Dobbeltdækker brænding

Er man helt svedig efter at få fingrene i en dobbeltlags dvd brænder, bør man slå koldt vand i blodet. Priserne på medierne er stadig pebrede, og så kræver det en god portion tålmodighed at brænde en dvd i to etager.

Intro

Al begyndelse er dyr, men det er ikke indkøbet af selve dobbeltlags brænderen, der vælter budgettet, men derimod medierne til dobbeltlagsbrænding, som koster spidsen af en jetjager.

Endelig skal man holde sig for øje, at tid er penge. At brænde dvd’er i to lag er teknisk set ganske problemfrit for brugeren, men det tager en halv time at brænde en dobbeltlags dvd.

Sammenholdt med, at det kun tager seks et halvt minut at brænde den halve mængde data på de hurtigste enkeltlagsskiver, vidner det om, at dobbeltlagsteknologien endnu er i sin spæde barndom.

Til gengæld er der ingen børnesygdomme, når det gælder kompatibiliteten på dobbeltlagsskiverne. Vi havde ingen problemer med at læse de brændte skiver i almindelige dvd drev eller dvd afspillere for den sags skyld. Den side af sagen fungerede helt uden problemer.

Det eneste deciderede problem var, at Nero havde brug for en opdatering før den ville brænde dobbeltlagsskiverne uden problemer. Efter at opdateringen var installeret, kørte også den side af sagen ganske problemfrit.

Priserne er styrtdykket

I forhold til PC Worlds test af enkeltlagsdvd brændere i nummer 10/2003, er der sket en massiv udvikling. Dengang var det kun muligt at brænde DVD+R med 4 og ikke engang halvdelen af testfeltet kunne klare DVD R/RW formatet.

I denne test kan hele feltet på nær Iomega brænde DVD+R med 16 og håndtere både DVD R og DVD RW. Og så kan alle testdeltagerne naturligvis brænde på dobbeltlagsskiver.

Det bedste er dog, at priserne for dvd brændere er styrtdykket. Gennemsnitsprisen i sidste års test var 2.191 kroner. I denne test er prisen faldet til en tredjedel – en dobbeltlagsbrænder koster i snit 795 kroner. Og det selv om den noget dyrere eksterne brænder fra Iomega trækker niveauet en del op.

Når der brændes med de gamle enkeltlagsformater som DVD+R/RW og DVD R/RW, er der ikke længere den store forskel på hastigheden, og om det tager 6,5 eller 7,5 minut at brænde en skive betyder ikke det store.

Ved dobbeltlagsbrænding er forskellen noget større. Det tager fra knapt en halv time til 45 minutter at fylde en dobbeltlags dvd helt ud. Forskellen på, om brænderen kan brænde dobbeltlags dvd’er med enten 2,4x eller 4x er altså til at tage og føle på.

16x er ikke 16 gange hastighed

Der er dog stadig et stort skridt op til hastighederne på enkeltlags dvd’er, som efterhånden er nået 16x – i hvert fald på papiret. De 16x er nemlig den absolutte tophastighed, som kun nås på det yderste af skiven, reelt brændes skiverne med noget lavere gennemsnitshastighed.

Både cd og dvd brændere indeholder en motor, der har til opgave at dreje skiven rundt, og man kunne måske fristes til at tro, at det er samme motor, der bruges i harddiske. Det er ikke tilfældet. I modsætning til en harddisk motor kan en motor i et cd drev nemlig også dreje cd’en rundt ved forskellige hastigheder afhængigt af, hvor der læses på skiven.

Denne teknik kaldes constant linear velocity (CLV), og med den teknologi er mængden af data, som passerer forbi læsehovedet, hele tiden den samme.

Drevet skruer simpelthen ned for omdrejningshastigheden, jo længere læsehovedet fjerner sig fra midten af skiven. På den måde fastholdes den samme overførselshastighed. Det skyldes, at cd’en oprindelig blev lavet til at høre musik på. Skrues der ikke ned for hastigheden, vil de sidste sange på cd’en blive afspillet så hurtigt, at det kommer til lyde som Chip og Chap i Disneys juleshow.

En harddisk benytter sig af en anden teknik, der kaldes constant angular velocity (CAV), og her roterer diskene hele tiden med samme hastighed.

Men det betyder også, at efterhånden som læsehovedet når længere og længere ud fra midten, jo flere data passerer læsehovedet i sekundet, og derfor stiger overførselshastigheden. Den detalje udnytter harddisken, så data bliver indlæst hurtigere, jo længere ude på selve disken, læsehovedet befinder sig.

I de gode gamle dage

De første cd brændere benyttede sig udelukkende af CLV, når der skulle brændes data ned på cd’er, og det betød, at når man gik fra en 4x brænder til en 8x brænder, så kunne man nogenlunde regne med, at brændetiden blev halveret.

På et tidspunkt nåede fabrikanterne dog en grænse for, hvor hurtigt de kunne lade en cd rotere i drevet, uden at den gik i stykker eller blev for svær at stabilisere.

Derfor skævede man til harddiskenes CAV teknologi og indførte den i cd drevene for at få mulighed for at sætte farten op. Og så var det, at branchen blev lidt for smart – den fortsatte nemlig med hastighedsbenævnelserne fra CLV teknologien, selv om man supplerede med CAV teknologien. På den måde kunne man platte brugerne til at tro, at en cd brænder med 32x kunne brænde dobbelt så hurtigt som en med 16x.

Problemet med den metode er bare, at brændehastigheden ikke bliver halveret, for med et CAV drev nås den maksimale hastighed på 32x kun på de alleryderste spor af skiven. Jo længere ind mod midten, man kommer, jo mere falder overførselshastigheden til den når 16x.

Det er den højest opnåelige hastighed yderst på skiven, producenterne bruger til at beskrive hastigheden. De meget høje tal, der i dag skrives på cd brændere, eksempelvis 48x og 52x, betyder altså ikke, at de kan brænde en cd tre gange så hurtigt som en 16x cd brænder.

Producenterne af dvd brænderne er nu i gang med at gøre nøjagtig det samme. På dvd’er sker skiftet fra CLV til CAV dog allerede ved 8x, og det betyder, at en 16x dvd brænder ikke tilnærmelsesvis er dobbelt så hurtig som en 8x dvd brænder.

Faktisk viser vores test, at en såkaldt 16x dvd brænder ligger under 12x i gennemsnitlig hastighed, hvilket betyder, at der i stedet for den forventede fordobling af hastigheden ikke engang er tale om hastighedsforøgelse på 50 procent.

I den forbindelse er det ganske interessant at se på testresultaterne fra sidste års test af enkeltlagsbrændere. Dengang var hastigheden 4x, og det tog omkring 14,5 minutter at brænde en hel dvd. I dag hedder hastigheden 16x og det tager cirka 7 minutter at fylde en dvd. Det er altså kun godt en halvering af tidsforbruget på trods af, at hastigheden burde være firedoblet.

Det ser ud til, at 16x bliver grænsen for, hvor hurtig dvd teknologien bliver – i hvert fald bliver den ikke meget højere.

Flere producenter har meldt ud, at 16x ligger på grænsen for, hvor hurtigt data kan skrives på dvd’er, så vi skal nok regne med, at brændetiden for en enkeltlags dvd også i fremtiden kommer til at ligge omkring seks minutter. På samme måde vil den teoretiske maksimumhastighed for at brænde en dobbeltlags dvd ligge på omkring 12 - 13 minutter.

8x Double Layer lige om hjørnet

DVD+RW Alliance, som står bag DVD+R Double Layer standarden, har netop annonceret standarden for 8x DL medier. Det skete på den nyligt afholdte World PC Expo i Japan, hvor teknikere hos Philips, MKM og Ricoh fortalte om deres resultater i laboratorierne.

Som det var tilfældet med den første generation, er det også i denne omgang medierne, der giver anledning til de største hovedbrud. Meldingen fra DVD+RW Alliance er dog, at vi kommer til at se de første 8x dobbeltlags dvd brændere og medier allerede engang i første kvartal 2005.

Det konkurrerende format DVD R er også endelig klar med de første drev og medier. Vi var dog lige et par uger for tidligt ude med vores test til, at vi kunne nå at få de første DVD R Dual Layer drev med i testen. De første drev skulle dog være klar til anmeldelse først i det nye år.

Med mindre man akut står og mangler en dvd brænder, bør man efter vores mening vente på 8x brænderne, som gerne skulle være på markedet senest til foråret. Ventetiden er godt givet ud, for livet er for kort til at bruge en halv time, hver gang man skal fylde en dobbeltlags dvd. Med 8x skulle brændetiden gerne nå ned på cirka et kvarter.

En anden grund til at holde lidt igen er prisen på dobbeltlags medierne. De ligger i skrivende stund omkring 70 - 100 kroner, afhængig af om man køber dem herhjemme eller i Tyskland eller Sverige, hvor priserne er lavere. Til sammenligning koster en enkeltlags dvd under en femmer.

Har man besluttet sig for at investere i en dobbeltlagsbrænder, bør man under alle omstændigheder købe en brænder med 4x hastighed. Forskellen mellem en 2,4x og 4x dobbeltlagsbrænder er på omkring et kvarter, når en dobbeltlagsskive skal fyldes helt ud, og med Asus drevet kan man oven i købet brænde med 4x på 2,4x skiver.

Er man kun interesseret i enkeltlagsbrænding, er der ikke nogen grund til opgradering, hvis man allerede har en 8x dvd brænder. Dertil er forskellen op til en 16x brænder simpelthen for lille til, at det kan svare sig. Så hellere vente nogle måneder og købe en dobbeltlagsbrænder, når de er faldet noget mere i pris.

Asus DRW 1604P

Som testens eneste kan testvinderen brænde dobbeltlags dvd’er med 4x, mens resten af feltet må nøjes med 2,4x.

Det betyder naturligvis også, at der er markant forskel på den tid, det tager at brænde en dobbeltlags dvd. Asus drevet bruger kun en halv time på at smide de 8,5 gigabyte data ned på skiven, og selv om det er lang tid, er det bedre end resten af feltet, som bruger omkring 45 minutter.

En anden rigtig god detalje er, at drevet kan brænde med 4x på almindelige 2,4x skiver. Vi testede påstanden med Verbatim 2,4x dvd’er, og det virkede helt som lovet.

Det betyder, at man kan spare penge ved at købe 2,4x skiver i stedet for 4x skiver. De andre dvd formater er

Asus drevet dog ikke helt så hurtig til at brænde på som resten af feltet, men der er tale om marginaler og ikke noget, som trækker særligt meget ned.

Drevet har som testens eneste kun mulighed for at skrive på CD R med 32x. Det er dog en mindre detalje og ikke noget man vil lægge mærke til i det daglige, da forskellen mellem 32x og 40x er minimal.

Iomega Super DVD Writer USB 2.0

Testens eneste eksterne drev viser med al tydelighed, at 16x dvd brænding er mere marketing end noget andet.

Selv om drevet “kun” kan brænde med 12x, er den faktisk næsten lige så hurtig som resten af feltet til at brænde DVD+R skiver, og den slår rent faktisk testvinderen fra Asus med otte sekunder.

Grafen har nogle store udsving i den sidste del, men alligevel lykkedes det for brænderen at ligge på lidt over 11x i snit.

Dermed kan den følge med 16x brænderne – de ligger nemlig kun på lige under 12x i snit på graferne.

Brænderen tilsluttes med USB 2.0 og har desuden en lille ekstern strømforsyning. Denne burde der have været plads til at indbygge i det ret store brænderkabinet – det ville også have gjort den mere transportabel.

Iomega brænderen koster næsten dobbelt så meget som de andre i testen, men har man brug for en ekstern brænder, er prisen faktisk ikke urimelig. I øvrigt skulle en storebror med 16x være på trapperne, når dette læses.

MSI DR16 B

Drevet fra MSI er den bløde mellemvare. Der er ikke noget, den er rigtig god til, men på den anden side har den heller ingen deciderede svagheder.

Den medfølgende softwarepakke er ganske glimrende og indeholder både Nero 6, WinDVD Creator og WinDVD Intervideo. Tilsammen dækker disse programmer behovene for en almindelig bruger.

Grafen i Nero CD DVD Speed ser umiddelbart ud til at starte omkring 0,30x, og det gjorde den konsekvent, uanset hvor mange gange, vi prøvede.

Det har dog tydeligvis ikke den store effekt, og man kan også se på grafen, at den tager et stort skridt kort inde på disken, hvor den springer op til mere normale 7x.

Heller ikke på testresultaterne ser det ud til, at denne lille mærkværdighed har nogen betydning, da drevet ligger nogenlunde midt i feltet i hastighedsmålingerne.

Philips DVDR1640K

Brænderen fra Philips ligger godt i alle test, hvis man lige ser bort fra dobbeltlags brændingen, hvor Asus står helt alene. Faktisk ser Philips drevet ikke helt godt ud ved dobbeltlagsbrændingen, hvor den ligger et par minutter efter drevet fra Samsung.

Philips drevet er hurtigst til at brænde DVD+R skiver og ved DVD R brænding ligger drevet på en andenplads.

En rigtig god detalje er, at drevet i nogle tilfælde kan brænde med 12x på skiver, som kun er certificeret til 8x.

Det virkede helt perfekt på vores 8x Verbatim skiver, og kvaliteten af brændingen var også helt i orden. Og 12x brænding er faktisk næsten lige så hurtig som 16x brænding på Philips drevet, så der er i alle tilfælde tale om en rigtig rar tids og pengebesparende facilitet.

Softwarepakken indeholder den fulde version af Nero 6, hvor resten af feltet ellers kun har en skrabet OEM version af Nero 6. Det er måske derfor, drevet koster 50 kroner mere end drevene fra Asus og MSI, men det er godt givet ud, hvis man skal bruge hele Nero pakken.

Samsung TS H552B

Testens absolut billigste dobbeltlagsbrænder. En forskel på 130 kroner op til de næste i feltet må siges at være ganske pænt, især når vi i forvejen er nede i prisklassen under 1.000 kroner.

Samsung er feltets hurtigste til at brænde DVD R skiver. Forskellene mellem de hurtigste DVD R brændere er dog små, og det er i stedet ved dobbeltlagsbrændingen, at Samsung viser en lille fordel.

Drevet er nemlig kun 16 sekunder efter Teac drevet, når der skal fyldes 8,5 gigabyte på en skive, og det betyder, at den er omkring to et halvt minut foran resten af feltet. Ved DVD+R og DVD RW brænding ligger brænderen også ganske pænt.

Samsung har valgt Pinnacle Instant CD/DVD 8 som eneste medfølgende software, men det kan til gengæld også klare de fleste brændeopgaver. Programmet kan både bruges til MP3 filer, musik cd’er, slideshows af billeder, backup og meget andet, så man kommer ikke til at mangle noget i den forbindelse.

Brænderen har kort sagt alt, hvad der skal til, og med den lave pris bliver den testens Godt Køb.

Teac DV W516G

Af en eller anden årsag har Teac valgt at gøre drevet markant mindre end alle konkurrenterne.

Dog kun i længden, men her er der så også en forskel på omkring fire centimeter i forhold til resten af feltet. Det har ingen betydning for ydelsen, så skal man bruge et lille drev, er det Teac, man skal have fat i.

Størrelsen til trods klarer brænderen sig bedst af de dobbeltlagsbrændere, der kan brænde dobbeltlags dvd’er med maksimalt 2,4x.

Den er faktisk næsten tre minutter hurtigere end den langsomste i denne test, hvilket bestemt er værd at tage med. I resten af testene ligger den i den øvre halvdel, men her ligger brænderne generelt så tæt, at det er næsten ligegyldigt i sidste ende.

Softwaren består af Cyberlink DVD Solution, som er en lang række af Cyberlinks programmer, herunder blandt andet PowerDirector SE+. MediaShow SE, PowerCinema, PowerDVD, PowerProducer DVD og Power2Go.

Det er en massiv pakke, og man kommer ikke til at mangle nogle dvd relaterede programmer lige med det første.

Sådan testede vi

Med brændeprogrammet Nero følger et testprogram. Her kan man teste brænderen og se, hvordan den opfører sig i forskellige situationer.

Grafen her viser, hvordan CAV hastigheden på brænderen opfører sig, og billedet var stort set det samme for alle brænderne i testen. Som det tydeligt fremgår, er det ikke muligt at brænde med mere end 12x i gennemsnit med CAV teknologien, selv om den angiveligt kan klare 16x. Brænderen starter ved 6,7x inderst på skiven og når først 16x alleryderst.

Brænderne blev testet på en pc med en Pentium 4 3,2 GHz processor monteret på et Intel 865PE bundkort med 512 megabyte 400 MHz DDR RAM. Grafikkort var et Radeon 9800 Pro med 256 megabyte ram.

Skrivning DVD R/+R (vægt 20)

Hvor hurtigt kan en DVD R og DVD+R skive fyldes med 4,7 gigabyte data.

Skrivning DVD RW/+RW (vægt 20)

Hvor lang tid tager det at fylde en DVD RW og DVD+RW skive med 4,7 gigabyte data.

Skrivning DVD+R DL (vægt 40)

Her målte vi, hvor lang tid brænderen var om at fylde en dobbeltlags dvd med 8,5 gigabyte data.

Software (vægt 20)

Her kiggede vi på, hvor meget software, og ikke mindst kvaliteten, der fulgte med brænderen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere