Forventningerne var høje og medietrommerne buldrede overalt. Tv, radio og landets førende aviser ville alle fortælle historien om de seks mænd, der skulle redde verden. Man kunne næsten se dem som besætningen til en månefærge-opsendelse iført bug-sikre dragter og dræn til jolly-cola og pizza-slices. De havde nemlig fundet frem til en metode til at knække år 2000-uhyrets hals, og så var de seks forskere oven i købet danske og kom fra Københavns Universitet.
AnnoDomini hed det produkt, som forskerne havde udviklet. Det skulle slå alle år 2000-bugs ihjel og sikre en fejlfri overgang for computerne til det næste årtusind. Men trods omtaler og forsikringer om, at AnnoDomini ville slå år 2000-dyret ihjel, udeblev succesen for produktet.
? Der er kun solgt et eksemplar af systemet, og det er meget skuffende, siger direktør Mads Tofte fra Hafnium, der er det selskab, der står bag AnnoDomini.
Det ene salg har dog betydet, at de seks forskere har fået dækket deres omkostninger ved udviklingen af produktet, og selskabet stadig har penge i banken.
? Det har ikke været en katastrofe, men rige er vi ikke blevet, siger Mads Tofte.
De seks forskere gik ellers stort ud og forsøgte i længere tid at få IBM til at interessere sig for produktet. IBM var dog også interesseret, men havde også egne produkter på hylderne til løsning af år 2000-problemet. Og efterhånden blev det klart for Mads Tofte og hans kolleger, at IBM ikke ville sælge AnnoDomini.
? Vi var meget tæt på at få en aftale med IBM og mistede vel rundt regnet et halvt år på den sag. Den tid kunne vi godt have brugt bedre, siger Mads Tofte.
I stedet hjalp IBM Hafnium med at få kontakt til det amerikanske softwarefirma CGS (Computer Generated Solutions), der straks tændte på forskernes løsning. Men trods aftaler og masser af rejser frem og tilbage lykkedes det aldrig CGS at sælge et eneste system.
? Det gik meget fint i det halve år, vi var i USA, men så snart jeg var taget hjem, kunne vi mærke, at interessen for systemet svandt, siger Mads Tofte.
Han mener dog ikke, at Hafnium havde noget andet valg end at gå efter det helt store.
? På det tidspunkt AnnoDomini var færdig, var der reelt så kort tid tilbage til løsning af år 2000-problemet, at hvis det ikke blev solgt gennem et af de helt store firmaer, ville det ikke kunne nå at tjene sig ind. Men vi vidste også, at hvis vi satsede stort, så ville der også være risiko for, at det gik galt. Og helt galt er det jo heller ikke gået, siger Mads Tofte.
Anvendt forskning
På trods af det manglende salg, mener han dog ikke, at systemet har været en fiasko: ? Vi har fået megen omtale, og i forskerkredse har der været stor opmærksomhed omkring projektet som eksempel på anvendt forskning. Der er mig bekendt heller ingen, der er blevet rige på at sælge værktøjer som vores. Dem, der har tjent på år 2000-problemer, er de konsulentvirksomheder, der kan levere konverteringsarbejde på samlebånd, siger Mads Tofte.