De erfaringer har Eigil Møller gjort sig som underviser på skolen HFC Efterslægten i københavnsområdet, der som forsøg i et år har tilbudt undervisning i samfundsfag som enkeltfag over Internet. Det er sket i samarbejde med skolen Vesterbro Enkeltfags HF.
Forskellen mellem traditionel undervisning i HF-enkeltfag og den Internet-baserede undervisning ligger både i form og indhold. Kursisterne arbejder hjemme fra deres egen pc det meste af tiden, hvor de via e-post får tilsendt materialet i deres pensum og opgaver fra læreren. Opgaverne skal afleveres omkring hver 14. dag og bliver returneret påført lærerens kommentarer.
Desuden er seks årlige lørdagsseminarer for hele holdet en del af forløbet, og kursisterne kan kommunikere med deres lærer og hinanden via konferencesiden Skole-Kom på Internet.
Benhård selvdisciplin
Michael Møller er blandt de kursister, der har fulgt det et-årige forløb i samfundsfag. Han arbejder som systemudvikler og projektleder hos Unibank, og med familie og fuldtidsarbejde er fjernundervisning hans eneste mulige adgang til uddannelse. En fleksibel tilrettelæggelse af forløbet var helt afgørende for ham.
? Jeg havde brug for at kunne studere på de tidspunkter, jeg kunne finde indimellem tiden til arbejde og til mine to små børn. Til gengæld kræver det en benhård selvdisciplin at holde sig i gang, når man for eksempel ikke har faste afleveringstidspunkter på opgaverne. På lørdagsseminarerne fik vi alle et skub i den rigtige retning og blev motiverede til at arbejde, mener Michael Møller, der finder selve undervisningsformen meget effektiv.
Efter en veloverstået eksamen, hvor en skriftlig opgave og en mundtlig eksamination endte i en samlet karakter på ti, har Michael Møller fået mod på mere fjernundervisning. I næste semester vil han både følge samfundsfag på A-niveau og erhvervsøkonomi.
Løbende dialog
Eigil Møller fremhæver den løbende dialog med kursisterne som meget vigtig. Ved hver opgave har alle mulighed for at sende delresultater ind undervejs. Så sender han sine foreløbige kommentarer, som kursisterne kan arbejde videre med.
? Det giver mulighed for at arbejde mere målrettet mod den enkeltes behov og niveau, end jeg har tid til i klasseværelserne. Til gengæld tager det lidt længere tid at formulere skriftlige svar, og jeg har lært, at det er meget vigtigt at være meget præcis, når jeg sender opgaver ud til holdet, for misforståelser og panik over en svær opgave kan hurtigere løbe løbsk, når man ikke står ansigt til ansigt med eleverne, fortæller Eigil Møller.
Undervisningens indhold er også tilpasset Internet. Ofte skal de studerende selv finde en del af deres baggrundsviden på Internet, og de bliver opfordret til at bruge hyperlinks i stedet for litteraturlister i de Word-dokumenter, de afleverer som svar på opgaver. Desuden benytter kursisterne databaser på Internet som opslagsværker.