Af Daniel Bergsagel, IDG Online
Et EU-direktiv, der efter planerne skal til godkendelse i medlemslandene i slutningen af marts, vil pålægge moms på de såkaldte virtuelle varer. Ifølge oplægget er momssatsen afhængig af om køberen er en privat person eller en virksomhed, og i hvilket EU-land sælgeren har hjemme, skriver Wall Street Journal tisdag.
Reglerne, der vil gøre konkurrencen mellem europæiske og amerikanske softwarevirksomheden mere lige (software fra USA har hidtil været fritaget for moms når det blev hentet via Internet), møder dog hård kritik fra den spirende europæiske e-handelsindustri, der allerede kæmper med momstakster på fysiske varer på mellem 0 og 25 procent alt afhængig af landet.
Douglas Gregory, der er lobbyist i Bruxelles for IBM, udtaler til avisen, at han er bekymret for, at e-handelsvirksomhederne kommer til at kæmpe med for mange komplekse regler, og at lovgivningen vil medføre alt for meget administrativt bøvl for virksomhederne.
Til gengæld siger han, at direktivet er på så tidligt et stadie endnu, at det godt kan nå at blive ændret.
- Kommissionen er jo heller ikke interesseret i at lægge for mange hindringer for den europæiske e-handel, der allerede er et godt stykke efter den amerikanske, siger han.
EU føler sig truet på pengepungen af den stigende handel, der momsfrit går dens næse forbi. Moms på varer og ydelser udgør i dag næsten en femtedel af skatten blandt EU-landene og udgør 44 procent af EU´s budget på 100 milliarder euro, skriver avisen. Og derfor er det påtrængende for kommissionen at finde en metode til at indkræve moms på den stigende mængde elektroniske varer.
Sindssygt at vælge Danmark
Et omdiskuteret punkt i udkastet er, at virksomheder uden for EU skal momsregistreres i et EU-land efter eget valg. Forslaget møder modstand fra EU´s regeringer og virksomheder, der frygter at en udenlandsk virksomhed blot vil vælge det land med lavest skatteprocent, hvilket vil give de udenlandske virksomheder en ulige stor konkurrencefordel.
- Det vil give en stor konkurrencefordel for de amerikanske virksomheder, som alle vil registrere sig i Luxembourg, Holland, England eller Irland, hvor skatten er lav, siger Dimitri Kalogeras, der er jurist i den europæiske handelsorganisation Eurocommerce.
- Det vil være sindssygt for virksomheder at registrere sig i Danmark eller i Sverige hvor momsen er højest i EU, siger IBMs lobbyist til avisen. Og netop det punkt i direktivudkastet står til at blive nedstemt af de lande, der har en høj momssats, mener Douglas Gregory.