Af Poul Hilbert
Det blev overraskende det lille og næsten ukendte soft-warefirma Danware Data A/S i Birkerød, der sprang ind som nummer et på Top 100-listen med Danmarks dygtigste virksomheder. En imponerende placering foran langt større IT-virksomheder som Lucent, Navision, DMdata, Mærsk Data, -Bosch, PBS, Tele Danmark, KiJaKa, Memory Card og Ingram Micro.
Virksomhederne i tabellen med de 100 dygtigste er listet efter et gennemsnit mellem fire målepunkter: Vækst i omsætning, afkastningsgrad, overskudsgrad og den såkaldte effektivitet udregnet som primært resultat pr. medarbejder.
Denne udregning giver Danware titlen som Danmarks ?dygtigste? IT-virksomhed i årets Top 100 magasin.
Otte år har det taget at få opbygget det lille softwareselskab med 21 ansatte, som hver bidrog med 1,3 millioner kroner til 99-regnskabets primære resultat.
Danware Data A/S, et datterselskab i Danware Holding A/S, ejes af Jens Mikkelsen og Peter Grøndahl (de oprindelige stiftere) samt Ole Setnes og Søren Peter Andersen, der kom med i 1992 som partnere. Selskabet er grundlagt i 1981.
Målt på Computerworlds Top 100-liste efter omsætning er Danmarks dygtigste IT-virksomhed slet ikke med blandt de 100 største. Her finder man Danware på plads nummer 141.
Omsætningen i Danware er på 56,4 millioner kroner (1999). Bestemt ikke et salg, som med sin størrelse river folk ned af stolene. Men det gør til gengæld en overskudsgrad på 48.
For hver gang Danware omsætter for 100 kroner, så går der 48 kroner ned i lommen hos ejerne som fortjeneste. Det er ikke blot godt, det er super. Det er en så fremragende fortjeneste, at kun Giga A/S ligger højere med en overskudsgrad på 49. Ellers er Danware en suveræn dansk højdespringer.
Danwares produkt er hverken web eller WAP, eller et andet hot emne i den ny økonomi. Men det er et uhyre praktisk stykke værktøj: NetOp Fjernbetjening er et stykke software som kan koble op til en anden pc, så man kan se og styre skærm, tastatur og mus.