Der er ingen danske love, der forhindrer, at et digitalt dokument “holder i retten”.
I dansk ret er det dommeren, der afgør, om et bevis er godt nok. Og det betyder to ting for digitale dokumenters bevisværdi: Dels at der ikke kan opstilles en færdig opskrift eller endegyldige regler for, om og hvornår et digitalt dokument holder i retten.
Men dels også at den part i en retssag, der har håndteret et bevis i form af et digitalt dokument forsvarligt, bliver tilgodeset.
Det må være hovedkonklusionen på IT-sikkerhedsrådets vejledning, Digitale dokumenters bevisværdi, som netop er udkommet.
Vejledningen kan købes hos Statens Information eller ses og downloades fra Forskningsministeriets hjemmeside, www.fsk.dk/
Anbefalinger
Selv om der ikke kan laves en præcis opskrift, så er IT-sikkerhedsrådet meget tæt på at gøre det i sin omfattende gennemgang af korrekte procedurer for omgang med digitale dokumenter.
IT-sikkerhedsrådet anbefaler blandt andet i vejledningen, at den enkelte virksomhed eller myndighed, som gerne vil overgå til digital dokumentbehandling - både indscanning eller generering af elektroniske originaler - foretager en risikoanalyse.
Analysen skal blandt andet klarlægge, hvor stor risikoen er, for at bestemte dokumenttyper kan få betydning som juridisk bevis.
Når det er klarlagt, bør overgangen til digital dokumentbehandling og organisationens opbygning planlægges, så bevisværdien af de aktuelle dokumenter sikres bedst muligt.
Det gøres bedst, mener Rådet, som led i indførelsen af en generel IT-sikkerhedspolitik, der også blandt andet sikrer tilgængeligheden af data og sikrer data mod uautoriseret adgang.
IT-sikkerhedsrådets vejledning bugner af praktiske anvisninger på, hvilke krav der bør stilles til for eksempel scanningsprocedurer og fremgangsmåderne ved lagring, makulering og printning af dokumenter.
Det er IT-sikkerrådets opfattelse, at en organisation, som følger anbefalingerne i den nye vejledning, i almindelighed vil kunne føre bevis i retten for indholdet af et digitalt dokument.