Få det bedste ud af Total Commander

Total Commander er et fremragende filhånd hån
teringsværktøj, som dog kan blive endnu bedre, hvis man bruger disse genveje og tips til programmet.

Intro

Med lidt tilvænning kan filhåndteringsprogrammet Total Commander blive grænsefladen til næsten alt, hvad man foretager sig på pc’en – det omfattende program giver langt flere muligheder end noget andet filhåndteringsprogram, og man kan få det til næsten hvad som helst.

Programmet består af to vinduer, der viser filer og mapper og giver mulighed for, at man kan manipulere dem, som man har lyst til. Kopiere, slette, omdøbe, søge efter filer, rette i tekstdokumenter er blandt de mest almindelige ting, som man vist kan forvente af ethvert filhåndteringsprogram.

Man har også mulighed for at splitte filer op I mindre bidder, hvis man skal flytte store filer på disketter eller lignende, og samle dem igen. To filer kan sammenlignes på indholdet, man kan omdøbe mange filer på én gang og lave avancerede søgninger efter filer. Men Total Commander kan meget mere end det.

Programmet har for eksempel sin egen indbyggede FTP klient, som måske nok ikke er verdens mest avancerede, men vil kunne klare de flestes behov.

Desuden har Total Commander indbygget understøttelse af zip filer, så der både kan pakkes og udpakkes filer direkte fra programmet. Har man brug for andre pakkeprogrammer, kan de nemt integreres i Total Commander.

Og det er faktisk en af de helt store styrker ved Total Commander. Man er nemlig ikke begrænset af programmets – om end ganske omfangsrige – udbud af faciliteter.

Ved hjælp af tredjeparts programmer og plugins, som man kan finde links til på Total Commanders websted www.ghisler.com, har man mulighed for at få Total Commander til at gøre næsten hvad som helst.

Favoritmapper

Ofte anvendte mapper, som det kræver mange tastetryk at finde frem til, kan gemmes som favoritmapper i Total Commander.

Ved at trykke tastekombinationen CTRL d, får man adgang til at gemme favoritmapperne, og kommandoen bruges også til at få en oversigt over favoritmapperne. Det er mappen i det aktive vindue, der bliver valgt som favoritmappe, når funktionen aktiveres.

Overfør indstillingerne

Hvis man skal geninstallere sin pc, kan det være en god idé at gemme sine Total Commander indstillinger, så man let og hurtigt kan komme i gang igen efter installationen.

De to filer, som Total Commander gemmer indstillingerne i, ligger begge i C:\Windows mappen og fylder ikke mere, end at de uden problemer kan ligge på en diskette.

Den ene fil hedder wcx_ftp.ini, og den indeholder brugernavne og kodeord til Total Commanders indbyggede FTP klient. Den anden fil hedder wincmd.ini, og den indeholder layoutet og de resterende indstillinger i Total Commanders opsætning.

Tastaturgenveje

Der findes en lang række tastatur genveje i Total Commander – her er nogle af dem, man har mest brug for.

CTRL skifter fokus mellem de to vinduer.

CTRL F starter den indbyggede FTP klient.

ALT F1 viser en drev valgboks i venstre vindue, så man hurtigt kan vælge et nyt drev.

ALT F2 viser en drev valgboks i højre vindue, så man hurtigt kan vælge et nyt drev.

ALT F5 pakker filer

ALT F9 udpakker filer.

Hurtig søgning

Total Commander understøtter hurtigsøgning. Hold ALT og CTRL knapperne nede og tast samtidig det første bogstav på den ønskede fil – er der flere filer med samme begyndelsesbogstav, skriver man videre på filnavnet, indtil Total Commander finder den rigtige fil.

Naturlig sortering

Total Commander har i standardopsætningen lidt svært ved at sortere filer i nummerorden.

Hvis man eksempelvis har fem filer med navnene 1.bmp, 2.bmp, 3.bmp, 10.bmp og 11.bmp, vil de blive listet således i Total Commander, hvis man vælger sortering på navn: 1.bmp, 10.bmp, 11.bmp, 2.bmp, 3.bmp.
Man kan dog få dem listet på en mere naturlig måde – i nummerorden.

Tryk på menupunktet Opsætning og vælg Rediger ini filer direkte, og find derefter filen wincmd.ini. Skriv SortUpper=2 i filen under punktet [Configuration] og gem den.

Højrestillede ekstensioner

Enten hader man højrestillede fil ekstensioner, eller også kan man ikke leve uden dem. Total Commander lader det være op til en selv. Aligned extension=1 højrestiller alle ekstensioner, og Aligned extension=0 lader ekstensionerne være påhæftet direkte på filerne.

Tryk på menupunktet Opsætning og vælg Rediger ini filer direkte, og find derefter filen wincmd.ini. Indtast Aligned extension=0 i filen under punktet [Configuration] og gem den.

Hurtigere netværksdrev

Langsomme eller meget store netværksdrev kan give frustrerende lange ventetider i Total Commander. Hver gang man vender tilbage til Total Commander fra et andet program, genindlæses hele netværksmappen.

Man kan få Total Commander til at holde op med at genindlæse mappernes indhold ved at gøre følgende:
Tryk på menupunktet Opsætning og vælg Rediger ini filer direkte, og find derefter filen wincmd.ini. Indtast Noreread=\ i filen under punktet [Configuration] og gem den.

Fjern startskærmen

Hver gang en registreret version af Total Commander startes op, vises et vindue med oplysninger om, hvem denne kopi af Total Commander er registreret af. Ved at fjerne vinduet kan man få Total Commander til at starte hurtigere op.

Tryk på menupunktet Opsætning og vælg Rediger ini filer direkte, og find derefter filen wincmd.ini. Indtast StartupScreen=0 i filen under punktet [Configuration] og gem den.

Marker filer

Total Commander kan markere filer på flere forskellige måder. Ved at bruge musens højre knap (kræver at Valg med mus er sat til Brug Højre knap (som i NC) under Indstillinger. Mellemrumstasten markerer den valgte fil.

Insert knappen markerer den valgte fil og flytter samtidig til næste fil. * knappen markerer hele mappens indhold. Har man i forvejen markeret en eller flere filer, vil et tryk på * knappen desuden afmarkere de valgte filer og markere de andre filer i mappen.

Bedre diskydelse

Total Commander giver en række muligheder for at øge hastigheden ved kopiering af filer. Standardindstillingerne er meget konservative, og derfor er ydelsen ikke i top. Man kan få meget ud af at optimere disse indstillinger til sin egen pc.

Desværre er det umuligt at give en generel anbefaling – man må simpelthen prøve sig frem, da det afhænger meget af hvor store filer, der skal kopieres, og hvordan de forskellige diske er partitioneret.
Der er ikke andet at gøre end at prøve sig frem med forskellige indstillinger.

Tryk på menupunktet Opsætning og vælg Indstillinger, tryk derefter på punktet Kopiér/Slet. Sørg for at punktet Benyt også storfil kopieringsmetode (uden brug af cache) er aktiveret.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere