Af Jens H. Iversen *, Computerworld
Efter gentagne beretninger fra medlemmerne om overvågning af medarbejdere på danske arbejdspladser, har IT-fagforeningen Prosa sat fokus på problemet med en undersøgelse og en række debatmøder. Samtidig begynder sager, hvor fagforeningen lægger sag an mod arbejdsgivere, at pible frem.
? Jeg tror, det er et meget større problem, end vi har set indtil nu. For det typiske er, at arbejdsgiverne ikke gør opmærksom på, at de overvåger medarbejderne, før de vil af med en medarbejder. Og vi kan se, at arbejdsgivere overvåger i massivt omfang uden at fortælle det, siger Hanne Lykke Jespersen, faglig sekretær i Prosa.
I sidste uge dukkede endnu en sag op. Et af Prosas medlemmer blev forrige mandag kaldt ind til sin arbejdsgiver, softwarevirksomheden Spectra Systems. Her fik medarbejderen en advarsel for at bruge sin e-mail til for megen privat korrespondence. Ifølge Prosa havde arbejdsgiveren været inde på medarbejderens computer for at undersøge omfanget af private e-mail.
Ophæver ansættelsesforholdet
Prosa har nu ophævet ansættelsesforholdet med den begrundelse, at Spectra Systems groft har misligholdt det. Derudover er virksomheden blevet meldt til Datatilsynet og Arbejdstilsynet.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Spectra Systems.
Medarbejderne i denne virksomhed var som i mange andre tilfælde ikke klar over, at arbejdsgiveren overvågede deres elektroniske kommunikation.
? Der er ikke så mange, der oplyser det. De fleste lader være med at fortælle det, vurderer Hanne Lykke Jespersen.
Og det er, ifølge jura-professor Peter Blume fra Københavns Universitet, et brud på loven om behandling af personoplysninger.
? Hvis ledelsen ønsker at foretage overvågning, så skal medarbejderne informeres om det. Det er en forudsætning i loven, siger han.
Ti nye sager
Den betingelse er der tilsyneladende mange virksomheder, der har svært ved at opfylde. Siden Prosa har sat fokus på området på sin hjemmeside og med en række debatmøder, er sagerne begyndt at vælte ind. Ifølge Hanne Lykke Jespersen er der alene inden for de sidste to uger dukket op mod ti nye sager op, som fagforeningen skal i gang med.
? Så der er ikke grund til at tro andet, end at det kun er toppen af isbjerget. Og det er ikke gamle sager, der kommer. Det er friske sager, hvor der lige er sket noget, siger Hanne Lykke Jespersen.
Foreløbig er to sager på vej i retten. Der skal ifølge Hanne Lykke Jespersen rigtig gode forlig til, hvis sagerne ikke skal afgøres der, for Prosa er ivrig efter at få nogle afgørelser. Men hun tror ikke, at striben af retssager nødvendigvis slutter her.
? Hvis arbejdsgiverne bliver ved med at overvåge folk uden at følge lovgivningen, så bliver det ikke de sidste sager. For nu er medarbejderne opmærksomme på, at de ikke skal finde sig i det. Og vi har i hvert fald tænkt os at køre de sager, der kommer, siger hun.
Mange virksomheder overvåger
Prosa har lavet en undersøgelse blandt medlemsrepræsentanter for fagforeningen i 100 virksomheder. Halvdelen af repræsentanterne svarede, at de på deres arbejdsplads ikke har nogen viden om overvågning af de ansatte.
Den anden halvdel svarede, at medarbejdernes Internet-forbrug bliver overvåget i deres virksomhed. En fjerdedel af virksomhederne overvåger også medarbejdernes brug af e-mail. For både Internet- og e-mail-brug gælder det, at tre fjerdedele af virksomhederne kun checker trafikforbruget, mens den sidste fjerdedel af virksomhederne også overvåger indholdet.
Men problemet er større endnu, formoder Prosa. For i den halvdel af repræsentanterne, der ikke har kendskab til overvågning, sidder mange formentlig i stillinger, hvor de slet ikke har mulighed for at finde ud af, om der overvåges.
? Og vi får kun det at vide, som vores medlemmer ved. De, der bliver overvåget uden at vide det, kan jo ikke fortælle det. Man finder kun ud af, at de er begyndt at overvåge ved, at der kommer en sag, siger hun.
Genkender ikke tal
Tallene fra Prosas undersøgelse har man svært ved at genkende i Finanssektorens Arbejdsgiverforening, Dansk Industri og Dansk Arbejdsgiverforening (DA).
? Det er ikke vores erfaring, at overvågning uden medarbejdernes kendskab er så udbredt. Men på den anden side må jeg sige, at vi ikke har nogen undersøgelser på området, siger Anne Kathrine Schøn, ansættelsesretschef i DA.
? Men det er et problem, hvis der sker overvågning, uden at medarbejderne er informeret. For det er i strid med reglerne og ikke noget, vi på nogen måde kan forsvare, siger hun.
DA har orienteret alle virksomheder, der er medlem af en DA-organisation, om reglerne og har anbefalet medlemmerne at udarbejde klare retningslinier.