På med brillen - 3D er tilbage

Danske forskere har opfundet en ny måde at vise 3D-billeder på. Den kan bruges på alle medier, uanset om man taler om film til biografer eller billige udskrifter fra en inkjet-printer.

Af Jesper Bille Haun

3D i biograferne og på tv har længe været død og begravet, men nu vil tre danske forskere grave den hedengangne disciplin op igen. Nu skal vi igen sidde og se film med farvede briller på. Til gengæld skulle vi få 3D i en kvalitet, der aldrig er set før. Og teknologien kan bruges på andet end film. Computerspil kan også få en ekstra dimension.
– 3D blev jo egentlig opfundet tilbage i 1832, men fælles for de tidligere teknologier er, at de enten leverede meget dårlig kvalitet eller var meget dyre, og så var de ikke kompatible med det eksisterende udstyr, siger Svend B. Sørensen fra DTU, der leder projektet med navnet Tri-Delta.

Her henviser han til de gamle røde og grønne briller, der kun kunne bruges til sort/hvide film og den senere vekselblændeteknologi, der er meget dyr.
Denne nye opfindelse bærer navnet ColorCode 3-D, og der er tale om en ren dansk opfindelse. De danske opfindere har søgt om patent og leder nu efter kunder, der vil købe en licens. Det er dog ikke en billig teknologi, hvilket også begrænser den demonstration, som vi er inviteret til. Der har for eksempel ikke været råd til at lave bare få minutters rigtig film, så vi må nøjes med lidt computergrafik på det store lærred i Tycho Brahe Planetarium.

Til andet end film

ColorCode 3-D kan bruges på alle medier, og skal man tro på de danske forskere, er farverne mere ægte end nogensinde før. Svend B. Sørensen viser stolt, hvordan det virker med animationer på computere, tv, dias og udskrifter fra billige inkjet-printere. Det betyder også, at eksisterende biografer og computerskærme kan vise 3D uden ændringer. Gamle 3D-billeder og -film kan også konverteres til ColorCode 3-D, hvilket betyder, at der hurtigt kan være film klar til det nye format.
– Skytset skal rettes mod udlandet, for det er her, at pengene er. Og her taler vi især om computerspil og film, siger han. Der er ingen tvivl om, at Svend B. Sørensen og kollegaerne satser på at få bare én kontrakt med en gigant som Disney eller Spielberg, for så vil resten køre af sig selv. De satser nemlig på, at de kan gennemtvinge en prismodel, der hedder en andel af omsætningen.

De danske opfindere sigter meget højt, men flere af de besøgende havde dog svært ved at se den gyldne fremtid. Teknologien kræver nemlig stadig to ting, der trækker i den anden retning. Billederne skal stadig optages med specialudstyr. Skal man lave film, skal der stadig optages fra to punkter, og de to ruller skal siden “smeltes” sammen via en computer. De tredimensionale billeder, computerspil eller film skal også ses med briller med farvede glas – ligesom i gamle dage med sort/hvide film i 3D.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere