Af Søren Lauridsen, Computerworld Online
Fire offentlige kontorers fælles rådgivning får kritik af Dansk Industri, som beskylder kontorerne for at konkurrere med private virksomheder.
AF, AMU-centret, Arbejdstilsynet og Bedriftsundhedstjenesten i Frederiksborg Amt har sammen oprettet IT-Rådgivningstjenesten for at hjælpe virksomheder med rådgivning og vejledning med ?alt det, der knytter IT og en god arbejdsplads sammen?. Det er konsulenter fra de fire offentlige kontorer, som sammen skal vejlede virksomhederne.
Den nye tjeneste har sendt salgsbreve ud til virksomheder i Frederiksborg Amt. Brevene følges op med en opringning, hvor medarbejderne forsøger at afsætte rådgivning om ?optimering af IT-ressourcer, arbejdsklima og rekruttering.? Størstedelen af IT-Rådgivningens tjenester bliver mod betaling.
- Det lyder som om, de påfører konkurrence til private virksomheder, som rådgiver. Man må have glemt at trække en grænse et sted. Eller måske er der nogle medarbejdere, der har misforstået konceptet, siger branchedirektør Tom Togsverd, Dansk Industri.
Afviser konkurrence
Hos IT-Rådgivningstjenesten afviser projektkoordinator Erling Heyden enhver tale om konkurrence mod de private konsulentvirksomheder. Han understreger, at der udelukkende er tale om at give virksomhederne gode råd.
- Vores primære opgave er at rådgive virksomheder, når de indfører ny teknologi. Men vi konkurrerer ikke, tværtimod påpeger vi problemer og henviser til det private erhvervsliv. Det kan måske skabe ekstra omsætning hos konsulentvirksomhederne, siger han.
Men projektlederens udtalelse skaber ikke ro hos konsulentvirksomhederne.
- Hvis de giver en bred rådgivning, så er det konkurrenceforvridende. Det er ikke nogen opgave for det offentlige at tilbyde den form for rådgivning, som det private gør, siger Michael Wright, partner i IT-kompetence A/S. Firmaet beskæftiger sig blandt andet med rekruttering og uddannelse.
Brug for oplysning
Mens der er generel skepsis omkring IT-Rådgivningstjenesten, er der i branchen udpræget enighed om, at der er behov for yderlige oplysning omkring arbejdsmiljøet.
- Bedriftsundhedstjenesten kan godt oplyse om arbejdsmiljøet uden at påtage sig private opgaver. Det har vi brug for, og det er sådanne opgaver, det offentlige skulle tage at koncentrere sig om, siger Tom Togsverd.
IT-Rådgivningstjenesten er blevet støttet med 1,6 millioner kroner fra Arbejdsministeriet og Arbejdsmarkedstyrelsen. Tjenesten kører foreløbig i Fredriksborg Amt som et to-årigt projekt.
Direktør i IT-Brancheforeningen, Jakob Lyngsø, har dog kun ros til projektet og glæder sig over initiativet til at udnytte det offentlige systems ressourcer.