Af læser
Læserbrev:
I en artikel fra den 18. februar kritiserer en række interviewede personer i Computerworld Online Sundhedsstyrelsen for at forsinke udbredelsen af elektroniske patientjournaler (EPJ), fordi udviklingen af en national standard lader vente på sig. Men spørgsmålet er, om der i virkeligheden er et behov for en EPJ standard?
Tanken bag EPJ er at øge effektiviteten, sammenhængen og ikke mindst kvaliteten af sundhedsvæsenet. Men indtil videre har vi ventet fire år på Sundhedsstyrelsen og ifølge Sundhedsstyrelsen vil det vare mindst to år mere, før et nationalt EPJ register kan realiseres. Med det i mente, vil jeg give forskningslektor Niels Boye ret i, at bestræbelserne for at finde en national standard er forældede. Med alle de muligheder, hospitalerne har for at kommunikere med hinanden, synes det uholdbart, at et politisk krav om udveksling skal stå i vejen for bedre patientbehandling og øgede muligheder for vores forskere. Det er da også holdningen på flere ´modige´ hospitaler, som ikke mente, at de kunne vente på, at Sundhedsstyrelsen fik taget sig sammen. Således gik Rigshospitalet i gang allerede i 1996, og siden da har flere hospitaler enten påbegyndt EPJ eller pilotprojekter.
Mine diskussioner med hospitaler over hele landet har vist, at interessen for digitaliseringen af patientjournaler er stor, men samtidig tøver amterne, fordi de venter på et udspil fra Sundhedsstyrelsen. Helt uden grund. Det kan vi takke et andet statsligt organ for, nemlig Statens Arkiver, der allerede i 1996 udsendte et direktiv om digitale dokumenter. I direktivet fremgår det, at alle digitale dokumenter skal være tilgængelige i TIFF formatet. Et krav som alle EPJ løsninger har opfyldt siden da, hvilket betyder, at de hospitaler, som har påbegyndt arbejdet med EPJ, rent faktisk allerede kan udveksle elektroniske patientjournaler. For de hospitaler der var tidligt ude, kræver det muligvis en opgradering af platformen (databasen) men i forhold til den samlede investering, er det en ubetydelig udgift.
Faktum er derfor, at grundlaget for elektroniske patientjournaler er en realitet allerede nu, og at implementeringen af EPJ løsninger kan sættes i gang på samtlige danske hospitaler uden de helt store problemer. Svaret til mit indledende spørgsmål - er EPJ standarden virkelig værd at vente på? - er således et klart og tydeligt nej. Lad i stedet amterne komme i gang med at forbedre patientbehandlingen med det samme.
Charlotte Wedell-Neergaard
Administrerende direktør
KIBI Danmark
Læs endvidere: Fokus - Amter bruger 90 millioner til e-journal