Af Poul Hilbert
De analoge, danske boghandlere skal ikke frygte, at den nye svenske netboghandler Bokus dumper de danske bøger til lavpriser. Det er ikke Bokus-direktør Jerker Nilssons plan. Han tør simpelthen ikke udfordre prisaftalen i den danske bogbranche.
Han er nemlig afhængig af branchen for at kunne få fysisk adgang til de 20-30.000 danske bøger, så han kan sælge dem i sin virtuelle boghandel på nettet. Han er også afhængig af branchen for at kunne få information om de danske bøger.
- Vi udfordrer ikke det danske prissystem. Det har andre tidligere forsøgt uden større held. Vores forretningside er heller ikke at være lavpris-boghandel, siger administrerende direktør Jerker Nilsson, Bokus AB, som netop er startet i Danmark på web-adressen bokus.com.
Nilssons forretningside med bokus er til forskel fra de analoge boghandlere, at kunne levere alle bøger uanset hvor små oplag de kommer i. Netboghandelen Bokus solgte således 300.000 bøger sidste år med 100.000 forskellige titler. Det er et helt andet salgsmønster end i den analoge boghandel, hvor man typisk har en stor omsætning på få bestseller titler.
Netkøb og giro
Bokus sælger bøgerne på den elektroniske markedsplads Internet, men kunderne betaler med det ældgamle betalingssystem giro. Umiddelbart et teknologisk paradoks, som dog er baseret på svensk, snusfornuftig købmandsskab.
- Vi har fra starten valgt ikke at bruge kreditkort som betaling på Internet. Simpelt hen fordi de fleste kunder er bange for at slippe numrene ud på nettet, siger administrerende direktør Jerker Nilsson, Bokus AB, Sverige.
Teknologisk kunne det nemt lade sig gøre at betale elektronisk. Men vi vil ikke ind i en følelsesladet diskussion med kunderne om noget, som de mener er et problem, fortæller Jerker Nilsson. Han er godt tilfreds med at blive betalt via giro. Kun en halv procent af salget går tabt på grund af manglende indbetalinger, og et så lille tab ville mange virksomheder med netbalinger være meget glade for.
Den virtuelle boghandel, bokus.com er uden sammenligning den største i Norden med salg af mere end 1,5 millioner bogtitler på Internet. Butikken åbnede virtuelt på nettet i Danmark den 3. december. Fysisk er Bokus endnu ikke etableret med en anlog adresse i København. Men det er på vej.
For Danmark regner Bokus med at få 20-30.000 kunder i det første år. Det samme som i Finland. Den forventede omsætning i Danmark bliver på 20-30 millioner svenske kroner i 1999. For Bokus totalt i de fire nordiske lande forventes en omsætning på cirka 200 millioner svenske kroner i regnskabsåret 1999/00.
- Vi er allerede den største Internetboghandel i Norden, og nu er det planen at blive endnu større, og størst i hvert enkelt nordisk land. Her har vi en klar fordel frem for amerikanske amazon.com, fordi vi kan sælge og informere om bøgerne på lokalsproget. Og det vi gøre endnu mere fremover, siger adm. direktør Jerker Nilsson, Bokus AB.