Af Arne R. Steinmark, IDG Online
Verdens største online-annoncebureau, Doubleclick, kan og vil ikke overvåge 80 millioner amerikanere. Det siger firmaet i en reaktion på kritisk international medieomtale i forbindelse med Doubleclicks investering på 7 milliarder kroner i personoplysninger fra millioner af amerikanere.
- Det kan slet ikke lade sig gøre automatisk at sammenkoble webadfærd med oplysningerne i databasen. Og de oplysninger, som folk afgiver om sig selv, tilhører webstedet, ikke os, siger administrerende direktør Christian Hjorth fra Doubleclick i Danmark til IDG Online.
Men hvad er så pointen med det hele? I øjeblikket kan Doubleclick styre bannerannoncer, så hvis man søger efter et bilmærke på en søgemaskine, så ser man annoncer for eksempelvis Alfa Romeo eller Skoda. Eller hvis man surfer på websteder i USA, så vises danske annoncer.
Skal selv give tilladelse
Doubleclicks talskvinde i USA, Ami Shapiro, vil gerne redegøre for investeringen:
- Hvis du registrerer oplysninger på et websted, som er i vores annoncenetværk, og aktivt giver tilladelse til, at vi må bruge dem, så kan vi målrette vores annoncering ved at kombinere med oplysninger i databasen. Annoncerne bliver personlige og svarer til dine behov, siger hun.
Den database, som Doubleclick har købt, er en postordrekatalog-database. Det vil sige, at den indeholder oplysninger om amerikanernes interesser afspejlet i de køb, de har gennemført ved tradtionel postordrehandel. De amerikanske websurfere, der giver tilladelse til det, vil hos Doubleclick kunne få sammenkoblet deres IP-nummer med eventuelle oplysninger i "postordredatabasen".
Det betyder, at Doubleclick i langt større udstrækning inden for sit annoncenetværk, vil kunne målrette reklamerne. Så hvis web-brugeren i forvejen er registreret i databasen som interesseret i biler, vil web-brugeren blive mødt med bilannoncer på flere forskellige sites - annoncestyrings firmaet vil kunne målrette reklamer til den enkelte frem for en grov justering efter nationalitet og søgeord.
Indtil videre sker denne udvikling dog kun i USA og ikke herhjemme. Både direktøren i Danmark og talskvinden i USA afviser nemlig, at der er aktuelle planer om lignende tiltag i Danmark.