Cheferne i de statslige departementer, organisationer og offentlige virksomheder får travlt i møderummene og ved tastaturet, hvis de skal indfri regeringens forventninger om en øget satsning på e-handel i det offentlige, som et middel til at effektivisere driften og spare penge. Det står nemlig sløjt til, viser en undersøgelse fra Handelshøjskolen i København.
- Overraskende nok har det offentlige fokuseret på Internetstrategier på områder, hvor der ikke er sandsynlighed for at få en økonomisk gevinst", som det hedder i undersøgelsens konklusion.
Syv ud af ti indkøbsafdelinger har da heller aldrig benyttet sig af e-handel, selv når begrebet udbredes til at inddrage brugen af EDI - elektronisk udveksling af handelsdokumenter. Mindre end hver femte afdeling benytter således aldrig EDI, fremgår det af undersøgelsen.
222 forvaltningschefer, IT-ansvarlige og direktører fra 78 offentlige organisationer har deltaget i undersøgelsen, som er skrevet af forskerne Kim V. Andersen og Hanne W. Nicolajsen fra Center for Research on IT in the Public Sector.
Kun IT-afdelinger bruger e-handel
Handelshøjskolens undersøgelse viser, at det først og fremmest er de interne IT-afdelinger, som benytter e-handel til at købe software, bøger og hardware samt bestille konferencer. Sådanne almindelige kontorartikler køber indkøbsafdelingerne også ind på Internet, hvis de bruger e-handel, mens øvrige varer og serviceydelser ikke bliver købt elektronisk.
Indkøbsafdelingerne bruger faktisk mere Internet til at finde gode tilbud frem end at effektuere en handel.
Få planer for e-handel
Regeringen med forskningsminister Birte Weiss i spidsen lægger stor vægt på øget e-handel efter offentliggørelsen af Det Digitale Danmark. De intentioner falder på stenet jord, da 66 procent af indkøbsafdelingerne ikke har en e-handelsstrategi.
Af de 25 procent, der har en strategi, er der så oftest inden for den enkelte institution ikke enighed om, hvad den strategi så egentlig går ud på. Direktøren har én opfattelse og indkøbschefen en anden.
Strategier er i det hele taget et ord, som der skal kigges grundigt i ordbogen efter, når det drejer sig om IT i det offentlige. Som omtalt i Computerworld Online sidste fredag har kun en tredjedel af de offentlige institutioner og virksomheder formuleret en skriftlig IT-strategi, selv om der i 1998 skønsmæssigt blev investeret 8,3 milliarder i IT.
E-handel nedprioriteres
Er der en IT-strategi, indgår e-handelsstrategien som en del-strategi. Imidlertid er den prioriteret på en sidsteplads. Strategierne satser først og fremmest på IT i forhold til information, rekruttering af nye medarbejdere og serviceydelser. Først herefter dukker e-handlen op.
Forskerne vurderer derfor, at staten ikke har nogen klar idé om, hvordan Internet kan bruges til at effektivisere driften på indkøbsområdet. Det skyldes blandt andet, at de eneste, der tænker på IT, er folkene i IT-afdelingerne. Indkøbsafdelingerne og økonomiforvaltningerne har et samlet overblik over udgifterne til indkøb og serviceydelserne. De erfaringer bliver bare ikke brugt, når der skal udarbejdes e-handelsstrategier.
Så skal regeringens varme ønsker for e-handel realiseres, får man travlt i staten.
Undersøgelse om statens e-handel