinduerne tilbage.

Windowstasten+Pause/Break åbner Egenskaber for system vinduet.

Hvis man bruger Notepad.exe, kan man ved et hurtigt tastetryk på F5 få klokkeslæt og dags dato skrevet ind i dokumentet.

10. Stop automatisk genstart

Windows XP prøver automatisk at genstarte pc’en, hvis Windows crasher. Det går nogle gange så hurtigt, at man ikke kan nå at skrive Blue screen of death meddelelsen ned, så man kan fejlsøge på den og finde ud af, hvad der gik galt.

Man kan få Windows til helt at holde op med at genstarte, når systemet crasher. Det gøres fra kontrolpanelet ved at dobbeltklikke på System.

Vælg fanebladet Avanceret og klik på knappen Indstillinger under punktet Start og Genoprettelse. Under punktet
Systemfejl skal fluebenet fjernes i Genstart automatisk.

11. Find de små opløsninger frem

Windows XP gemmer opløsningerne under 800x600 væk, men har man alligevel brug for dem, kan de findes frem igen. Højreklik på skrivebordet og vælg Egenskaber.

Under fanebladet Indstillinger vælges Avanceret, og i det nye vindue, der popper op, vælger man fanebladet Kort og trykker på knappen Vis alle tilstande.

Her kan man nu vælge alle de opløsninger og farvedybder, der er til rådighed. Når man har valgt den rette indstilling, trykker man OK, derefter OK igen, og skærmen skulle nu gerne skifte opløsning.

12. Stop mappevisning på FTP-steder

Skærmbilledet i Internet Explorer viser per default FTP steder som ikoner på samme måde, som Windows stifinder viser mapper og filer.

Denne visningsform kan både være langsom og svær at overskue, men den kan slås fra, så FTP steder vises i gammeldags listeform igen.

Åbn en Internet Explorer og gå til menupunktet Funktioner. Vælg Internetindstillinger og gå til fanebladet Avanceret. Find punktet Aktiver mappevisning af FTP steder og fjern fluebenet.

13. Installer usignerede drivere

Hvis man er hurtigt ude og opdaterer sine drivere ofte, støder man sikkert tit på dialogboksen, der spørger, om man nu virkelig vil installere denne driver, for den er ikke godkendt af Microsoft.

Den manglende godkendelse skyldes, at hardwareproducenterne ikke kan vente på Microsofts godkendelse, som det godt kan tage noget tid at få i hus.

Hvis man er træt af at se på denne dialogboks, kan den helt slås fra, så Windows holder op med at spørge og i stedet bare installerer driveren.

Start med at åbne Egenskaber for system (tryk Windowstast+Pause/Break tasten) og gå til fanebladet Hardware. Under Enhedshåndtering trykker man på knappen Driversignering.

Sørg for at punktet Ignorer – Installer softwaren alligevel, og spørg mig ikke inden er aktiveret og tryk OK.

14. Hurtige ikoner

Hver gang man åbner mappen Denne computer, søger pc’en automatisk efter netværkstilslutninger og printere.

Det kan tage indtil flere sekunder, og indtil Windows er færdig med at lede, bliver ikonerne ikke vist. For at få ikonerne vist hurtigere, kan man få Windows til helt at stoppe med at lede efter netværksdrev og printere.

Det gøres ved at åbne Denne computer og klikke på menupunktet Funktioner og vælge Mappeindstillinger.

Under fanebladet Vis skal fluebenet fjernes i punktet Søg automatisk efter netværksmapper og printere.

15. Fjern de skjulte Windows-komponenter

Det er ikke alle Windows komponenter, man kan få lov til at fjerne i Tilføj eller fjern programmer.

En række er gemt væk af Windows, herunder eksempelvis Windows Messenger. Man kan dog få de skjulte punkter frem i menuen, så de kan fjernes, ved at gøre følgende: Find filen sysoc.inf i C:\Windows\inf

Alle de steder, hvor der står ,hide skal rettes, så kommaet står alene tilbage ordet hide skal sådan set bare slettes.

Når hide er fjernet, gemmes filen. Næste gang man går ind i Tilføj eller fjerne programmer, vil listen være noget længere.

Der er ikke forklaring til alle nye punkter, så man skal være helt sikker på, at man kun fjerner det, man kan undvære. Ellers risikerer man, at Windows holder helt op med at virke.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere